VOJVODJANSKA AUTONOMIJA KAO JUGONOSTALGIJA

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2001.

08:28

Default images
¨Model Demokratske stranke vojvodjanskih Madjara o madjarskoj (personalnoj) autonomiji koja bi imala i izvrsne funkcije, jedna je od najkonkretnijih zamisli. Ne trazi teritorijalno razgranicenje, a zbog narusenih etnickih proporcija tragom izbeglickog talasa iz proteklih godina, sada vec to moze biti jedini pravni okvir za opstanak zajednice vojvodjanskih Madjara¨– rekao je predsednik DSVM Andras Agoston prvom sekretaru Ambasade Velike Britanije Dejvidu Slinu – prenosi ¨Madjar so¨. Stranka je saopstila i da je na pitanje sagovornika Agoston izrazio misljenje da vojvodjanske madjarske partije mogu imati ulogu na srpskoj politickoj sceni dok se ne uspostavi madjarska pesonalna autonomija, a da ce nakon toga njihova uloga biti samo u uspostavljanju Saveta personalne autonomije putem visestranackih izbora, odnosno u madjarskom javnom zivotu. Navodi se i stav da se DSVM ne protivi vojvodjanskoj autonomiji ustanovljenoj jugoslovenskim ustavom iz 1974. ali da stranka ocenjuje da se ona ne moze ostvariti demokratskim putem, recimo referendumom, jer se ¨Srbi proteklih godina pre svega okrecu Beogradu, dok Madjari sa ostalim madjarskim zajednicama Karpatskog basena ulaze u sve viseslojnije veze¨. Vojvodjanska autonomija se polako moze uvrstiti u kategoriju pojava poznatih pod imenom jugonostalgija –ocenjuje DSVM, pise¨Madjar so¨u broju od srede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: