EU će podržati Athtisarijev predlog

Beograd, Priština -- EU će podržati predlog Martija Ahtisarija ako obezbedi stabilnost Kosova i sačuva obraz Srbije, saopšteno iz Berlina.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da je uveren da će predlog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija o budućem statusu Kosova dobiti jedinstvenu podršku Evropske unije ukoliko bude takav da obezbedi stabilnost Kosova i omogući Srbiji da sačuva obraz.

Nemački šef diplomatije kaže da mu sadržaj Ahtisarijevog predloga nije poznat, ali da pretpostavlja da će njime biti delimično nezadovoljni kako u Srbiji, tako i na Kosovu.

Iako međunarodna zajednica najavljuje da je proleće roka kada će biti rešena sudbina Kosova, analitičar iz Međunarodne krizne grupe Aleksander Anderson predviđa da bi bio uspeh ako bi rešenje bilo postignuto u prvoj polovini 2007, s obzirom na ritam u Savetu bezbednosti, a posebno zbog ruskog stava.

Ipak, Anderson kaže da bi poslednja inicijativa SAD-a o eventualnom nastavku pregovora o Kosovu posle Ahtisarijevog predloga mogla dovesti do promene ruskog stava.

"Mislim da je ono što možemo očekivati od Ahtisarijevog predloga neki oblik nezavisnosti, ali će on svakako sadržati neku vrstu nadzirane nezavisnosti. Odvajanje Kosova od Srbije otvara novu mogučnost međunarodnog prisustva na Kosovu koji učvrščuje na Kosovu policijsku i sudsku vlast i obezbeđuje politički nadzor. To će se posebno odnositi na zaštitu srpskih opština na Kosovu", rekao je Anderson.

Samardžić: Pregovori bi mogli da budu nastavljeni

Na drugoj strani, savatenik premijera i član pregovaračkog tima Slobodan Samardžić naglašava da bi inicijativa američkog državnog podsekretara za spoljnu politiku Nikolasa Bernsa mogla biti važan nagoveštaj da bi pregovori o statusu Kosova mogli biti nastavljeni.

"Zanimljivo je da je pomenuo reč pregovori, što znači da američka strana ipak otvara mogućnost da se posle Ahtisarijevog predloga ipak otvore pregovori. Moguće je da Amerika hoće da to vreme iskoriste da se ipak dogovore se ruskom i kineskom stranom koje su  izrazile stav da su čvrsto za to da se poštuje međunarodno pravo i principi međunarodnog poretka , da se sa njima ipak dogovori neki pristup na Savetu bezbednosti i eventualno dokument koji bi utvrdio budući status Kosova i Metohije", kaže Samardžić.

Samardžić očekuje da i ostali veći učesnici shvate da Beograd i Priština moraju pregovarati dalje. Ipak premijerov savetnik upozorava da pregovori moraju trajati duže nego što to očekuje Nikolas Berns, i podseća na principe Konakt grupe da se samo pregovorima dođe do kompromisnog rešenja.

Suroi: Neće biti ponovo pregovora Beograda i Prištine

Član pregovarackog tima Prištine Veton Suroi je izjavio danas da neće biti pregovora Beograda i Prištine, poput onih iz prošle godine, o predlogu izaslanika UN Martija Ahtisarija o statusu Kosova.

"Nemam zvaničnih informacija o mogućnosti novih runda pregovora. Mi ćemo pogledati one segmente Ahtisarijevog paketa koje nismo videli, i trebalo bi da saslušamo šta Beograd ima da predloži. Tim objašnjenjima bi pregovarački proces bio završen", rekao je Suroi po povratku iz SAD.

Suroi je istakao da pregovarački tim Prištine mora da brani stavove građana Kosova.

"Ako Ahtisarijev paket ne zadovoljava potrebe građana Kosova, pregovarački tim mora imati i pravo i moralnu snagu da bude protiv. Pregovarački tim neće priznati ni jedan element paketa koji ne ispunjava elementarne zahteve građana", rekao je Suroi.

Suroi je dodao da je Kosovu potrebno da u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom postigne nezavisnost i mesto u UN do septembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.