EU će pozdraviti napredak Srbije

Šefovi diplomatija EU sutra će pozdraviti napredak Srbije.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 10.12.2006.

17:43

Default images

Biće pozdravljeni napredak u jačanju kapaciteta državne uprave i napredak u makroekonomskoj stabilnosti. Ministri inostranih poslova Evropske unije će uputiti i poziv za jače napore u reformi pravosuđa i civilni nadzor nad sektorom bezbednosti, navodi se u pripremnom dokumentu predsedništva EU.

Na zasedanju će biti potvrđena perspektiva ulaska država Zapadnog Balkana u EU, uz pošteno i strogo ispunjavanje nužnih uslova i potrebu pune saradnje s Haškim sudom, navodi se u dokumentu.

Očekuje se da će šefovi diplomatija EU imati važnu raspravu o tome kako pospešiti odnose Unije sa Srbijom, ali su zvaničnici u Evropskoj komisiji preneli da se ne očekuje dogovor o obnovi pregovora o pridruženju.

Grupa članica EU, na čelu sa Italijom i Mađarskom, smatraju da to treba učiniti radi jačanja demokratskih snaga u Srbiji i olakšavanja rešavanje pitanja Kosova. Međutim, druga grupa članica, u kojoj su Holandija, Francuska, Velika Britanija i još neke zemlje, uz Evropsku komsiju, misle da vlasti u Beogradu najpre moraju dati opipljive dokaze o napredovanju saradnje s Hagom, koji neopozivo vode hapšenju Ratka Mladića.

Direktorka Direkcije Ministarstva spoljnih poslova Srbije za EU Jela Baćović kaže za B92 da je sledeća nedelja veoma važna za nastavak pregovora Srbije i EU.

"EK i komesar za proširenje Oli Ren su u situaciji da svakog trenutka donesu takvu odluku, mi znamo da odluka o nastavku pregovora može biti doneta istog momenta po ispunjavanju svih uslova vezanih za Hag. Ali, postoji prostor da takva odluka bude doneta i pre toga, ako budemo imali jasnu i čvrstu podršku i pozitivn stavove na sastancima koji slede, a verujemo da ima nade za to", kaže ona.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se u protekla dva meseca vodi neprekidna diplomatska aktivnost kako bi Srbija što pre nastavila pregovore sa Unijom.

"Predmet mojih poseta Italiji i Nemačkoj bio je nastavak pregovora. Mi smo blokirani, kao jedina zemlja, kada je reč o članstvu u EU, a taj proces moramo deblokirati, na svaki način. Kao što smo napravili izuzetan diplomatski iskorak kada je reč o uključenju u Partnerstvu za mir, tako moramo da se trudimo i sada. Neću da odustanem dokle god postoji i minimalna šansa", kaže Tadić.

Među članicama EU u toku je velika rasprava o tome da li uslovno obnoviti pregovore sa Srbijom ili sačekati ishod izbora i ispunjavanje haških obaveza. Jela Baćović kaže da kampanju za što brži nastavak pregovora vode sva diplomatska predstavništva i da raste broj zemlja koje podržavaju uslovnu obnovu pregovora.

"Tu su Italija, Španija, Slovenija, Mađarska, Slovačka, na svoj način i Bugarska i Rumunija. Imamo i dobre signale iz Nemačke i Francuske, gde postoji ozbilja diskusija o tome kako tretirati Srbiju na sledećim sastancima i kakav zaključak o Srbiji treba da bude donet", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: