Polonijum i na stadionu Arsenala

Britanski istažitelji pronašli na fudbalskom stadionu Arsenala u Londonu male količine polonijuma 210.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

08:19

Default images

Radi se o radioaktivnom izotopu kojim je otrovan bivši ruski špijun Aleksandar Litvinjenko. Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, nema opasnosti po javno zdravlje, jer se radi o jedva primetnim količinama na lokalizovanim oblastima. To je radioaktivni element koji je otrovan bivši ruski špijun Aleksandar Litvinjenko, a polonijum je u međuvremenu pronađen na više mesta.

Britanska policija u Moskvi istražuje smrt Litvinjenka, koja je dovela do zahlađenja odnosa između Britanije i Rusije. Litvinjenko je na samrtnoj postelji optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je naručio njegovo ubistvo.

Taj bivši špijun umro je u bolnici u Londonu 23. novembra od smrtonosne doze polonijuma 210. Razboleo se 1. novembra.

Jedna od osoba koju britanska policija želi da ispita u Rusiji jeste Andrej Lugovoj, koji je sa suprugom i troje dece otputovao 31. oktobra za London kako bi gledao meč između CSKA i Arsenala koji je odigran 1. novembra.

Lugovoj se sastao sa Litvinjenkom u londonskom hotelu ranije tog dana.

Britanska policija istražuje smrt Litvinjenka kao ubistvo

Britanska policija je saopštila da slučaj trovanja Aleksandra Litvinjenka sada tretira kao ubistvo.

Britanski inspektori su do sada govorili samo da Litivinjenkovu smrt smatraju sumnjivom. U saopštenju Skotland jarda se navodi da su inspektori koji istražuju slučaj "došli do stupnja" u istrazi kada taj slučaj treba tretirati kao moguće ubistvo.

U saopštenju se dodaje da istražitelji ostaju i dalje otvoreni za sve opcije i da metodično ispituju dokaze.

"Važno je naglasiti da oni nisu došli ni do kakvog zaključka o sredstvu, motivu i identitetu onih koji su možda odgovorni za Litvinjenkovu smrt", naveo je Skotland jard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: