Ahtisari s planom u UN

Marti Ahtisari danas Ki Mun Banu i Političkom komitetu UN predstavlja predlog za rešenje statusa Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.02.2007.

08:10

Default images

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija će generalnom sekretaru UN i Političkom komitetu UN predstaviti predlog rešenja za status Kosova. Agencije prenose kako se očekuje da na tom sastanku bude razmotren i predlog Beograda da na kratko bude odložen nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ne traži odlaganje pregovora o statusa Kosova, nego usaglašavanje datuma, što je, kako je rekao, tehničko pitanje. On je posle razgovora s ministarskom trojkom Evropske unije rekao da Srbija samo traži usaglašavanje datuma, odnosno formiranje Skupštine i pregovaračkog tima s početkom pregovora u Beču.

"Još jednom sam ponovio jasan stav Srbije da je za zemlju i za mene kao njenog predsednika nezavisnost Kosova neprihvatljiva i ponovio stav, poznat u našoj javnosti, da će Srbija nastaviti da učestvuje u pregovorima s punim uverenjem da je moguće izmeniti Ahtisarijev predlog, posebno u tačkama gde je reč o vitalnim interesima Srbije i našeg naroda. Srbija neće ometati pregovarački proces, Srbija hoće da brani svoj integritet i suverenitet u pregovaračkom procesu, hoće da brani svoje interese i na Kosovu i Metohiji u pregovaračkom procesu", kaže Tadić.

Predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana ponovio je da je EU u načelu saglasna s predlogom Beograda o kratkom odlaganju pregovora, ali je dodao da to ne zavisi od Brisela.

"Drago mi je da vidim želju predsednika i premijera i naroda u Srbiji da učestvuju u procesu pregovora. Odluka o odlaganju, međutim, zavisi od Ahtisarija i nadam se da će on to uvažiti. Ovo su teška vremena za Srbiju, koja zahtevaju hrabre odluke i odlučnost i veoma mi je drago što je Beograd spreman da nastavi pregovore", kaže Solana.

S druge strane, Vlada Kosova se protivi bilo kakvom odlaganju procesa rešavanja statusa Kosova i traži da on bude ostvaren prema dinamici koju je utvrdio Ahtisari.

Vlada Kosova je protiv odlaganja pregovora u Beču, zakazanih za 13. februar. Posle sednice Vlade, taj stav je saopštio portparol Vlade Vedri Gaši. Vlada smatra da konsultacije Prištine i Beograda u vezi sa Ahtisarijevim predlogom treba da počnu 13. februara i završe se 2. marta, rekao je Gaši.

Zauzimanjem zvaničnog stava protiv ideje o odlaganju pregovora, Vlada je potvrdila izjavu premijera Agima Čekua, koji je dan ranije rekao da nema razloga za odlaganje poslednje runde pregovora i da Beograd treba da iskoristi priliku da iznese komentare i sugestije na predlog.

Prema programu koji je Ahtisari s predlogom uručio Prištini, konačna verzija predloga za Kosovo treba da bude upućena u Njujork sredinom marta, da bi tokom aprila bio dodata rezoluciji Saveta bezbednosti UN, kojom bi bio utvrđen status Kosova.

Odluka o odlaganju pregovora je u Ahtisarijevim rukama, rekao je juče u Prištini Havijer Solana, a predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da pitanje odlaganja nije ni pomenuto na sastanku pregovaračkog tima sa Solanom.

"Na sastanku nije bilo reči o tome. Nemamo nikakve informacije o tom pitanju. Ahtisariju smo na poziv za susret u Beču odgovorili prihvatanjem", kaže Sejdiu.

Simić: Plan prihvatljiv uz amandman

Član pregovaračkog tima Beograda Predrag Simić kaže da je plan Martija Ahtisarija prihvatljiv uz amandman o granicama.

Simić je izjavio da bi plan mogao da bude prihvatljiv uz amandman da se granice države Srbije tim planom ne mogu menjati. Simić je rekao da su u Ahtisarijevom planu neprihvatljive odredbe o simbolima državnosti ili ulasku Kosva u međunarodne organizacije, prenose elektronski mediji.

Koštunica: Nije dobro; Štajnmajer: Dobro je

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da kompromis Beograda i Prištine nije moguće postići ako u pregovorima ne budu poštovani Povelja UN i teritorijalna celovitost Srbije.

"Grdna je zabluda da rešenje u kom neće biti poštovana Povelja UN može da bude izolovan slučaj koji neće uticati na druge zemlje. Srbija će i dalje u pregovorima biti konstruktivna, ali i nepopustljiva u zalaganju da Povelja UN i princip integriteta i suvereniteta moraju biti poštovani kada je reč o Srbiji, da Srbija ne može, kada je reč o tom temeljnom principu Povelje UN, biti izuzetak", kaže Koštunica.

"Dakle, u tome je konstruktivnost Srbije u borbi za nešto što jesu naši državni i nacionalni interesi, ali što jeste stvar poštovanja osnovnog temelja na kom počiva svet, stabilnost u njemu, to je Povelja UN i to je princip nepovredivosti granica", rekao je Koštunica.

Vojislav Koštunica je ponovio da Ahtisarijev predlog ne proizlazi iz razgovora vođenih u Beču i dodao da nijedan predlog srpske strane nije prihvaćen. On je rekao da je Ahtisari u predlogu odstupio od svog mandata.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer se, međutim, ne slaže s premijerom Srbije. Štajnmajer je posle razgovora s Tadićem i Koštunicom rekao da je predlog Ahtisarija dobra osnova za nastavak pregovora.

"Znamo da je težak put, ali se nadamo da ćete dalje koračati istim putem i znamo da vam predstoje važna pitanja za rešavanje. Kosovo nije lako pitanje i smatramo da predlog koji je Ahtisari izneo stvara dobru osnovu za razgovor. Nadam se da će na osnovu tog plana biti vođen iskren dijalog kako bi bio nađen put do kompromisa. To će doprineti i stabilizaciji odnosa u regionu", kaže Štajnmajer.

Priprema rezolucije o Ahtisarijevom planu

U toku je priprema rezolucije kojom bi novi saziv Skupštine Srbije već na konstitutivnoj sednici odgovorio na plan Martija Ahtisarija, pišu Večernje novosti. List navodi da će predlagači rezolucije biti predstavnici parlamentarnih stranaka koje su o tom pitanju do sada postigle dogovor, ali ne precizira koje su to stranke.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković rekao je da će centralno mesto rezolucije biti stav da je Ahtisarijev predlog neprihvatljiv za Srbiju.

Na prvom zasedanju Skupštine bi, prema saznanjima lista, trebalo da bude obnovljen mandat državnog pregovaračkog tima, čiji bi predstavnici izneli stav Srbije u nastavku pregovora.

Kako navodi list, postoji i rezervni plan u slučaju da neke stranke ulože prigovore na ponovljene izbore, što bi za posledicu imalo odlaganje konstituisanja Skupštine. Po tom scenariju, predsednik Srbije Boris Tadić bi otputovao u Beč da traži odlaganje nastavka pregovora do formiranja Skupštine.

Daci: Predlog bolji od doprinosa prištinskog tima

Bivši predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci izjavio je da je predlogom Martija Ahtisarija albanska strana dobila više no što je zaslužio pregovarački tim iz Prištine.

"Predlog je bolji od onog što su predstavnici pregovaračkog tima Kosova doprineli", izjavio je Daci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: