I ruska istraga smrti Litvinjenka

Rusko tužilaštvo započelo je danas istragu o smrti Aleksandra Litvinjenka, bivšeg ruskog agenta, koji je sahranjen u Londonu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.12.2006.

16:27

Default images

On je umro od posledica trovanja visoko radioaktivnom supstancom, polonijumom 210. Tužilaštvo će takođe, istraživati i "pokušaj ubistva" Dmitrija Kovtunova, bivšeg agenta ruske tajne službe, koji se u Londonu sastao sa Litvinjenkom 1. novembra samo nekoliko sati pre nego što je Litvinjenko osetio prve simptome trovanja.

Svi osumnjičeni biće saslušani u Rusiji. Vlasti u Moskvi su prethodno saopštile da neće dozvoliti izručenje nijednog osumnjičenog za smrt Litvinjenka, koji je umro u Londonu 23. novembra.

U saopštenju tužilaštva se ne navodi kada je istraga o bivšem ruskom agentu započeta.

Predstavnici britanske policije već neokoliko dana u Moskvi vode istragu o smrti Litvinjenka, ali im ruske vlasti dozvoljavaju samo da prisustvuju saslušanjima ruskih svedoka, a ne da ih i lično ispituju.

"Prema dosadašnjim rezultatima, utvrđeno je da je Litvinjenko umro od posledica trovanja radioaktivnom supstancom i da bolest Kovtunova, takođe, ima veze sa trovanjem radioaktivnim supstancama", navodi se u saopštenju ruskog tužilaštva.

Za sada nije bilo izveštaja o tome da je Kovtunov zbog bolesti prebačen u bolnicu na lečenje.

Drugi Litvinjenkov saradnik, Andrej Lugovoj, nalazi se na bolničkom ispitivanju u jednoj moskovskoj bolnici, gde lekari pokušavaju da utvrde da li je i on otrovan.

Britanska Agencija za zaštitu zdravlja saopštila je da je sedmoro zaposlenih u londonskom hotelu "Milenijum", koji je Litvinjenko posetio dana kada se razboleo, takođe bili izloženi polonijumu.

Agencija navodi da je kod sedmoro zaposlenih u hotelskom baru registrovan "nizak nivo" polonijuma. Utvrđeno je takođe da njihovo zdravlje nije ugroženo.

Sahranjen Litvinjenko

Sahrana u Londonu
Aleksandar Litvinjenko sahranjen je danas na londonskom groblju Hajgejt, a sahrani su prisustvovali njegova porodica i prijatelji.

Stotinak prijatelja i članova porodice Litvinjenka pre sahrane su prisustvovali molitvi u džamiji Ridžent parka. Prema rečima Litvinjenkovih bližnjih, bivši špijun je neposredno pred smrt preuzeo muslimansku veru.

Kako javlja Frans pres, više desetina automobila pratilo je pogrebno vozilo. Policija je obezbeđivala ulaz u groblje u severnom Londonu.

Njegov otac Valter Litvinjenko je tim povodom ponovio da je njegov sin žrtva ruskog predsednika Vladimira Putina. "Putin je ubio mog sina", kazao je Valter Litvinjenko.

I Gajdar optužuje

Bivši ruski premijer Jegor Gajdar, kome je iznenada pozlilo dan posle smrti Aleksandra Litvinjenka, izjavio je da su pokušali da ga otruju zainteresovani za pogoršanje odnosa Rusije i Zapada.

"Ne mogu da dokažem, ali smatram da iza toga stoje ljudi koji su javni ili tajni protivnici sadašnje vlasti, i oni koji su zainteresovani za naglo pogoršanje odnosa Rusije i Zapada", kazao je Gajdar, kome je pozlilo dok je boravio u Irskoj.

Bivši premijer je rekao da ono što mu se dogodilo najviše podseća na "političku detektivsku priču". Gajdar je u ponedeljak pušten iz bolnice, iako lekari nisu uspeli da otkriju uzrok njegove bolesti.

U autorskom tekstu objavljenom u današnjem dnevniku "Vedomosti", Gajdar je kazao da lekari u Moskvi nisu mogli da postave dijagnozu "trovanje", jer u njegovom organizmu nisu nađeni tragovi otrova.

Prema rečima ruskih lekara, tragovi toksina se u organizmu mogu naći u prvih 48 sata posle trovanja, a Gajdar je iz bolnice u Dablinu prebačen u moskovsku bolnicu 60 sati posle pojavljivanja simptoma.

Politkovska heroina borbe za slobodu štampe

Međunarodni institut za medije (IPI) danas je proglasio ubijenu rusku novinarku Anu Politkovsku za jednog od svojih heroja borbe za slobodu štampe u svetu.

"Imenovanje Politkovske kao našeg 51. heroja u borbi za slobodu štampe u svetu je priznanje za njenu hrabrost, kao i priznanje za borbu brojnih hrabrih novinara koji rade u Rusiji", rekao je direktor IPI-ja Johan Fric, piše u saopštenju tog instituta.

Kako se navodi u saopštenju, više od 20 novinara je ubijeno u Rusiji od 2000. godine, a brojni počinioci nisu kažnjeni.

Ana Politkovska, poznata ruska novinarka i politička komentatorka, pronađena je mrtva u liftu svoje zgrade u Moskvi, 7. oktobra ove godine.

Radila je za list "Nova gazeta" i završavala tekst o mučenjima u Čečeniji, koji je trebalo da bude objavljen 9. oktobra. "Nova gazeta" je 12. oktobra objavila njen nedovršen tekst.

Politkovska je izveštavala o situaciji u Čečeniji i bila je poznata po tekstovima u kojima je oštro kritikovala politiku Kremlja. Dobila je nekoliko međunarodnih priznanja za svoj rad, piše u saopštenju IPI-ja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: