Spiskovi želja gotovi do petka

Lideri Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17 plus trebalo bi do petka da razmene pregovaračke platforme.

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2007.

09:54

Default images

Platforme će, pored viđenja glavnih zadataka vlade, sadržati i spiskove želja, odnosno liste stranačkih kandidata za mesta u novoj vladi. To će biti i početak neformalnih konsultacija o formiranju nove vladajuće koalicije, saznaje Blic u vrhu tih stranaka, mada je bilo reči da su prvi kontakti uspostavljeni već sinoć.

Sastav nove vlade, ako bude sastavljena od navedenih stranaka, umnogome će zavisiti od toga da li će mesto premijera pripasti DS ili će Vojislav Koštunica dobiti i drugi premijerski mandat.

Naime, DS stoji iza Božidara Đelića kao budućeg premijera, ali to nije prihvatljivo za Koštunicu. Prema saznanjima Blica, lider DSS uveliko lobira kod G17 plus, SVM i manjinskih partija da ga podrže kako bi mogao da zatraži premijersko mesto. To će, zapravo, biti njegov izričit zahtev u pregovorima.

Postoji i varijanta da se Boris Tadić, kao lider DS, opredeli da bude premijer Srbije pod uslovom da podnese ostavku i Koštunicu podrži kao budućeg kandidata demokratskog bloka.

Ova opcija nije toliko problematična za DS koliko za DSS i Koštunicu koji jednostavno nemaju poverenja da bi ga DS iskreno podržao. Lider DSS ne veruje ni da bi svi glasači demokratskog bloka podržali njegovu kandidaturu protiv kandidata SRS Tomislava Nikolića.

Ukoliko Koštunica ostane u svom starom kabinetu, Đeliću najverovatnije sleduje potpredsednička funkcija. Mesto ministra finansija rado bi zauzeo lider G17 plus Mlađan Dinkić. U slučaju da ga dobiju demokrate, ne bi odbio ni potpredsedničko mesto.

Kada je reč o potpredsedničkim mestima, prema saznanjima Blica, jedno će biti rezervisano za manjine, dok se razmišlja još o najmanje tri potpredsedničke fotelje.

Koštunica, bez obzira na premijersko mesto, nije spreman da se odrekne ministarstva policije i usluga sadašnjeg prvog policajca Dragana Jočića, iako je Evropska komisija kritikovala MUP u svom izveštaju jer nije izvršena potrebna reforma. To će biti problem za DS, koji je za to mesto pripremao Dragana Šutanovca.

Druga opcija za Šutanovca je potpredsedničko mesto za bezbednost u vladi Srbije. To bi podrazumevalo i formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost koji bi kontrolisao rad svih obaveštajnih službi. U najgorem slučaju biće ministar odbrane.

"Kada je reč o ministarstvu pravde, tu ne bi trebalo da bude problema. Koštunica je, navodno, spreman da prepusti to mesto, dok se u DS već priča o Dušanu Petroviću kao kandidatu", kaže izvor Blica.

Za šefa diplomatije DSS trenutno gura Vladetu Jankovića, dok DS na tom mestu vidi Ivana Vejvodu, izvršnog direktora Balkanskog fonda za demokratiju, koji ima odlične kontakte sa američkom administracijom.

Rasim Ljajić, koji je sada predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, mogao bi, kao kandidat na listi DS-a, da dobije resor za ljudska prava i regionalni razvoj. Ono što nije jasno jeste da li će taj resor biti na nivou potpredsedničke funkcije ili ministarstva, ali Ljajić figurira kao najozbiljniji kandidat da se bavi tim poslovima.

Skoro sve stranke koje će učestvovati u pregovorima imaju sličan stav kada je u pitanju Ministarstvo za kapitalne investicije - ono bi trebalo da bude razdvojeno na tri ministarstva od kojih bi Velimir Ilić zadržao saobraćaj, građevina bi pripala DS-u, a telekomunikacije bi zadovoljavale apetite demokrata ili G17 plus.

DS nema nameru da u narednih godinu dana menja guvernera NBS, ali bi sadašnji predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević mogao da bude protivkandidat Predragu Bubalu za mesto ministra privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: