"Malo žena u parlamentu"

Iako je većina stranaka obećala da će u skupštini imatu više žena nego ranije, ostaje otvoreno pitanje učešća žena u političkom životu.

Izvor: B92

Petak, 16.02.2007.

08:33

Default images

Ženska vlada i Evropski pokret u Srbiji saopštili da pri formiranju Skupštine nije poštovan Ustav, koji garantuje ravnopravnost žena i muškaraca, ali je u parlamentu samo 20,4 odsto žena umesto najmanje 30 odsto. Jedna od tema sinoćne emisije Replika na TV B92 bila je učešće žena u politici.

Demokratsku stranku u Skupštini predstavlja 15 žena, od 64 poslanika, koliko ima ta partija. Milan Marković iz DS-a to je ocenio kao napredak.

"Svi se trudimo da afirmišemo učešće žena u politici, ali ne možete preko noći da to ostvarite i ispunite zacrtane kvote. U nekim stranka koje su mlađe, koje su kasnije nastale, to je lakše, ali u strankama kao što je naša, koja deluje 16 godina, teško je sada menjati strukturu", kaže on.

Dušan Proroković iz Demokratske stranke Srbije smatra da nametanje ne daje rezultate. "Ja sam veliki protivnik toga da se bilo šta određuje po ključu, da na listama morate da imate 20 odsto žena, 10 odsto mladih, pet odsto pripadnika nacionalnih manjina. To nikuda ne vodi", kaže on.

Dušan Bajatović iz Socijalističke partije Srbije kaže da žene moraju same da se izbore. "Malo mi taj izraz, žene, zvuči rogobatno. Ako neko hoće da u društvu dobije, on to po pravilu mora da otme", kaže on.

"Pozvao bih žene da otmu svoje učešće u politici jer se u strankama ne obraća dovoljno pažnje, iako zakonodavac pokušava da uvede evropsku normu, odnosno veće učešće žena u odlučivanju", kaže on.

Ustav garantuje ravnopravnost

U saopštenju Ženske vlade i Evropskog pokreta u Srbiji navodi se da Ustav Srbije garantuje ravnopravnost žena i muškaraca, ali da je u parlamentu 20,4 odsto žena.

"Nisu ispunjena predizborna očekivanja, nisu uvaženi evropski standardi, a nije poštovan upravo donet Ustav, koji garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i obavezuje državu da vodi politiku jednakih mogućnosti, po članu 15.", piše u saopštenju.

Dodaje se kako su stranke poslaničke mandate poverile 51 ženi, što je "značajan pomak" u poređenju s prethodnim sazivom parlamenta, u kom je bilo 10,8 odsto žena.

Žensku vladu izabrali su prošle godine čitaoci lista Blic, na inicijativu Evropskog pokreta u Srbiji, a za premijerku je izabrana funkcionerka Demokratske stranke Ružica Đinđić.

G17 i LDP: Ispunili smo obećanja

Sa druge strane stranke G17 plus i LDP navode da su oni ispunili svoja obećanja i da imaju veći broj žena - preko 30 odsto.

G17 navodi da 37 odsto njihovog poslaničkog kluba čine žene i da je ispoštovan preporučeni standard: od ukupno 19 poslaničkih mandata, sedam je povereno ženama. Ta stranka takođe navodi da u svojim redovima ima žene koje su i potpredsednice stranke, kao i one koje su deo predsedništva.

"Ženska mreža G17 plus podržava konstruktivnu kritiku Ženske vlade i Evropskog pokreta u Srbiji i izražava uverenje da isticanjem pozitivnih primera još više možemo doprineti postizanju ravnopravnosti žena i muškaraca u politici", navodi G17 plus.

LDP negira navode Ženske vlade da ta stranka nije ispunila obećanje, navodeći da, ujedinjenjem sa Građanskim savezom Srbije, ta stranka ima devet poslanika, od kojih su tri žene. To je 33 odsto, navodi LDP.

"Od ukupno 15 poslanika naše predizborne koalicije, žena je 27 odsto, odnosno njih četiri, a kad se izuzmu dve partije koje imaju samo po jednog poslanika, pa nisu bile u mogućnosti da ispune ustavnu normu, naša koalicija ima 31 odsto žena u skupštinskim klupama: četiri od 13 poslanika", navodi LDP.

"Uvereni smo da se za ravnopravnost polova u Srbiji mora boriti svakodnevno, ne samo kroz zakonske norme, već pre svega menjanjem starog sistema vrednosti", navodi LDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: