EU-Rusija: Na Beogradu i Prištini

Delegacija EU i ruskii predstavnici poručili da rešenje za Kosovo zavisi od Beograda i Prištine. Aleksejev: samo radni papir.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.02.2007.

07:36

Default images

"Plan nije predstavljen Rusiji, već Beogradu i Prištini i pre svega od njih zavisi kakva će biti sudbina tog plana. Mi smo se u Kontakt grupi dogovorili da na osnovu tog plana treba izraditi opšteprihvatljivo rešenje", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana rekao je da Rusija i EU pozivaju Beograd i Prištinu da krenu u pregovore oko plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

"Zajednička pozicija EU i Rusije je da jasno pozivamo Beograd i Prištinu da počnu pregovore o Ahtisarijevom planu ", rekao je Solana "Ehu Moskve".

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko se strane ne dogovore, Solana je rekao da je za Kosovo potrebna nova rezolucija SB UN kojom bi se rešio status i da će ona, ukoliko je ne podrže obe strane, "biti nametnuta".

"Bilo bi bolje da tu novu rezoluciju prihvate obe strane. Ako ne, to će biti rezolucija koja će im biti nametnuta", rekao je Solana.

On je izbegao da odgovori na pitanje da li je EU spremna da prizna nezavisnost Kosova, kao i koja je uloga Rusije u rešavanju statusa.

Delegaciju EU u poseti Moskvi predvodio je šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer, a ministarska trojka u sredu dolazi u posetu Beogradu.

Aleksejev: Ahtisarijev plan za Rusiju je samo predlog

Ambasador Rusije Aleksandar Aleksejev izjavio je da bilo koje rešenje za Kosovo koje nije prihvatljivo za Beograd nema šansu da prođe u Savetu bezbednosti.

"U tom smislu plan Martija Ahtisarija Moskva vidi samo kao predlog o kojem tek treba obaviti potpune pregovore zainteresovanih strana", naglasio je Aleksejev u intervjuu Tanjugu.

Ne želeći da komentariše izjave koje su pratile obelodanjivanje tog plana, posebno ne izjave samog Martija Ahtisarija o podršci Kontakt-grupe njegovom predlogu, ruski ambasador je rekao da "nije tajna da je unutar Kontakt grupe došlo do razilaženja gledišta o predlogu specijalnog izaslanika" UN za Kosovo.

"Unutar Kontakt grupe nema jedinstva u vezi Ahtisarijevog predloga", ponovio je Aleksejev u razgovoru za nacionalnu agenciju.

On je najavio da će Rusija "definitivno mišljenje o tom planu formulisati kada stav o tom dokumentu zauzme Beograd, ali nije propustio da istakne da u Ahtisarijevom predlogu "ima važnih stavova, koji izazivaju velika pitanja" kod Rusije.

Prema njegovim rečima, za Rusku Federaciju je od ključnog značaja stav iz izjave Kontakt-grupe od 2. februara o potrebi pronalaženja pravednog rešenja za Kosovo i to na osnovu Rezolucije 1244.

On je ukazao da je u ovom trenutku za Srbiju pre svega neophodno da što pre formira organe vlasti, koji su sposobni i mogu da donesu odluku o toliko važnom pitanju kao što je Kosovo.

Od međunarodne zajednice, pre svega od Kontakt-grupe Rusija, s druge strane, očekuje da obezbedi uslove za nastavak potpunih pregovora, u pravom smislu te reči, rekao je ruski diplomata.

On je dodao da ti razgovori moraju da počnu što pre, ali je, kao posebno važan stav za Rusiju, istakao da pitanje rokova nije glavno pitanje kad je reč o Kosovu i Metohiji.

Na opasku da to nije u skladu sa kalendarom događaja koji je najavio Ahtisari, Aleksejev je ponovio da je "predlog Ahtisarija samo predlog", da je "osnovno početi potpune i normalne razgovore" i da Srbija mora da dobije "državne organe, koji su spremni i sposobni da donose ozbiljne političke odluke".

Mogućnost da Ahtisarijev predlog uopšte ne dođe pred Savet bezbednosti UN, o kojoj špekulišu strani mediji, Aleksejev je odbacio kao jako opasnu:

"To bi bilo jako opasno. To bi bilo nekonstruktivno, čak možda kontraproduktivno. Mi smo više puta o tome govorili da bilo koje rešenje koje nije prihvatljivo za Beograd nema šansu da prođe u Savetu bezbednosti. Zato je toliko važno da se nastave razgovori. Na sto u Savetu bezbednosti mora da se stavi dokument koji je prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu", naglasio je ambasador Rusije.

On se osvrnuo na teze koje se povremeno čuju da sadašnje vlasti u Beogradu moraju (Kosovom ) da plate za nekadašnje greške Slobodana Miloševića.

"Mi smatramo da ta teza nije ubedljiva. Ima puno 'zamrznutih' konflikata u svetu, u Evropi takođe. U svakom konfliktu neko je bio u krizi, neko je grešio. I ako ćemo sada naplaćivati nečije greške sumnjam da će nas to dovesti do nečeg dobrog".

Vizner: Albanci neće biti razočarani

Frenk VIzner (FoNet)
Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za status Kosova Frenk Vizner izjavio je u Prištini da Albanci neće biti razočarani konačnim predlogom Martija Ahtisarija koji će biti upućen Savetu bezbednosti i pozvao Srbe da dobro prouče predlog specijalnog izaslanika UN.

Vizner, koji je danas boravio na Kosovu, najavio je da će krajem nedelje posetiti Moskvu, i istakao da ne veruje da će Rusija biti protiv predloga rešenja statusa Kosova.

Izaslanik SAD-a u Prištini se sastao sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdijuom i Agimom Čekuom i pregovaračkim timom Kosova. On je rekao da će eventualni predlozi i sugestije kosovske strane biti uzeti u obzir na dodatnim konsultacijama 13. februara u Beču.

Prema njegovim rečima, konsultacije će biti održane bez obzira na to da li će na njima učestvovati i srpska strana. Vizner je u Prištini razgovarao i sa predstavnicima Srba sa Kosova.

"Ahtisarijev predlog je dobar. Molim vas, pročitajte ga pažljivo, razumite ga. On sadrži veoma ozbiljne instrumente zaštite svih stanovnika Kosova, uključijući posebno srpsku zajednicu. Sjedinjene Američke Države podržavaju ovaj predlog", rekao je Vizner.

"Insistirali smo na tome da se rezolucija 1244 mora nekako pomenuti zbog teritorijalnog integriteta Srbije. I drugo, smatrali smo da je potrebno da se beogradski tim uključi, ali mu treba vremena, za formiranje vlade i formiranje novog pregovaračkog tima. Ono što je naš poseban problem jeste da se Srbi, insistirali smo da se Srbi istaknu kao posebno, ne da se drže u paketu sa manjinskim zajednicama, jer je to mogućnost za relativizaciju naših problema u budućnosti i svakako da smo govorili o decentralizaciji", rekao je nosilac srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović.

Delegacija Srba upoznala je američkog izaslanika sa problemom eventualne podele Kosova što bi, kako navode, dalo legitimitet trajnom gubitku Kosova. U delegaciji navode da je Vizner rekao da Kontakt grupa, SAD i Marti Ahtisari ne predviđaju podelu Kosova kao rešenje.

Slovačka opozicija traži da odlučuje o stavu o Kosovu

Slovačka opozicija traži da sa vladajućom koalicijom raspravi i zajedno formuliše zvanični stav Slovačke prema statusu Kosova, a taj predlog bivšeg premijera Mikulaša Dzurinde podržala je Stranka mađarske koalicije.

"Tu raspravu parlamentarnih stranaka moglo bi da koordinira Ministarstvo inostranih poslova", rekao je danas agenciji SITA bivši državni sekretar u slovačkom MIP-u Jozef Berenji iz SMK.

Opozicija optužuje vladajuću koaliciju, na čelu sa socijaldemokratskim premijerom Robertom Ficom, da menja dosadašnji uzdržani stav slovačke diplomatije i priklanja se varijanti da Kosovo ostane u sastavu Srbije.

"Potpuna nezavisnost te srpske pokrajine mogla bi da izazove nacionalne sukobe na Balkanu, sa tendencijom da se prenesu na druge zemlje, ne isključujući iz toga i Slovačku", kazao je ovog vikenda predsednik Odbora za spoljnu politiku slovačkog parlamenta Boris Zala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: