DSS-DS: Sukob oko Đelića

Beograd -- Demokratska stranka Srbije i Demokratska stranka razmenile su oštra saopštenja oko kandidata za budućeg premijera.

Izvor: B92
Podeli

DSS je poručio DS-u da povuče odluku o kandidovanju Bozidara Đelića, a demokrate odgovaraju da je napad na Đelića pokušaj koalicije Koštunica-Ilić-Palma da izbegne odgovornost za to što nije ispunila gotovo nijedno predizborno obećanje.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović oštro je kritikovao DS zbog kandidature za predsednika buduće Vlade, navodeći da je Božidar Đelić blagajnik Bogoljuba Karića i prijatelj čoveka sa poternice.

Mladenović je izjavio da "DS ima pravo da pravi loš izbor kandidata". "Kada je reč o Đeliću, svaki građanin mora da zna da je to čovek koji je bez odluke Vlade Srbije iz budžetske rezerve dao Kariću 40 miliona evra”, rekao je on.

“Pošto ni Đelić nije siromašan, mogao je da pokloni svoje pare, a ne 40 miliona evra građana Srbije", rekao je Mladenović.

Portparol DSS-a je naveo da bi bilo najbolje da sam Đelić povuče kandidaturu i "opovrgne poruku da DS nudi građanima Srbije Karićevog čoveka za premijera".

"Veoma je opasna poruka da se Srbija uzaludno tri godine obračunavala sa korupcijom i kriminalom i da sad prijatelj čoveka sa poternice treba da vodi Srbiju. Ne može Karićev blagajnik da vodi Srbiju, Srbiju mogu da vode samo ozbilnji ljudi", poručio je Mladenović.

Prljava kampanja

Demokratska stranka odgovorila je da je tužno što se Demokratska stranka Srbije, koja se predstavlja kao ujedinitelj na političkoj sceni, upustila u neočekivanu i prljavu kampanju  protiv DS-a, svodeći je na lični nivo, upravo onda kada se povela javna debata  najboljim ekonomskim programima za Srbiju.

"Pošto je DSS izgleda i ovoga puta tradicionalno neobavešten, podsećamo ih da su njihovi glavni koalicioni partneri Velimir Ilić i Dragan Marković Palma bili u bliskim odnosima sa Karićem i izjavljivali da im je Bogoljub Karić idol i kao čovek i kao biznismen", navodi DS.

"Velimir Ilić je kao ministar u vladi Vojislava Koštunice potpisao novembra 2004. godine koalicioni sporazum između Nove Srbije i PSS-a Bogoljuba Karića o međusobnoj političkoj podršci i zajedničkom političkom delovanju", navodi DS.

"Poslovično zaboravni DSS podsećamo i na to da je Vojislav Koštunica, u vreme dok je bio predsednik SRJ, vodio na putovanja Bogoljuba Karića kao jednog od svojih omiljenih privrednih savetnika“, saopštava DS.

U DS-u kažu da je Đelić, za vreme svog mandata, učinio najviše u borbi protiv korupcije: otkrio je tajne račune Miloševića i njegovih ljudi u Švajcarskoj, podneo 146 krivičnih prijava zbog zloupotrebe budžeta.

Kao čovek kome je zakon bio iznad svega, sproveo je odluke o povraćaju ekstraprofita na osnovu sudskih odluka, a ne samoinicijativno, navodi DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.