Konsultacije o sednici Skupštine

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković zakazao je za sutra prvu sednicu Skupštine Srbije u novom sazivu.

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2007.

08:35

Default images

Na toj sednici će biti verifikovani mandati poslanika novog skupštinskog saziva. Sve stranke su do ponoći predale svoje liste poslanika, tako da je RIK mogao da ih proglasi. Odmah nakon što Skupština potvrdi mandate novoizabranim poslanicima, treba da se otvori rasprava o novoj rezoluciji o Kosovu, kojom će se Skupština odrediti prema planu specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija.

Takav dogovor je postignut na današnjim konsultacijama predstavnika parlamentarnih stranaka sa predsednikom Skupštine Predragom Markovićem. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Inače, konstitutivnoj sednici Skupštine predsedavaće najstariji poslanik, bivša direktorka Beogradske banke Borka Vučić. O tome čitajte u posebnoj vesti.

RIK ozvaničio mandate

Republička izborna komisija jednoglasno je danas usvojila izveštaj o parlamentarnim izborima i dodelila 250 mandata novim poslanicima, čime su se stekli uslovi da u sredu, 14. februara, bude konstituisan novi saziv parlamenta Srbije.

U izveštaju o izborima, RIK je naveo da je glasanje obavljeno na 8.482 biračka mesta u Srbiji i 57 u inostranstvu, da je glasalo 4.033.586 od upisanih 6.653.851 birača.

Na osnovu Zakona o izboru narodnih poslanika, konačnih rezultata izbora i spiskova koje su stranke dostavile, RIK je dodelio 81 mandat Srpskoj radikalnoj stranci i 64 Demokratskoj stranci.

Koaliciji DSS-NS dodeljeno je 47 mandata, od toga 33 Demokratskoj stranci Srbije, 10 Novoj Srbiji i po dva Srpskom demokratskom pokretu obnove i Jedinstvenoj Srbiji.

G17 plus dobila je 19 poslaničkih mesta, Socijalistička partija Srbije 16, a koalicija LDP-GSS-SDU-LSV 15.

RIK je dodelila tri mandata Savezu vojvođanskih Mađara, dva koaliciji Lista za Sandžak i po jedan koaliciji Albanaca Preševske doline, Romskoj partiji i Uniji Roma Srbije.

Lista oko LDP-a

Jedna od nepoznanica do proglašenja liste bila je lista oko stranke LDP, s obzirom na to da je čini više različitih stranaka.

U okviru te koalicije Liberalno-demokratskoj partiji pripalo je šest mandata, Ligi socijaldemokrata Vojvodine četiri, Građanskom savezu Srbije tri, a po jedan mandat Socijaldemokratskoj uniji i Vladanu Batiću iz Demohrišćanske stranke Srbije.

Na poslaničkoj listi su lider LDP-a Čedomir Jovanović i lideri koalicionih stranaka - Socijaldemokratske unije Žarko Korać, Građanskog saveza Srbije Nataša Mićić i Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

GSS će u novom parlamentu predstavljati i Vesna Pešić i Ivan Andrić, a LSV Aleksandra Jerkov, Radovan Radovanović i Aleksandar Marton.

Poslanici LDP-a biće i Nenad Milić, Nenad Prokić, Slobodan Maraš, Milena Stanković i Nebojša Ranđelović. Na listi je i predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: