Sutra ponovo konsultacije

Za sutra su najavljene još jedne konsultacije predstavnika stranaka i koalicija o prvoj sednici parlamenta. DSS-NS i SPS predale liste.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2007.

19:07

Default images

Na konstitutivnoj sednici, na kojoj će biti verifikovani mandati poslanika novog saziva Skupštine Srbije, očekuje se da će predlog nove rezolucije o Kosovu, o kojoj bi trebalo da se raspravlja u Skupštini, danas ili sutra, biti dat na razmatranje parlamentarnim strankama.

U Srpskoj radikalnoj stranci kažu da u predloženoj rezoluciji mora da se jasno i taksativno nabroji u čemu Srbija želi da popusti, a šta nikada neće prihvatiti, kao i da budu utvrđene jasne obaveze Vlade i Skupštine Srbije za njeno sprovođenje.

Tomislav Nikolić je rekao da, ukoliko se u u sredu ne usvoji rezolucija o Kosovu, Srbija gubi Kosovo, "čemu će se radovati naši neprijatelji". "Mi nećemo biti u pregovaračkom timu jer tamo pregovaraju prijatelji, Vlada Srbije i EU, i mi nemamo tu šta da tražimo”, rekao je on.

U danu kada se bude konstituisala nova skupština, samo na osnovu toga ko će biti predsednik parlamenta biće jasno da li se nazire dogovor stranaka o sastavu buduće vlade Srbije.

Da li će na mestu predsedavajućeg sedeti najstariji poslanik u parlamentu ili predsednik, kao rezultat kompromisa, još nije poznato.

I dok Nikolić tvrdi da se buduća vlada neće ni formirati i da će na čelu Skupštine biti vršilac dužnosti, u DSS-u tvrde da će je ipak biti i da su spremni za dogovor.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kaže da u ovom trenutku ne vidi drugačiju vladu osim one u kojoj će se naći DSS, Demokratska stranka i G17 plus.

U njoj bi, prema mišljenju Čanka, premijersko mesto pripalo Vojislavu Koštunici, većinu ministarskih mesta uzela bi Demokratska stranka, osim mesta ministra policije, koje bi zadržao Dragan Jočić.

DSS-NS i SPS predali liste poslanika

Koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije predala je Republičkoj izbornoj komisiji listu sa imenima 47 poslanika. U saopštenju DSS-a navodi se da su na listi te koalicije 33 poslanika DSS, 10 poslanika Nove Srbije, kao i po dva poslanika Srpskog demokratskog pokreta obnove i Jedinstvene Srbije. Na listi poslanika te koalicije nema predsednika DSS-a Vojislava Koštunice, NS-a Velimira Ilića i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme. Medju poslanicima DSS su Vladeta Janković, Miloš Aligrudić, Zoran Šami, Radojko Obradović, Dušan Proroković, Dragan Šormaz i drugi.
Socijalistička partija Srbije predala je Republičkoj izbornoj komisiji svoju listu poslanika, medju kojima su najviši funkcioneri te stranke.

U saopštenju SPS-a navodi se da će 16 poslanika te stranke u novom sazivu Skupštine Srbije biti predsednik SPS-a Ivica Dačić, zamenik predsednika SPS-a Žarko Obradović, kao i potpredsednici te stranke Milutin Mrkonjić i Dušan Bajatović.

Medju poslanicima SPS-a biće i Borka Vučić, Željko Vasiljević, Svetlana Kitić, Milisav Petronijević, Vidoje Jovanović, Milan Nikolić, Miletić Mihajlović, Jovan Miljanić, Ninoslav Dimitrijević, Rajko Baralić, Bojan Milovanović i Zvonimir Stević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: