Ahtisari sa liderima EU o Kosovu

Marti Ahtisari informisao iza zatvorenih vrata direktore ministarstava spoljnih poslova EU o pripremanju predloga za Kosovo.

Izvor: B92

Petak, 12.01.2007.

07:27

Default images

Ahtisarijev portparol Remi Durlo potvrdio je agenciji Beta da se Ahtisari tokom prepodneva obratio političkim direktorima EU u Drezdenu, u delu sastanka koji je bio posvećen Kosovu, i dodao da je sastanak bio zatvoren za javnost.

Durlo je rekao da je to redovan sastanak političkih direktora i da je Kosovo samo jedna od mnogih tema.

"Želim da naglasim da to nije bio sastanak o Kosovu već susret političkih direktora Evropske unije koji su razmatrali sveopšte probleme sa kojim će se Nemačka susresti tokom predsedavanja unijom u narednih šest meseci. Gospodin Ahtisari je prisustvovao jednom delu sastanka i kratko izvestio o svom radu ne pominjući ni jednog trenutka delove predloga statusa Kosova", rekao je Durlo.

Durlo je potvrdio da će uskoro doći do sastanka Martija Ahtisarija sa članovima Kontakt grupe, ali nije mogao da precizira tačan datum tog sastanka.

"Moramo da dobijemo potvrdu od svih članica Kontakt grupe kako bi usaglasili tačan datum sastanka", dodao je Durlo.

Prema nezvaničnim informacijama iz NATO-a i EU, Ahtisari bi trebalo da 26. januara u Beču predstavi članicama Kontakt-grupe svoj predlog rešenja statusa Kosova.

O budućem statusu Kosova danas su u Beogradu razgovarali ministri spoljnih poslova Slovenije i Srbije, Dimitrij Rupel i Vuk Drašković.

Pregovori i posle izbora?

"SAD će predložiti dodatne dve sedmice pregovora pošto izaslanik UN Marti Ahtisari iznese svoje preporuke za status Kosova", izjavio je juče za B92 predstavnik organizacije Međunarodna krizna grupa na Kosovu Aleksander Anderson.

On smatra da je motiv Amerike, ali i većine zemalja Kontakt grupe, da se udovolji ruskim primedbama da dosadašnji pregovori nisu bili dovoljno temeljni.

"Ideja je da se organizuju klasični pregovori, ali mislim da u zapadnim zemljama pretpostavljaju da će ti pregovori biti samo puka formalnost", smatra on.

"Mislim da od tih pregovora niko ne očekuje previše, ni da će oni dovesti do bilo kakvih prelomnih odluka ili promena pozicija obe strane. U stvari, fer je reći da će se obe strane verovatno držati ranijih stavova", kaže on.

"Poznato mi je da su se i pre ovakvog predloga u Prištini protivili bilo kakvoj ideji dodatnih pregovora nakon što Ahtisari predstavi svoj predlog“, kaže Anderson. 

Inače, SAD nisu zvanično potvrdile da žele dodatne pregovore, ali je funkcioner Stejt departmenta Nikolas Berns rekao da se Vašington nada da bi rešenje za Kosovo moglo da se nađe mesec do dva posle izbora u Srbiji.

Čeku: Mislim da je reč o konsultacijama

Agim Èeku (FoNet)
Premijer Kosova Agim Čeku nije želeo da komentariše najavu novih, dvonedeljnih pregovora o Ahtisarijevom paketu, koje su saopštene juče iz Brisela.

Navodeći da ne želi da  žuri pre nego što pregovarački tim zauzme stav o najnovijim najavama za nastavljanje pregovora između Prištine i Beograda po modelu koji je bio primenjen u Rambujeu, kosovski premijer Agim Čeku rekao je da će o ovome pregovarački tim zauzeti stav naredne nedelje.

"Nema dileme da ćemo mi sa gospodinom Ahtisarijem diskutovati o njegovom paketu, i ja ću preneti svaki stav koji bude zauzeo pregovarački tim", rekao je Čeku na konferenciji za novinare u Prištini.

Komentarišući izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Nikolasa Bernsa o mogućnosti nastavka pregovora o Ahtisarijevom paketu, Čeku je rekao da on misli da je Berns upotrebio reč konsultacije, a ne pregovori.

"Rusija i Srbija posle izbora"

"U najnovijoj američkoj vremenskoj kombinatorici oko Kosova bitne su dve stvari - Rusija i Srbija posle izbora", rekao je za BBC šef katedre za istoriju Balkana na američkom univerzitetu Indijana Bernd Fišer.

"Anderson nije zvaničnik američke vlade, ali pretpostavljam da ima izuzetno dobre kontakte. Ne bi me iznenadilo da Sjedinjene Države zaista žele da za još nekoliko nedelja produže pregovore, i to iz više razloga. Među njima je svakako i namera ili nada da će posle januarskih izbora biti formirana donekle stabilna vlada Srbije", kazao je Fišer.

"Drugi razlog je, po svemu sudeći, i želja da se dodatno vreme utroši na bavljenje 'ruskim faktorom'. Rusija je trenutno zauzela tvrd stav po pitanju Kosova i Vašington pretpostavlja - ili se bar nada - da bi dve dodatne nedelje mogle da dovedu do nekakvog kompromisa sa Rusima", kazao je Fišer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: