Rusija stopirala isporuke nafte

Posle Nemačke i Poljske, zbog spora oko cena i tranzita nafte i gasa, bez ruske nafte ostali Slovačka, Češka i Mađarska.

Izvor: FoNet

Utorak, 09.01.2007.

10:33

Default images

Nepuna 24 časa posle zatvaranja severne, beloruske grane naftovoda Družba, sinoć je zaustavljen protok nafte i kroz južnu, ukrajinsku, granu naftovoda. Delegacija Belorusije doputovala je danas u Moskvu na hitne pregovore o trgovinskom sukobu koji je naveo Rusiju da zaustavi isporuke nafte ka EU preko beloruske teritorije, javljaju agencije ITAR Tass i RIA Novosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je vladi da nastavi pregovore sa Minskom o isporukama nafte i tranzitu kroz njenu teritoriju i da obezbedi isporuke korisnicima u zapadnoj Evropi.

Ruska državna firma Transnjeft, koja gazduje naftovodom Družba, priznala je sinoć da je prekinula protok jer Belorusija ilegalno iz naftovoda uzima količine predviđene za Poljsku i Nemačku.

Vlade ugroženih zemalja za sada su mirne jer sve zemlje imaju rezerve za oko 90 dana potrošnje. Češka je povezana i sa zapadnoevropskim sistemom naftovoda preko nemačkog Ingolštata.

Nove članice traže od Evropske unije energetsku solidarnost i da se energičnije angažuje u rešavanju krize s naftom iz Rusije.
"To je upravo slučaj kada bi trebalo da se pokaže smisao EU, a zemlje ne bi trebalo da deluju pojedinačno, već solidarno zajedno", rekao je jutros ministar industrije i trgovine Češke Martin Ržiman.

"Nafta i gas su deo neoimperijalne politike Ruske Federacije", reagovao je premijer Češke Miroslav Topolanek i dodao da rešenje vidi u većem pritisku Brisela na Rusiju da pruži čvrste garancije za isporuke.

Premijer Slovačke Robert Fico ocenio je da Slovačka neće osetiti spor Moskve i Minska oko nafte ako on ne potraje duže. U protivnom, poljske rafinerije će od Rusije tražiti da im u skladu sa ugovorom nadoknadi štetu, potvrdio je zamenik ministra privrede Pjotr Naimski.

AIE: Bez ugrožavanja potrošača

Zatvaranje naftovoda Družba, koja snabdeva jedan deo Evrope ruskom naftom, neće ugroziti potrošače, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku.

"Očigledno nema nikakvog uticaja na rafinerije u zapadnim zemljama, imajući u vidu da da one imaju radne zalihe za nekoliko dana", navodi se u saopštenju Agencije objavljenom na internetu.

"Prema tome, nema rizika da snabdevanje bude prekinuto za krajnje potrošače", dodaje se u saopštenju.

Ako bi blokada potrajla, rafinerije bi mogle da se snabdeju sirovom naftom na druge načine, a neke od njih bi mogle da se organizuju da dođu do nafte preko luka u Baltičkom moru ili preko drugih naftovoda.

Agencija podseća da zemlje na koje se odnosi blokada mogu da se okrenu i strateškim rezervama, ali da za sada tržište izgleda "sasvim sposobno da se suoči sa nastalom situacijom".

Isporuka ruske sirove nafte u nekoliko evropskih zemalja iznenada je prekinuta u ponedeljak nakon trgovinskog sukoba Moskve i Minska. Naftovod "Družba" kojim se ta nafta transportuje, prolazi preko teritorije Belorusije.

Među zemljama koje je blokada pogodila su Poljska, Nemačka, Ukrajina, Slovačka, Mađarska i Češka.

Međunarodna agencija za energetiku osnovana je u vreme prvog šoka izazvanog velikom naftnom krizom 1973/74. godine, kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja zemalja OECD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: