Ahtisari donosi predlog 2. februara

Ahtisari Beogradu i Prištini predlog za Kosovo predstavlja 2. februara, za koji kaže da je fer i izbalansiran.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.01.2007.

08:10

Default images

Predlog za budući status Kosova Beogradu i Prištini će biti poznat 2. februara. Tada će, kako je sam potvrdio, Marti Ahtisari, koji za svoj predlog kaže da je fer i izbalansiran, posetiti Beograd i Prištinu. O sadržaju predloga, koji za sada ostaje nepoznat, ne žele da govore ni Ujedinjene nacije jer generalni sekeretar UN Ki Mun Ban u Briselu kaže da neće da ulazi u detalje.

Marti Ahtisari je na zasedanju Parlamentarne skupštine SE potvrdio da je završio predlog i da će ga uskoro predstaviti obema stranama. Ahtisari je rekao i da su u predlog uvršćeni rezultati pregovora Beograda i Prištine, u kojima nije postignut napredak.

"Moj predlog se fokusira na zaštitu prava manjina. On omogućava funkcionisanje demokratskog i multietničkog Kosova, u kom su garantovana prava svih članova zajednice i koja su institucionalno zaštićena vladavinom prava. Moj predlog predviđa i dalje jako prisustvo civilnih i vojnih organa međunarodne zajednice", kaže Ahtisari.

Ahtisari je naveo i da će buduća međunarodna civilna misija imati mandat da nadgleda sprovođenje konačnog rešenja, a na njenom čelu će biti specijalni predstavnik EU.

S druge strane, premijer Grčke Kostas Karamanlis izjavio je da rešenje mora da garantuje multietničko i multikulturalno Kosovo, uz poštovanje svih ljudskih i manjinskih prava i vladavinu zakona.

"Stvari su mnogo bolje nego što su bile pre pet ili 10 godina, ali i dalje nema mesta za opuštanje i svi moraju da budu veoma angažovani. Naša politika i naše uverenje je da rešenje mora da bude prihvatljivo za sve strane i ne sme da bude nametnuto nikom bez njegovog pristanka", kaže on.

O Kosovu i u Briselu

O Kosovu, tačnije predlogu Martija Ahtisarija za status Kosova, bilo je reči i u Briselu, gde je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban razgovarao s Havijerom Solanom i Žozeom Manuelom Barozom.

Solana je izjavio da je još rano za razmišljanje o budućoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN o budućem statusu Kosova, dok je Ban najavio da će sutra u Parizu pričati sa Ahtisarijem o njegovom predlogu za status Kosova.

"Nisam u poziciji da u ovom trenutku kažem išta što bi prejudiciralo bilo kakav rezultat po tom pitanju. Tim se bavio i pregovarao moj specijalni izaslanik za Kosovo prethodne godine i sada je skoro u stanju da predstavi svoj izveštaj i preporuke. O tome će biti debatovano u okviru sistema UN", kaže Ban.

Janjić: Katalog i "plan B"

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocenjuje da bi proces sa Ahtisarijem trebao da bude završen do kraja aprila.

"Sa Ahtisarijevim predlogom se treba suočiti što pre i napraviti vrlo ozbiljan katalog primedbi, i što je najvažnije, 'plan B' za ozbiljnu političku akciju. Sve je sada prebačeno na teren Evrope, a do sada je Beograd vodio akcije prema SB UN i Kontakt grupi. Srbija sada mora da se aktivira i u OEBS-u, Evropskom parlamentu, u Evropskoj komisiji, a za to je potrebna odgovarajuća strategija", kaže Janjić.

Janjić kaže i da se u evropskim krugovima veruje da je rešenje u tome što će se, s jedne strane, ponuditi papir sa uslovnom nezavisnošću, a s druge strane, da Beogradu bude pripremljen poseban paket brzog priključenja EU.

Sojers: Svi će biti dobitnici

Politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Džon Sojers izjavio je u Prištini da predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija o budućem statusu Kosova "ne sadrži velika iznenađenja" i da će svi na Kosovu biti dobitnici.

Posle razgovora sa liderom opozicione Demokratske partije Kosova Hašimom Tačijem, Sojers je izjavio da je proces u završnoj fazi.

"Ne verujem da će biti velikih iznenađenja, skoro godinu dana su trajali pregovori i predlog će predstaviti te pregovore. Sve zajednice na Kosovu će biti dobitnici, biće dobiti za većinu, ali i garancije za manjine", rekao je britanski diplomata.

Prema njegovim rečima, predlog je dobra osnova za napredak, ne samo u utvrđivanju statusa, već i u kretanju Kosova prema EU.

Predstavnici SNV-a razgovarali sa Sojersom

Lideri Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije izjavili su da su stekli utisak da je britanski politički direktor Džon Sojers želeo da ih ubedi da je predlog specijanog izaslanika Martija Ahtisarija dobar za Srbe.

"Stekli smo utisak da je Sojers došao da čuje naše mišljenje ali i da nas ubeđuje da je dokument o Kosovu koji će Ahtisari predstaviti dobar za Srbe, da ne treba da ga odbacimo, da samo treba da vodimo računa o sebi, a ne da slušamo Beograd," izjavili su nakon sastanka u Kosovskoj Mitrovici lideri SNV-a Marko Jakšić, Nebojša Jović i Milan Ivanović.

Ivanović je rekao da su on, Jašić i Jović naglasili i ponovili Sojersu da je za srpsku stranu neprihvatljiv bilo koji oblik nezavisnosti.

Sojersa smo upoznali sa činjenicom šta su sve Albanci radili na Kosovu da bi demontirali srpsku državu i rekli mu da su oni bolje živeli za vreme Miloševića nego Srbi pod prisustvom međunarodne misije, rekao je Jakšić i dodao da Srbi nikada neće pristati da žrtvuju teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: