Skupštinska rezolucija o Kosovu?

Vlada, DSS i SRS najavljuju da će parlamentu ponuditi na usvajanje rezoluciju o Kosovu, kao odgovor na predlog M. Ahtisarija.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.02.2007.

11:55

Default images

Iako sve parlamentarne stranke u Srbiji ističu da bi novi parlament trebalo što pre da bude konstituisan, još nisu počele zvanične konsultacije o tome, niti se zna kada će novoizabrani poslanici prvi put sesti u klupe Skupštine Srbije.

Koordinator beogradskog pregovaračkog tima Slobodan Samardžić rekao je da će novi saziv Skupštine doneti rezoluciju povodom Ahtisarijevog predloga, a njen formalni predlagač će biti Vlada Srbije.

Samaržić je za agenciju Beta rekao da će biti predloženo da sadašnji pregovarčki tim vodi predstojeće pregovore u Beču: "Tekst predloga će sačiniti sadašnji pregovarački tim i Vlada će predložiti da sadašnji tim ostane u funkciji sve do formiranja nove vlade", kaže Samardžić.

"U rezoluciji će biti jasan stav povodom predloga i stav povodom toga da se nastave pregovori. Za pregovarački tim to će biti jasne naznake pravca pregovora i sadržaja koji ćemo braniti u Beču", dodaje on.

DSS će predložiti da novi skupštinski saziv razmatra platformu te stranke o Kosovu i Metohiji, koja je predočena predsedniku Srbije na konsultacijama o novoj vladi, najavila je potpredsednica te stranke, Sanda Rašković Ivić.  

Istovremeno, i radikali pišu rezoluciju koju bi skupština trebalo da usvoji i očekuju da se o tome razgovara na sastanku šefova poslaničkih grupa pre prve sednice parlamenta.

Predsednik političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da je potrebna rasprava o budućim potezima u vezi sa Kosovom, ali misli da o tome ne bi trebalo da raspravlja skupština:

"Ako se otvori jedna javna rasprava, dugačka, u skupštini, tu će onda biti velike priče to se govori za publiku. Mislim da treba imati jedan sastanak sa liderima stranak gde će se izneti stavovi svih stranaka i tražiti jedan zajednički imenitelj, šta sve stranke ili većina njih smatra zajedničkim da možemo sa tim i naravno izaći i dati našim pregovaračima mandat da to zastupaju".

Posle današnjih izbora ponovljenih na šest mesta u Srbiji, u Republičkoj izbornoj komisiji kažu da bi konačne rezultate izbora mogli da objave sutra posle 20 sati, ukoliko do tada ne bude prigovora.

Nakon što RIK usvoji konačni izveštaj o izborima, počinju da teku rokovi za konstituisanje parlamenta i formiranje vlade.

Mićunović: Čeka se DSS

Dragoljub Mićunović kaže da je glavna prepreka za formiranje Vlade to što se DSS ne izjašnjava.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke kaže da je proces formiranja Vlade na početku. "Ne znamo da li postoji neko ko može skupiti 126 poslanika i čekamo da se Demokratska stranka Srbije izjasni o tome da li hoće u tu demokratsku Vladu, u kojoj bi prirodno, mandatara predložio DS", rekao je Mićunović za B92.

On je odbacio tvrdnje o tome da DS pravi uslovljavanja, ali je dodao da je za tu stranku neprihvatljivo da mandatara da neka druga partija i da neki odlazeći ministri zadrže mesta na kojima su bili. "Tek predstoji sadržajniji razgovor o Vladi, ali Srbija sada nema ništa dragocenije od vremena, koje Srbija nema", rekao je Mićunović.

On kaže da bi prva sednica nove Skupštine mogla biti zakazana za četvrtak ili petak iduće nedelje. Mićunović je ocenio da novi saziv parlamenta ne bi trebalo da usvaja platformu o Kosovu koja već postoji, kao ni da sada raspravlja o kosovskim pitanjima jer bi time bile otvorene velike priče za publiku i dugi razgovori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: