Putin o međunarodnom pravu

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da će ova godina biti odlučujuća u rešavanju problema Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2007.

08:42

Default images

On je dodao da će Rusija, "kao i pre", pružati podršku legitimnim zahtevima srpskog rukovodstva, zasnovanim na striktnom poštovanju principa međunarodnog prava.

"Prisne veze, koje su se istorijski stvorile između naroda naših zemalja, predstavljaju čvrst osnov za progresivan razvoj rusko-srpskih odnosa", navodi se u čestitki koju je Putin poslao predsedniku Srbije Borisu Tadiću povodom 15. februara - Dana državnosti.

Putin je ocenio da međusobne veze Rusije i Srbije poslednjih godina beleže "visoku dinamiku, otvorenost i veru u politički dijalog".

Vordsvort: Ne verujem u dogovor

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je da ima malo prostora za kompromis Srba i Albanaca na predstojećim pregovorima o budućem statusu Kosova.

"Albanci, s jedne strane, traže nezavisnost, s druge strane, Srbi su protiv toga. Mislim da tu nije moguće postići kompromis i da će se zato posle ove faze pregovora konačni predlog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija naći pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija", kazao je Vordsvort za Blic.

On je rekao da je dobro što je Srbija prihvatila da učestvuje u završnoj fazi pregovora o Kosovu, jer je to prilika da istakne primedbe na predlog Ahtisarija i ocenio da najviše prostora da se predlog izmeni ima u tehničkim pitanjima.

"Mislim da treba obratiti pažnju na anekse u kojima su navedena tehnička pitanja od kojih zavisi svakodnevni život građana na Kosovu", kazao je britanski ambasador.

Simić: Skala odmerenih koraka

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić kaže da će koraci prema državama koje priznaju nezavisnost Kosova biti odmereni.

Simić kaže da će koraci Srbije prema tim državama biti "sasvim sigurno, na odgovarajući način, odmereni" i da "ništa ne očekuje od Rusije i SAD".

"Postoji čitava skala u međunarodnom pravu koja govori o merama retorzije. Mislim da će svaka buduća vlada u primeni tih mera biti selektivna i da će voditi računa da više ne naudi sebi", rekao je Simić.

On je u emisiji Otvoreno o Kosovu rekao da "Amerika ima cilj da na Kosovu sprovede blickrig i da ide brzim korakom i testira čvrstinu i odlučnost Srbije da se odbrani od ultimatuma s kojim je suočena".

"S druge strane je Rusija, koja ne želi brza rešenja, ne zato što Srbe voli ili ne voli, nego zato što ima ozbiljne nagoveštaje da bi brza rešenja mogla njoj sutra da se obiju o glavu", rekao je Simić.

On je dodao da je Srbija za pregovore o statusu Kosova i da joj ti pregovori odgovaraju, ali da ne odgovaraju separatistima, jer "separatizam nema argumente".

Dodao je da je, međutim, problem u tome što je u pregovorima posredovao čovek koji je "imao isljučivi zadatak da dovede kosovske Albance do nezavisnosti" i da zato pregovori u tom smislu "nisu bili ozbiljni".
Simić je naveo da je predlog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija "u celini neprihvatljiv, jer navodi na to da južna pokrajina postane u celini nezavisna".

"U detaljima je on dobrim delom van onoga što se pregovaralo, 80 odsto tog papira jeste materija o kojoj u Beču nikada nije bilo govora", rekao je Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: