Tumačenja ruskog stava o vetu

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ne očekuje veto Rusije kada je reč o Kosovu.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

11:13

Default images

Janjić je u Kažiprstu Radija B92 izjavio kako ne očekuje da će Rusija upotrebiti veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ako Beograd ili Priština budu nezadovoljni rešenjem statusa Kosova. Janjić predviđa da će se SAD i Rusija dogovoriti o Kosovu pre nego što rešenje bude objavljeno.

Prema oceni Janjića, izjava ambasadora Rusije u Beogradu jeste poruka Vašingtonu da neće moći još dugo da izbegava direktne razgovore o Kosovu s Moskvom. Janjić predviđa da će se u februaru dve najveće sile na svim nivoima dogovoriti o rešenju koje će biti izneto na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Ne treba niko da očekuje veto. Iz takve retorike Rusija nikada nije potegla ka vetu, Rusija pribegava nekoj vrsti šireg aranžmana, gde mislim da ima interese da ostane na Balkanu u ekonomskom smislu. Lako će se oni naći", kaže Janjić.

Jakšić: Četiri tumačenja

Komentator Politike Boško Jakšić kaže da je pominjanje veta Rusije u funkciji odmeravanja snaga velikih sila na primeru Kosova.

Jakšić kaže da zaoštravanje retorike potvrđuje reči ministra Vuka Draškovića o neslaganjima oko budućeg statusa Kosova u vrhovima OEBS-a i Evropske unije. "U tom odmeravanju je, sa jedne strane, namera da se posle sedam godina administracije Ujedinjenih nacija što pre razjasni budućnost Kosova, a sa druge je želja da rešenje ne bude nametnuto nijednoj strani", smatra on.

Jakšić navodi četiri tumačenja izjave ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Aleksejeva, koji je za B92 rekao da će Rusija uložiti veto povodom rešenja za Kosovo ako predlog ne bude prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

"Moguće je da je ambasador Aleksejev dobio zadatak da probnim balonom pojača retoriku, čime bi parirao žurbi SAD i nekih članica EU da se što pre dođe do rešenja statusa i da bi se uzvratilo Ahtisarijevom stavu da je verovanje u kompromis glupost", kaže on.

"Drugo tumačenje je da ambasador šalje signal Prištini da preispita sopstvenu pregovaračku tvrdoću sa kojom se Moskva upoznala prilikom nedavne posete Agima Čekua", kaže Jakšić.

Prema njegovim rečima, treći scenario je da Moskva, uoči skorog donošenja odluke, podiže cenu sopstvene saglasnosti za neku vrstu kosovske nezavisnosti.

"Četvrto, moguće je da se diplomata i malo istrčao, što je sasvim malo verovatno. Najrealnije ja da je izjava ambasadora miks prva tri tumačenja. Svakako je stav Rusije da će, u slučaju da rešenje ne odgovora ni Beogradu ni Prištini, ta država uložiti veto u Savetu bezbednosti", rekao je Jakšić.

Podsetimo, juče je na izjavu ruskog ambasadora reagovao za B92 reagovao pomoćnik američkog državnog sekretara Nikolas Berns, koji je rekao da je iznenađen. "Ne mogu da verujem da stalni predstavnik u Savetu bezbednosti preti vetom a da još nismo videli Ahtisarijev predlog", rekao je Berns.

"Nećemo ćutati"

Za razliku od predsednika Srbije, Vlada, tačnije jedan od njenih ministara, Aleksandar Popović, želeo je da govori o najavi Rusije da će eventualno uložiti veto u Savetu bezbednosti ako status Kosova ne odgovara obema stranama. I dok je Boris Tadić objasnio da ne želi da se meša u odnose velikih sila, Popović kaže da za njega taj stav nije ni nelogičan ni neočekivan.

"Nije mi jasno, pošto Rusija svoj principijelan stav ponavlja mesecima, otkud sada toliko iznenađenje tim stavom. Zvanični Beograd ne brani ništa što je nelogično i, u krajnoj liniji, zvanični Beograd ne traži ništa što je tuđe", kaže on. Popović je u jednoj TV emisiji izjavio da bi do odluke o nezavisnosti Kosova moglo da dođe samo silovanjem Srbije i međunarodnog prava. On kaže da je to primeren izraz za kršenja međunarodnog prava, Povelje i Rezolucije Ujedinjenih nacija i nalaza Badinterove komisije.

"Jedan od načina da se to okarakteriše je ono što sam rekao. Postoji sigurno i mnogo drugih načina. Sve što sam želeo da kažem je da niko ne treba da očekuje da ćutimo dok se to događa", kaže on.

Na tribini koju je organizovao Savet SAD za Kosovo, direktor te nevladine organizacije Džejms Džatras izjavio je da Srbija mora da istraje u stavu da je Kosovo njen neotuđiv deo. Džatras tvrdi da bi nezavisno Kosovo bilo crna rupa u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: