Izvor B92: Ahtisarijev plan sutra

Marti Ahtisari sutra na sastanku Kontakt grupe predlaže status Kosova, saznaje B92. Rojters: mogućnost pristupanja i UN i MMF.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 25.01.2007.

12:28

Default images

U dokumentu će, prema saznanjima B92, biti jasno definisan status Kosova. Međutim, ovaj izvor ne može da otkrije kakav je status predložen, ali napominje da to nije završni predlog statusa. Međutim, iako proces rešavanja statusa Kosova ulazi u završnu fazu, i Beograd i Priština tvrde da nemaju rezervni plan, tj. ostaju na suprotstavljenim pozicijama – suštinska autonomija ili nezavisnost.

Pre Kontakt grupe, Ahtisari je o svom predlogu danas pričao i s generalnim sekretarom UN Ki Mun Banom u Parizu. Ban je naveo da će od srpske i albanske strane "biti dobijena mišljenja", a potom će o tome razgovarati i članice Saveta bezbednosti UN.

Za sada se nagađa o kakvom statusu je reč, a sutrašnji sastanak će se odvijati iza zatvorenih vrata.

Kako navodi izvor B92, Ahtisarijev predlog će sadržati i sva pitanja vezana za status Kosova, među njima pitanja o kojima je raspravljano na tehničkim pregovorima u Beču, poput decentralizacije, ekonomije i zaštite manjinskih prava.

Izvor B92 podseća i na sastanak Kontakt grupe u septembru, kada je, između ostalog, Ahtisariju rečeno da pripremi predlog za status i da na tom osnovu angažuje dve strane u daljem pregovaračkom procesu.

Sastanak Kontakt grupe, kako tvrdi izvor B92, biće održan iza zatvorenih vrata, a posle sastanka neće biti saopštenja niti će učesnici davati izjave.

Očekuje se da će učesnici sastanka u Beču samo komentarisati Ahtisarijev predlog, ali da neće biti izmena dok predlog ne bude predstavljen Beogradu i Prištini 2. februara.

Sem toga, izvor B92 nagoveštava i da postoji mogućnost organizovanja novih rundi pregovora Beograda i Prištine, koje bi najverovatnije bile posvećene upravo budućem statusu Kosova.

Ahtisari je juče na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu rekao da će njegov predlog za rešenje statusa Kosova biti "fer i izbalansiran" i "snažno fokusiran na zaštitu manjinskih prava i formiranje multietničkog i demokratskog društva". Britanski stručnjak za Balkan Tim Džuda izjavio je za BBC da diplomatski izvori kažu da će iz dokumenta koji će predstaviti Marti Ahtisari biti jasno da on opisuje nešto što ili jeste nezavisna država ili je na putu da to postane.

Njegovi izvori tvrde i da će u propratnom pismu, koje će Ahtisari uz svoj dokument poslati generalnom sekretaru UN, eksplicitno stajati da je reč o nezavisnosti.

Rojters: Plan izdvaja Kosovo

Plan specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija izdvaja Kosovo iz suverentiteta Srbije i usmerava ga ka nezavisnosti, dok za Srbe koji žive na Kosovu predviđa značajnu autonomiju, javlja danas Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore.

Nacrt dokumenta, koji će sutra u Beču specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari predstaviti Kontakt grupi, kako je rečeno britanskoj agenciji, Kosovu daje pravo na pristupanje međunarodnim institucijama i organizacijama, uključujući i UN, Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku.

U nacrtu se ostavlja mogućnost dvojnog državljanstva za građane koji žive na Kosovu i apeluje na Prištinu da uspostavi dobre odnose sa Srbijom i susedima.

Za razliku od Rezolucije 1244, u nacrtu ovog dokumenta ne pominje se suverenitet Srbije nad Kosovom, dodaje je Rojters i precizira kako se predviđa da Kosovo preuzme svoj deo imovine, kao i dugova, koji su ranije pripadali bivšoj Jugoslaviji i Srbiji.

Britanska agencija, u tekstu iz Beograda, najavljuje kako Ahtisari namerava Srbima na Kosovu da ponudi široku samoupravu, značajnu kontrolu u vođenju lokalne policije i pravo na izvesne direktne veze sa Beogradom.

Čeku: Neće biti jednostranih poteza

(FoNet)
Neki od poznavalaca prilika na Kosovu procenju da finski diplomata ipak neće odmah izaći sa predlogom konačnog rešenja jer bi to moglo izazvati oštre reakcije jedne od strana.

Što se kosovskih Albanaca tiče, čini se da ni oni nemaju rezervni plan, odnosno i oni vide samo jedno rešenje za status Kosova – nezavisnost.

Predsednik kosovske vlade Agim Čeku izjavio je da će vlasti u Prištini insistirati na nezavisnosti Kosova, ali da neće povlačiti jednostrane poteze.

"Unilateralna odluka je poslednja stvar koju možemo da uradimo. Kosovo će biti nezavisno, u to nema sumnje, ali želimo da nezavisnost dobijemo kao ishod procesa koji vode Ujedinjene nacije, Kontakt grupa, svi zajedno, da je svi podrže", rekao je Agim Čeku.

Čeku je, takođe, rekao da u slučaju dodatnog odlaganja rešenja o statusu, vlasti u Prištini neće samovoljno i jednostrano proglasiti nezavisnost, jer veruju u pravedno rešenje.

Čeku je danas ocenio i "da Kosovari neće biti sasvim zadovoljni predlogom rešenja za status koji će izneti Marti Ahtisari", ali je odbacio mogućnost podizanja tenzija nakon tog plana, posebno na severu Kosova gde većinom žive Srbi.

"Mi pratimo situaciju. Kosovska policijska služba i Kfor će garantovati bezbednost sada i posle statusa", rekao je on.

Bubalo: Stav države je jasan

Ministar privrede Predrag Bubalo je, odgovarajući na pitanje šta očekuje od predloga za rešenje statusa Kosova koji bi Marti Ahtisari sutra trebalo da predstavi Kontakt grupi, rekao da je stav države jasan po ovom pitanju i izražen u Ustavu Srbije i dve rezolucije koje je donela Skupština Srbije.

"Prema tome, tu je jasan stav što se tiče ove vlade i što se tiče Srbije. Dakle, ako bude nešto što je suprotno onome što je suprotno onome što smo istakli u ustavu i u tim rezolucijama, mi ćemo se zalagati za ono što je u tim rezolucijama", rekao je Bubalo na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Član pregovaračkog tima Beograda Marko Jakšić za B92 kaže da su detalji plana nepoznati, ali da je naznake saopštio politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Džon Sojers.

Jakšić prenosi i da bi, prema Sojersu, Albanci dobili uslovnu nezavisnost, a Srbi zaštitu manjinskih prava.

"Taj plan se i krojio i radio na nekim drugim mestima, u centrima moći, ali u svakom slučaju je to nešto što neće biti prihvatljivo pre svega za srpsku zajednicu, makar mi tako se nadamo i osećamo", smatra on.

"Sa druge strane, imamo otprilike jednu finu političku igricu, navodno da ni Albanci neće biti zadovoljni , a u stvari će biti zadovoljni, jer iskustvo nam govori, pre svega iz Beča, da sve do sada što je Ahtisari radio, radio je u dogovoru sa Albancima".

S obzirom na tvrdnje da plan neće odgovarati Beogradu, postavlja se pitanje da li Beograd ima rezervni plan.

"Mislim da Beograd nema potrebe da ima rezervni plan, jer se Beograd bori da zadrži Kosovo u svom sastavu, gde je bilo zadnjih 100 godina", kaže Jakšić.

Problem i nova vlada

Osim rezervnog plana, u slučaju da je Ahtisarijev predlog neprihvatljiv, u Beogradu postoji još jedan problem – formiranje nove vlade, odnosno koliko taj vakuum između nove i stare vlade pogoduje ili šteti problemu Kosova.

Nenad Đurđević iz Centra za nenasilnu akciju za B92 kaže da za Srbiju ne bi bilo dobro da se pregovori o formiranju vlade odugovlače.

"Ako se formiranje vlade u Srbiji otegne na neki duži vremenski period, na nekoliko meseci ili mesec i više dana, tako da se on praktično poklopi sa procesom donošenja odluke oko statusa, to sigurno neće biti dobro po poziciju Srbije, jer jedina izabrana institucija sa legitimitetom u ovom trenutku je predsednik i njegov kabinet", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: