Počelo suđenje "stečajnoj mafiji"

U Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu danas počelo suđenje protiv 35 pripadnika takozvane stečajne mafije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2007.

07:26

Default images

Oni su optuženi da su malverzacijama u privredi oštetili državu za više desetina miliona evra. Prvooptuženi u ovom procesu je Goran Kljajević, suspendovani predsednik Trgovinskog suda u Beogradu. Sud je privremeno blokirao imovinu jednog broja optuženih, koji se terete da su nezakonito stekli materijalnu dobit.

Branioci su zatražili da se razdvoji postupak za glavnooptužene, ocenivši da dela za koja se oni terete ne spadaju u sferu organizovanog kriminala, tako da Specijalni sud nije nadležan za ovaj slučaj. Takodje, oni tvrde da se kao dokaz na sudu ne može koristiti materijal iz pretkrivičnog postupka i zatražili da se izdvoje transkripti prisluškivanih razgovora, ocenivši da su oni pribavljeni na nezakonit način.

"Očigledno je da su svi branioci svojim konstruktivnim doprinosom i predlozima pokušali ovaj predmet, posle niza nezakonitosti koje su u istrazi doživljene i učinjene, da uvedu u jedan zakoniti red postupanja saglasno zakoniku o krivičnom postupku", rekao je Vladimir Horovic, advokat Slobodana Radulovića.

"Mi očekujemo da će se uspostaviti zakoniti ambijent u ovoj fazi krivičnog postupka. Biće vrlo zanimljivo kako će Veće reagovati na ove predloge, procesne primedbe i zahteve koji su učinjeni danas", kaže Vladan Gajić, advokat Gorana Kljajevića.

"Na javnost je vršen pritisak putem dirigovanih medija, a njegova fotografija je toliko puta objavljivana, kao da je izvršio 50 ubistava", rekao je njegov brat i advokat Marko Kljajević.

U advokatskom timu koji brani Gorana Kljajevića, nalazi se i njegova supruga Danica Kljajević.

Optuženi Goran Kljajević naveo je u obraćanju sudu da "veruje u sud" i dodao da "očekuje da će se suditi po pravdi i zakonu".

Optuženi Miljko Živojinović, koji se brani sa slobode, nije se danas pojavio u sudnici. Njegov advokat pročitao je pismo, u kome Živojinović objašnjava da je odlučio da se ne pojavi na suđenju, jer je, kako tvrdi, "izigran njegov dogovor sa inspektorima MUP-a i tužiocem".

Živojinović objašnjava da su ga tri inspektora MUP-a kao i tuilac u ovom predmetu, Branislav Živković, prisilili da u toku istrage da dve lažne izjave kojima tereti sebe i druge optužene.

Navodno, za uzvrat su mu ponudili da će ga optužiti samo za jedno lakše krivično delo, prodaju dela predezeća "Rad". Međutim, protiv njega su kasnije pokrenute još dve istrage i podneta je jedna nova krivična prijava.

"Mi smo pismo dobili u petak od tada nismo u kontatku sa njim i stav naše kancelarije je da dok ne ne stupimo u kontakt ne dajemo nikakve izjave", kaže Pavle Mušicki, advokat Miljka Živojinovića.

Podsetimo, za organizovanje i članstvo u "stečajnoj mafiji", optuženi su bivši predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević, advokat Nemanja Jolović, bivša direktorka Poštanske štedionice Jelica Živković, bivši direktor "C marketa" Slobodan Radulović, bankar Sekula Pijevčević, biznismen Milinko Brašnjović, stečajni sudija Delinka Đurđević i advokat kancelarije "Jolović" Jasmina Kojić-Pavlović.

Pored Radulovića, u bekstvu se nalazi još troje optuženih, uključujući Živojinovića. Od 35 optuženih, u pritvoru je 14, a sa slobode se brani njih 17.

"Borba tek treba da počne"

Stručnjaci ocenjuju da je slučaj stečajne mafije od početka ispolitizovan i da tek treba da počne prava borba protiv privrednog kriminala. Oni kažu da po okončanju suđenja ne treba očekivati obeštećenja za radnike ili firme koje su odvedene u stečaj.

Stečajna mafija oštetila je državu tako što su od 2003. do 2006. privatna preduzeća u kojima su stvarni ili fiktivni vlasnici bili neki od organizatora ili članova stečajne mafije, po niskoj ceni, kupovala imovinu društvenih preduzeća u stečaju.

Stečajne postupke vodio je i odobravao Trgovinski sud, kojim je presedavao Goran Kljajević. Analitičari kažu da država, ako zaista hoće da smanji privredni kriminal, treba da počne da sprovodi zakone, pre svih Zakon o stečaju, donet prošle godine.

Miša Brkić, zamenik glavnog urednika lista Ekonomist, kaže da se u stečajnoj delatnosti događaju stvari vrlo nepovoljne po državu.

"To se dešava zato što se ne primenjuje zakon. Dok odredbe zakona koji je usvojen ne budu počele da se primenjuju, mogućnost manipulacija stečajima ostaje velika, kako za ljude koji se bave stečajima, tako i za političare", kaže Brkić.

Pojedini analitičari smatraju da je slučaj stečajne mafije ispolitizovan jer je u predizbnoj kampanji pokazivan kao veliki uspeh u borbi protiv korupcije. S druge strane, kako navode, vlast se malverzacijama pozabavila tek kada je Delta kupila C market i otkrila da nedostaje 20 miliona evra.

Biljana Stepanović, glavna urednica časopisa Bankar, kaže da nije legitimno to što je Vlada tek tada krenula da se interesuje za tu priču, koja se pred očima javnosti odvijala godinama.

"Svi ti ljudi su tu bili sve vreme, čak je su i ministri u Đinđićevoj vladi opominjali da neka preduzeća ne treba da idu u stečaj, da je za ta preduzeća bilo pomoći i da se tamo nešto čudno dešava. Vlada koja je došla posle toga ništa nije uradila da to ispita, do trenutka kada su dovoljno jaki biznismeni, koji imaju veliki uticaj na vlast, odlučili da to bude razrešeno", kaže ona.

Sem C marketa, članovi stečajne mafije terete se da su oštetili i druga preduzeća, između ostalih Beko, Rad, Robne kuće Beograd, koji su dovedeni u stečaj i čija je imovina rasprodata. Biljana Stepanović kaže da tek treba da se vidi da li će nova vlast nastaviti obračun s privrednim kriminalom ili će postupak protiv stečajne mafije ostati usamljen slučaj koji će se pretvoriti u dugotrajan sudski postupak bez konkretnog epiloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: