Konsultacije: Tadić da ode u Beč

Na konsultacijama kod B. Tadića postignuta saglasnost da se što pre formira skupština i on ode u Beč. Tadić će tražiti odlaganje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.02.2007.

09:40

Default images

Većina učesnika konsultacija kod predsednika Tadića složila se da bi Tadić trebalo da otputuje u Beč 13. februara i prenese da Srbija ne može da odgovori na predlog Martija Ahtisarija dok se o tom dokumentu ne odredi Skupština Srbije.

Učesnici konsultacija preneli su novinarima da je na sastanku postignuta skoro potpuna saglasnost da što pre treba konstituisati Skupštinu Srbije koja će razmatrati predlog Martija Ahtisarija.

Novi saziv parlamenta će, ocenjeno je, zauzeti stav o tom dokumentu, odobriti platformu za dalje pregovore i odlučiti o pregovaračkom timu.

Predsednik Srbije je na sastanku, predstavnicima partija koje su ušle u Skupštinu Srbije, podelio kopiju Ahtisarijevog predloga i naveo da je specijalnom izaslaniku saopštio da ovakav predlog "nije prihvatljiv za Republiku Srbiju".

U saopštenju pres službe predsednika Srbije navodi se da je Tadić istakao i da je potrebno da Skupština Srbije obnovi mandat timu za političke pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije, kao i da taj tim uzme učešće u nastavku pregovora u Beču 13. februara ove godine.

Potpredsednik DSS Vladeta Janković rekao je da Skupština mora da se upozna sa Ahtisarijevim predlogom, navodeći da, ukoliko ne može da se konstituiše novi saziv, treba da se što pre sastane stari saziv parlamenta.

On je rekao da je na sastanku postignut visok nivo saglasnosti da se Skupština konstituiše.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić rekao je da je stav te stranke da pregovora u Beču ne može da bude jer nema ko da pregovara.

Nikolić je poručio da u Beč, gde je za 13. februar zakazan nastavak pregovora Beograda i Prištine, treba da ode Tadić i da traži da se pregovori prekinu dok Srbija ne formira skupštinu, vladu i pregovarački tim.

Suzana Grubješić iz G17 plus rekla je novinarima da je postignut visok stepen saglasnosti oko koraka koje treba preduzeti, a to su konstituisanje Skupštine, usvajanje platforme za pregovore i formiranje pregovaračkog tima.

Ocenila je i da bi novi saziv Skupštine mogao da bude formiran do zakazanih pregovora u Beču 13. februara.

Predstavnik koalicije okupljene oko LDP Žarko Korać rekao je da je stav te koalicije da treba obavezno učestvovati u pregovaračkom procesu i ocenio da onaj ko neće da pregovara, u stvari, neće da preuzme odgovornost.

Konsultacijama koje su trajale od 13 do 16 časova prisustvovali su predstavnici svih parlamentarnih stranaka izuzev Koalicije Albanaca Preševske doline, koji su imali ranije preuzete obaveze i u pisanoj formi su poslali svoje stavove.

Predsednik Srbije najavio je ranije da je predstavnike partija pozvao kako bi ih upoznao sa Ahtisarijevim predlogom jer parlament još nije konstituisan.

Nakon što je Marti Ahtisari u petak doneo tekst predloga rešenja statusa Kosova, u Beogradu je otvoreno pitanje da li i ko treba da ide na pregovore u Beč 13. februara, da li treba menjati sastav pregovaračkog tima i koji saziv parlamenta bi to mogao da učini, i da li treba usvajati novi tekst rezolucije o Kosovu.

Tadić će tražiti odlaganje

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će sutra zatražiti od ambasadora članica Kontakt-grupe da se datum nastavka pregovora o budućem statusu Kosova u Beču uskladi sa konstituisanjem novog saziva Skupštine Srbije.

Tadić je, kako su preneli beogradski mediji, pojasnio da bi to značilo pomeranje roka pregovora za desetak dana.

"Pozvaću ambasadore članica Kontakt grupe i zatražiti da se uskladi datum nastavka pregovora u Beču sa konstituisanjem novog saziva Skupštine Srbije, što u praksi znači pomeranje roka za desetak dana", rekao je Tadić.

On je dodao da će taj stav preneti i američkom izaslaniku za pregovore o Kosovu Frenku Vizneru tokom sutrašnjeg sastanka, kao i članovima trojke EU, ministru inostranih poslova Nemačke Franku Valteru Štajnmajeru, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani i evropskom komesaru za proširenje Oliju Renu.

Janković: Neprihvatljiv bilo koji deo plana

Savetnik odlazećeg premijera Srbije Vladeta Janković izjavio je prethodno da Vladi nije prihvatljiv nijedan deo predloga izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova Martija Ahtisarija jer suština plana ide do nezavisnosti Kosova.

"To znači da bi Srbija bila lišena, opljačkana, 15 odsto teritorije. Svi atributi nezavisne države sadržani su u planu, izuzev izraza nezavisnost", rekao je Janković za BBC i dodao da će Vlada, u pokušaju da blokira plan, nastaviti da se oslanja na međunarodno pravo i osnovna dokumenta koja omogućavaju održanje međunarodnog poretka.

"Vojno, naravno, nećemo preduzeti ništa", rekao je Janković i dodao da bi u slučaju unilateranog priznavanja nezavisnog Kosova Vlada morala da preispita prirodu odnosa sa zemljama koje to učine. On je dodao da preispitivanje odnosa ne znači prekid diplomatskih odnosa jer bi to vodilo ka samonametnutoj izolaciji, a Srbija svakako ne bi smela da dozvoli da se to dogodi.

U DSS-u potvrdjuju da će polazna osnova te stranke za razgovore u skupštini biti njihova platforma o Kosovu koju su nedavno predstavili predsedniku Tadiću.

U tom dokumentu navodi se da će, ukoliko se neke zemlje odluče da mimo rezolucije SB UN, priznaju nezavisnost Kosova to dovesti "do ozbiljnih posledica u odnosima sa tim zemljama".

Takav stav, po oceni DSS-a, u javnosti je pogrešno protumačen kao poziv na prekid diplomatskih odnosa. Reč je, kažu, o skretanju pažnju "na širok dijapazon pravno političkih mera" koje Srbija može preduzeti radi zaštite svog suvereniteta.

Jovanović: Ahtisarijev plan korak u dobrom pravcu

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija za budući status Kosova otvara mogućnost za dalje pregovore, uvažava realnost, i da je zato korak u dobrom pravcu.

"Ovaj predlog je ujedno i dokaz poraza politike vođene tokom 90-tih od strane Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke, kao i poraza politike vođene u protekle tri godine od strane Vlade Vojislava Koštunice", navodi se u saopštenju LDP.

Jovanović ocenjuje da nova Skupština Srbije mora da formuliše potpuno drugačiju politiku prema Kosovu, koja će poći od realne situacije, a ne od stavova koji pokušavaju da oslobode odgovornosti nosioce pogrešne politike do 1999. godine.

"Ta nova državna politika o Kosovu mora da omogući dalji put Srbije ka evro-atlanskim integracijama, da pomogne dalju demokratizaciju i modernizaciju Srbije i da vodi istorijskom pomirenju balkanskih naroda. Zato ta nova politika mora biti prihvatljiva većini građana Kosova i većini Srba na Kosovu", naveo je Jovanović.

"Jasno je da to svakako nisu u stanju oni koji su najodgovorniji za situaciju u koju je Kosovo dovedeno 1999. godine, niti oni koji su abolirali nosioce te politike tokom protekle tri godine", navodi LDP uz poruku da sa takvima ne žele da dele odgovornost, ali da su spremni da preuzmu odgovornost za otklanjanje posledica te pogrešne politike, sprečavanje ponovne izolacije zemlje i obezbeđivanje istorijskog dogovora sa kosovskim Albancima, što je preduslov opstanka Srba na Kosovu i konstituisanja Srbije kao moderne države.

Svilanović: Kontradiktorni stavovi

Funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i bivši šef diplomatije Goran Svilanović kaže za B92 da Srbija ima interes da pregovori u Beču budu nastavljeni i da u njima aktivno učestvuje, kako u delu koji ima statusne odredbe, tako i u delu koji se odnosi na nestatusna pitanja, koja definišu život Srba u enklavama.

Na pitanje očekuje li veto Rusije u Savetu bezbednosti UN, Svilanović kaže da niko u ovom trenutku ne bi mogao na to pitanje da odgovori. "Mislim da će odgovor na to pitanje zavisiti od toga kako će se u pregovorima ponašati njihovi ključni učesnici. To zavisi od toga da li će Beograd biti aktivan, da li će bojkotovati, da li ima predloge koji uvažavaju realnost. Dalje, to zavisi od ukupnih odnosa Rusije sa Evropskom unijom i SAD. Mislim da je isuviše rano za bilo kakav zaključak, trojka EU je zato i otišla u Moskvu, a biće još takvih razgovora, na višem nivou", kaže Svilanović.

"Ideja o formiranju novog tima je u suprotnosti sa stavom, koji je takođe izneo DSS, da treba odbaciti plan, što znači da pregovora nema. Ta dva stava su kontradiktorna, mislim da ideja o odbacivanju nije dobra, mislim da mi imamo interes da učestvujemo u pregovorima. Ne vidim šta bi doneo novi pregovarački tim, osim što bi bilo teže postići dogovor o bilo kakvoj akciji. Meni to liči na pokušaj da se na mala vrata progura ideja o koncentracionoj vladi", kaže Svilanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: