Beograd za malo odlaganje

Boris Tadić diplomatskim kanalima uputio zahtev Ahtisariju za usaglašavanje pregovora u Beču sa formiranjem institucija u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.02.2007.

08:20

Default images

B92 saznaje i da će savetnici Borisa Tadića razgovarati sutra sa ambasadorima zemlja Kontakt-grupe o zahtevu da se nastavak konsultacija o predlogu Martija Ahtisarija za Kosovo odloži dok se ne formira skupština i pregovarački tim.

Prema tumačenju visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane, konsultacije će biti odložete tek nekoliko dana. Solana je takvu izjavu dao u avionu kojim se vraćao iz Beograda gde je Evropska četvorka tražila formiranje nove vlade i nastavak saradnje sa Hagom, što će, rekli su, dovesti do odmrzavanja pregovora o pridruživanju.

Iako ishod tog procesa niko od evropskih zvaničnika nije juče doveo u direktnu vezu sa stavom Beograda o budućem statusu Kosova, vreme posete uz više puta ponovljene izjave da je Srbiji mesto u Evropi, otvaraju prostor za tumačenje da ta dva procesa nisu odvojena.

Profesorka na Fakultetu političkih nauka Milica Delević Đilas kaže da Kosovo ne može da bude uslov za nastavak pregovora Beograda i Brisela, ali da kooperativnost Srbije može da utiče na taj proces: "Prema procesu stabilizacije i pridruživanja koji je u osnovi regionalni pristup EU, postoji jaka regionalna komponenta koja govori da sve zemlje koje su obuhvaćene tim pristupom treba da poštuju potpisane mirovne sporazume i obaveze koje iz njih proizilazei moraju da regionalno sarađuju i da se konstruktivno odnose prema regionalnim problemima. Znači, Kosovo ne može da se pojavi kao uslov, ali nekonstruktivnost u vezi sa rešavanjem problema Kosova, nepoštovanje rezolucije UN-a ukoliko bi ona bila doneta, neučestvovanje u regionalnoj saradnji to je već nešto što se može isprečiti na putu regionalne saradnje Srbije i u tom smislu ta dva procesa, integracije i rešavanja Kosova, mogu da se ukrste".

Milica Delević Đilas da su evropski zvaničnici boravili u Beogradu kako bi ohrabrili Srbiju da aktivnije angažuje u evropskim integracijama. Ona ocenjuje da je briselska četvorka pokazala da želi da se umeša u budućnost Srbije: "Mislim da ono što nam govore evropski zvaničnici jeste da prema vremenu treba da počnemo da se ponašamo kao da je ono ograničeno i da nije svejedno kada rešavamo neke stvari, da kandidaturu za članstvo u EU pre godinu dana i za godinu dana nije isto i da EU se menja".

Dok je Tadić razgovarao sa evropskim zvaničnicima, nemačka kancelarka Angela Merkel i njen austrijski kolega Alfrend Gusenbauer, koji su se sastali u Berlinu,  založili su se da evropska perspektiva ostane otvorena za Srbiju. Značajno je, medjutim, da su rekli da će taj put zavisiti od rešavanja kosovskog pitanja.

Slične poruke od samog početka pregovora o statusu Kosova dolaze i iz Vašingtona, a najčešće ih je iznosio bivši specijalni izaslanik za Balkan Ričard Holbruk koji je ulazak Srbije u EU doveo u direktnu vezu sa obavezom Beograda da pristane na nezavisnost Kosova.

Karl Bilt i Ursula Plasnik zovu na pregovore

Šefovi diplomatija Austrije i Švedske Ursula Plasnik i Karl Bilt pozvali su danas lidere Srbije i Kosova da dođu naredne sedmice u Beč i pokažu dobru volju u pregovorima o Ahtisarijevom planu.

Bilt je izjavio kako očekuje da će predstavnici obe strane doći u Beč i sastati se sa Ahtisarijem, prenosi AP. "Ne očekujem da oni održe veliku ceremoniju ili da se ljube i grle, ali dve strane moraju raditi zajedno kako bi bilo postignuto rešenje s kojim obe mogu da žive", rekao je Bilt posle susreta sa Ursulom Plasnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: