Miting u Kosovskoj Mitrovici

Na gradskom trgu Šumadija u severnom delu Kosovske Mitrovice danas se održao miting zbog nezadovoljstva planom Martija Ahtisarija.

Izvor: B92

Petak, 09.02.2007.

10:45

Default images

Više od 10.000 žitelja severnog Kosova poručilo je danas sa protesnog mitinga u Kosovskoj Mitrovici da ne prihvataju plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija. Na mitingu u organizaciji Srpskog nacionalnog veća, pod sloganom "Za Kosovo i Metohiju u Srbiji", kosovski Srbi su izrazili stav da se ne mire sa nezavisnim Kosovom.

Lider SNV-a Milan Ivanović poručio je na skupu da "Srbi nikada neće dati Kosovo" i da ako rešenje bude nametnuto i oni imaju pravo na samoopredeljenje.

Ivanović je najavio da će 27. februara u Beogradu, ispred Ambasade SAD biti miting za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić i član beogradskog pregovaračkog tima ocenio je da u Ahtisarijevom planu nema ničeg dobrog za Srbe.

"Uzimaju nam i ono što imamo, bolnice, škole, platni promet, a njima daju sve i ustav i himnu i svu našu zemlju", rekao je Jakšić i poručio "da tako ne može biti jer im ništa nećemo dati."

Predsednici opština sa severa Kosova, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Velimir Bojović ocenili su da je Ahtisarijev plan suprotan Povelji UN i da "daje albanskoj strani sve a srpskoj ništa".

Milović je pozvao vlasti u Begoradu i sve stranke da što pre formiraju Skupštinu i pregovarački tim kako bi mogli da zastupaju interese Srbije i kosovskih Srba.

Današnji skup na "Trgu Šumadija" bio je najveći od 1999. godine.

Miting je protekao mirno, a potom je protesna povorka krenula do mosta na Ibru na čijoj je drugoj obali deo grada u kojem žive Albanci.

Prema najavama SNV, u narednih desetak dana mitinzi će biti održani i u kosovskom Pomoravlju, centralnom Kosovu i Štrpcu.

"U Beogradu ćemo pred nekom od ambasada za dve nedelje organizovati protest i pozvati sve Srbe sa Kosova i one koji podržavaju teritorijalni integritet i Ustav da nam se pridruže", rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: