Predlog (nove) rezolucije o Kosovu

Odmah nakon konstituisanja Skupštine Srbije, poslanici novog saziva će sutra raspravljati o novoj rezoluciji o Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 13.02.2007.

13:47

Default images

Vlada Srbije je na večerašnjoj sednici utvrdila tekst Predloga rezolucije povodom plana za rešenje statusa Kosova specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija i nastavka pregovora o budućem statusu Kosova koji će se održati u Beču. Predlog rezolucije će biti na dnevnom redu sutrašnje sednice Narodne skupštine.

U Predlog rezolucije unete su primedbe na statusni i tehnički deo Predloga rešenja specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, odnosno odgovor Srbije na predlog Ahtisarija.

"Narodna skupština Republike Srbije zaključuje da Predlog specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija krši osnovne principe međunarodnog prava, jer ne uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije u odnosu na Kosovo i Metohiju. U ovom predlogu Kosovu i Metohiji se, neosnovano, i u suprotnosti sa međunarodnim pravom, pridaju atributi suverene države, čime se na protivpravni način polažu temelji za stvaranje nove nezavisne države na teritoriji Srbije", prvi je zaključak rezolucije koju bi sutra trebalo da razmatra srpski parlament.

U dokumentu se "još jednom ističe da se samo pregovorima pod okriljem Ujedinjenih nacija, bez pritisaka i veštački određenih rokova, može doći do uzajamno prihvatljivog i trajnog rešenja, koje će biti u skladu sa međunarodnim pravom." 

Tekst Vladinog Predloga rezolucije o Kosovu možete pročitati ovde.

Direktor Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić rekao je da se radi o dokumentu "u kojem je postignuta saglasnost velike većine parlamentarnih stranaka".

U radu na Predlogu rezolucije učestvovali su i koordinatori tima Leon Kojen i Slobodan Samardžić.

Predviđeno je da se sutra povodom Predloga rezolucije poslanicima obrate predsednik Srbije Boris Tadić, kao i premijer Vojislav Koštunica.

Što se tiče samih pregovora, osim rezolucije, neophodno je i da se potvrdi sastav tima koji će sledeće nedelje ići u Beč.

Srpski šef diplomatije Vuk Drašković rekao je za B92 da će usvajanje rezolucije značiti da će se srpski pregovarački tim u Beču ponašati maksimalno konstruktivno prema svim delovima Ahtisarijevog plana koji se tiču samog statusa Kosova, bez obzira šta Ahtisari predlaže.

"Ali, i da naš tim neće biti nimalo konstruktivan prema onim delovima plana u kojima Ahtisari izlazi iz svog mandata, i bavi se statusom države Srbije, menjajući i pomerajući njene međunarodno priznate granice. O tome nećemo razgovarati, niko nema mandat da o tome razgovara", rekao je Drašković.

Drašković je naglasio da danas na sednici Vladi nije bilo reči o tome da rezolucija sadrži i pretnju zaoštravanja diplomatskih odnosa: "Ne sme nam biti cilj da vodimo Srbiju u samoizolaciju. Ali, ono što moramo jeste da mudro i iskreno branimo granice svoje države, jer druge nemamo."

On kaže da već godina govori diplomatama iz međunarodne zajednice da bi "eventualna promocija Kosova u nezavisnu državu izazvala šok u Srbiji, kao i svojevrstan osećaj poniženosti cele nacije, što bi moglo opasno da ugrozi opredeljenje Srbije prema evroatlantskim integracijama."

"Ako bismo u Srbiji uspeli da iskreno stanemo u odbranu svojih državnih granica, i ako ne bi bilo 'migavac levo, a vozim desno', onda bi naše šanse bile velike. U tom svetlu treba tumačiti i stav predsednika Rusije Vladimira Putina da Rusi 'ne mogu biti veći Srbi od Srba'", rekao je odlazeći ministar spoljnih poslova.

"Stranke postigle saglasnost"

Kako je danas ranije potvrdio zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, parlamentarne stranke su postigle saglasnost da se rezolucijom odbaci Ahtisarijev predlog.

“Pregovarački tim će rezolucijom biti ovlašćen i biće mu naloženo da odgovori generalno na stavove Martija Ahtisarija i da da svoje rešenje na svaki deo njegovih pojedinačnih rešenja i da odmah po sastanku u Beču podnese izveštaj Narodnoj skupštini, koja će odlučiti o daljem toku pregovora", kaže on.

Nikolić navodi i da će predlagač rezolucije biti Vlada Srbije, a sastav pregovaračkog tima će ostatiti isti, kao i da rezolucija ne predviđa prekid diplomatskih odnosa Srbije i zemalja koje bi priznale nezavisnost Kosova.

"Pregovarački tim nije ovlašćen da prekida pregovore, pošto je to tako krupan potez, to je na Skupštini", kaže on.

Ima i predloga da se posle verifikacije mandata održi još jedan krug konsultacija o rezoluciji, ali svi veruju da će ona sutra biti usvojena.

"Konsultacije su u toku. Ne bih razmatrao o tome da li će to sutra biti u 14 časova ili u 13.20, nego sve političke stranke treba da se dogovore o tom tekstu", kaže Miloljub Albijanić iz G17 plus.

Sednica Skupštine Srbije će nakon usvajanja rezolucije biti odložena, i to na neodređeno vreme, što je potvrdio i Milan Marković iz Demokratske stranke.

"Verovatno sledi prekid sednice, dok se ne postignu konačni dogovori o konstitutivnoj sednici Narodne skupštine i ostalim tačkama dnevnog reda koje su predviđene Ustavnim zakonom, to su Zakon o ministarstvima i izbor vlade", kaže on.

Tekst Rezolucije Vlada Srbije poslanicima bi trebalo da dostavi sutra u toku prepodneva.

Inače, prema saznanjima B92, planirano je da pregovori u Beču traju nedelju dana. U toj nedelji pregovarači bi razgovarali o aneksima plana Martija Ahtisarija. Planirano je i da već prvog dana, 21. februara, Ahtisari, po prvi put na tehničkim pregovorima, održi konferenciju za novinare.

Izvor B92 navodi i da će nakon tih sedmodnevnih pregovora nakon kraće pauze, najverovatnije od sedam dana, biti održan jednodnevni sastanak na najvišem nivou, koji bi bio posvećen statusu Kosova.

Očekivanja

Ovo nije prva rezolucija o Kosovu. Prethodna je doneta pred početak pregovora u Beču, a činjenica je da su u okviru nje mahom stajali uopšteni stavovi, što pokreće pitanje koliko takve rezolucije mogu da pomognu kosovskim Srbima.

Dejan Baljošević iz Orahovca za B92 kaže da jedino što može da se očekuje jeste da ta rezolucija bude konkretnija od prethodnih jer se direktno odnosi na predlog Martija Ahtisarija o statusu Kosova.

"Srbi u Orahovcu naviknuti su na razne rezolucije o Kosovu i oni ne umeju da čitaju šta to znači, ali osećaju život na svojoj koži. Odnosno, oni osluškuju situaciju na Kosovu i znaju da ništa lepo i ništa u narednom periodu ih ne očekuje", smatra on.

"Prema tome, sve te rezolucije koje će biti donete, ne očekuju ništa povoljno da se desi za Kosovo, osim toga, oni žele da znaju kako će biti njhov status i budućnost u novom statusu Kosova", kaže on.

Milan Ivanović, iz Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, navodi za B92 da kosovski Srbi očekuju da platforma jasno predoči politiku Beograda, odnosno da je plan Martija Ahtisarija neprihvatljiv.

"Na Skupštini očekujem jasnu i snažnu poruku i međunarodnoj javnosti, ali i međunarodnoj zajednici u pravcu da ne damo Kosovo i Metohiju, da ne prihvatamo nametanje rešenja, da ne želimo i ne prihvatamo razbijanje Srbije, da kažemo jasno i glasno i da postavimo jedan stav ili Kosovo ili Srbija", stav je Ivanovića.

Zoran Lutovac, iz Instituta društvenih nauka, kaže za B92 da je rezolucija koja se sprema neka vrsta prilagođavanja realnom stanju.

"Ta rezolucija je posledica stava u međunarodnoj zajednici da je potrebno prilagoditi se realnom stanju i u tom smislu je u tesnoj vezi sa Ahtisarijevim planom", kaže on.

"To je i pokušaj rešavanja problema u budućnosti, i tako je treba posmatrati. Njen uticaj na događaje u Srbiji će postojati i biće test za formiranje nove vlade, ali ne bi smela da bude jedini kriterijum za njeno formiranje, naprotiv", kaže on.

"Srbija će u pregovaračkom smislu učiniti najbolje ako što pre formira demokratsku i stabilnu vladu i posveti se pregovorima o Kosovu. Bilo bi mnogo lošije da Kosovo bude korišćeno za pozicioniranje u pregovorima o vladi. Dakle, redosled poteza je vrlo važan", kaže Lutovac.

NVO: Sarađujte sa EU i Ahtisarijem

Federacija nevladinih organizacija Srbije pozvala je danas vlast u Srbiji da ostvari punu saradnju sa EU, Kontakt grupom i Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija i specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Martijem Ahtisarijem u formulisanju statusa Kosova.

Ta federacija poziv je uputila Skupštini Srbije, predsedniku i premijeru Srbije Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici.

Federacija je saopštila da se samo kroz pregovore može postići rešenje koje će "na miran način regulisati nove odnose u regionu".

"Zaštita Srba na Kosovu, njihova bezbednost i garantovana sloboda i jednakost, kao i zaštita verskih, kulturnih i istorijskih spomenika, a ne teritorije i emocije, moraju biti osnova platforme Srbije u nastavku pregovora u Beču", piše u saopštenju.

Kako se navodi, Federacija će pokrenuti široku akciju za intenziviranje dijaloga sa civilnim društvom Kosova, uz pružanje pune podrške jačanju postojećih i formiranju novih nevladinih organizacija u srpskim opštinama kako bi samostalno zaštitili svoja prava i interese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: