Dinkić: Vlada će biti većinska

Mlađan Dinkić kaže će buduća demokratska Vlada Srbije morati mnogo odlučnije da pregovara o budućem statusu Kosova.

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2006.

13:21

Default images

"Ako postoji konsenzus predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, spreman sam da i lično vodim pregovore o budućem statusu Kosova, kao što sam vodio i one s Međunarodnim monetarnim fondom i Londonskim klubom poverilaca", rekao je Dinkić.

On je rekao da je u direktnim pregovorima s predstavnicima Albanaca na Kosovu moguće napraviti i mirno i trajno rešenje za status Pokrajine. "Taj kompromis će značiti da niko neće biti sasvim zadovoljan rešenjem, ali da će ono biti mirno i dugotrajno održivo, u interesu svih građana koji žive na Kosovu", rekao je Dinkić.

"Ako pobede radikali, u šta sumnjam, izvesno je da će Kosovo odmah dobiti nezavisnost, ali ako dobiju demokratske snage, ti pregovori neće biti ni tako brzi, ni jednostavni i očekujem da će onda biti nađeno stvarno kompromisno rešenje i da će Srbija sačuvati obraz", kaže on.

Predsednik G17 plus smatra da će posle 21. januara biti formirana većinska Vlada stranaka demokratskog bloka, čiji glavni zadaci moraju da budu rešavanje problema nezaposlenosti, borba protiv korupcije i brži put ka Evropskoj uniji.

Dinkić je rekao da će G17 plus na izborima po rezultatima biti plasiran među prve tri stranke i da će to biti veliko iznenađenje za sve koji su ih potcenjivali.

On je rekao da je izuzetno važno da Vlada bude formirana vrlo brzo posle izbora i da će G17 plus učiniti sve kako bi bila sastavljana većinska Vlada koja će do kraja mandata pre svega rešiti pitanje zapošljavanja i pripremiti Srbiju za punopravno članstvo u EU.

"200 lekara godišnje"

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević obišao je Sokobanju, u okviru predizbornih aktivnosti svoje stranke G17 plus. On je najavio da će nastaviti reforme zdravstvenog sistema ako on u sledećoj Vladi bude ministar zdravlja.

Ulaganja u zdravstveni sistem tada bi bila nastavljena, ravnomerno, kako bi cela Srbija bila podjednako pokrivena zdravstvenom zaštitom. Milosavljević je najavio otvaranje novih radnih mesta za lekare, 200 zaposlenih lekara godišnje.

"Mi ćemo u narednom periodu, posle prve godine, kada je primljeno 300 lekara i 700 medicinskih sestara u zdravstvene ustanove, u 2006, taj potez ponoviti, i od 2007. do 2010. svake godine primiti otprilike po 200 novih lekara. To bi trebalo da zaista da prepolovi nezaposlenostu Srbiji, kada je reč o lekarima i medicinskim sestrama", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: