Konstituisan novi saziv Skupštine

U Domu Narodne skupštine konstituisan je novi saziv parlamenta, nakon čega je počela rasprava o rezoluciji o Kosovu.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2007.

14:35

Default images

Sednici predsedava najstarija poslanica Borka Vučić, iz Socijalističke partije Srbije. Ona je na početku sednice novim poslanicima poželela sreću u radu u novom sazivu. Komisija Skupštine Srbije konstatovala je da su uverenja 250 novih poslanika u saglasnosti sa uverenjima koje je juče izdala Republička izborna komisija.

U komisiji su bili Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke, Nenad Konstantinović iz Demokratske stranke i Milica Radović iz koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija.

Nakon verifikacije novoizabranih poslanika, Skupština Srbije je raspravljala o Vladinom Predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji.

Naredne tačke dnevnog reda konstitutivne sednice biće izbor predsednika i potpredsednika parlamenta, izbor članova radnih tela, izbor generalnog sekretara Skupštine Srbije, Predlog zakona o ministarstvima i izbor nove vlade Srbije.

Poslanici Srpske radikalne stranke, koja je osvojila najviše mandata na parlamentarnim izborima, došli su obučeni u majice sa likom haškog optuženika i lidera radikala Vojislava Šešelja.

U Skupštini je nakon verifikacije mandata novih poslanika konstituisano šest poslaničkih klubova.

Šef Poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke je Tomislav Nikolić, a njegov zamenik Aleksandar Vučić.

Šef Poslaničkog kluba Demokratske stranke je Dušan Petrović, a njegov zamenik je Milan Marković.

Šef  Poslaničkog kluba Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija je Miloš Aligrudić, kog će zamenjivati Miroslav Markićević.

Klub G17 plus vodiće Mlađan Dinkić, kog će menjati Verica Kalanović.

Šef Poslaničkog kluba Socijlističke partije Srbije je Ivica Dačić, a njegov zamenik je Žarko Obradović.

Poslanički klub Liberalno-demokratske partije Srbije vodiće Čedomir Jovanović, kog će zamenjivati Nenad Milić.

Savez vojvođanskih Mađara i Koalicija "Lista za Sandžak" formirale su danas zajednički poslanički klub. Predsednik poslaničkog kluba je Balint Pastor iz SVM, a njegov zamenik je Bajram Omeragić iz Koalicije "Lista za Sandžak".

U novom sazivu Skupštine Srbije biće najviše pravnika, ekonomista, profesora i lekara, a među 250 poslanaka biće samo 51 žena.

U skupštinskim klupama sedeće i osam studenata, dva penzionera, kao i po jedan diplomirani oficir, sportski radnik, književnik, estradni umetnik, glumica, zemljoradnik, kulturolog, menadžer, fizičar i matematičar.

Među poslanicima novog saziva nalazi se i devet politikologa, po četiri psihologa i novinara, dva dramaturga i pet preduzetnika.

Đelić: I konstruktivni i odgovorni

Božidar Ðeliæ na konstitutivnoj sednici
Božidar Đelić kaže da će DS biti konstruktivan u formiranju vlade, ali da ne može izneveriti poverenje građana i da Demokratska stranka ne sme da odustane od mesta premijera.

"DS će biti konstruktivan. Naravno, ni na koji način ne sme da izneveri snažan mandat koji su mu dali građani Srbije, pa se samim tim ne može odreći mandata za sastav nove vlade. Očekujemo konstruktivnost od svih drugih članica demokratskog bloka", rekao je on.

"Ja ću se kao kandidat za premijera truditi da okupim ceo demokratski blok, što uključuje Demokratsku stranku Srbije i njene predizborne koalicione partnere, G17 plus, koaliciju oko LDP-a i manjine", kaže Đelić.

On je rekao da očekuje da će predsednik Srbije Boris Tadić organizovati novi krug konsultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka, kao i odgovornost i ozbiljnost demokratskog bloka kako bi nova vlada bila formirana do 31. marta, usvojila novi budžet i obezbedila nesmetano funkcionisanje države.

Đelić je kazao da se trenutno ne vode pregovori o formiranju nove vlade, jer je glavna tema Kosovo, i dodao je da je izabran za poslanika kako bi pokazao da DS čvrsto stoji iza državne politike prema Kosovu i da će lično svojim glasom pokazati kakvu će politiku zastupati po pitanju Kosova.

"Vlada do kraja marta"

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić očekuje da će nova vlada biti formirana do druge nedelje marta i da će razgovori o sastavu vlade početi neposredno posle današnje sednice Skupštine.

"Situacija će ipak biti jasnija u pogledu pregovora oko Kosova, koji su prioritetni, a pregovori o sastavu nove vlade će se voditi pre svega između tri stranke demokratskog bloka", rekao je Ljajić.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je novinarima u Domu Narodne skupštine da će ozbiljni razgovori o formiranju nove vlade početi posle donošenja rezolucije o Kosovu.

"Ozbiljnih razgovora nije bilo, ali nazire se neko rešenje i razgovori će krenuti posle sednice Skupštine Srbije i sutrašnje proslave Dana državnosti u Orašcu", izjavio je Ilić i dodao da je tako dogovoreno.

Zamenica šefa Poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije Verica Kalanović izjavila je da će formiranje nove vlade Srbije uslediti relativno brzo, "već u drugoj polovini marta, kako bi mogao da bude usvojen budžet za ovu godinu".

Ona je novinarima u Domu Narodne skupštine rekla da je stabilnu vladu moguće da sastave Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i G17 plus, uz stranke nacionalnih manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: