Zvaničnici u Hagu o štrajku Šešelja

Tokom celog dana u Haškom tribunalu održavani su sastanci u vezi sa štrajkom glađu Vojislava Šešelja.

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2006.

07:20

Default images

Dva zvaničnika Srbije i tri lekara iz Srbije, Rusije i Francuske razgovarala su sa predsednikom suda Faustom Pokarom. Lekari su obavestili sud da je zdravlje Šešelja ozbiljno ugroženo, a sud preneo Rasimu Ljajiću da je spreman da omogući Šešeljevo lečenje u nekoj od bolnica van zatvora, ali ne i van Holandije.

Prema oceni Rasima Ljajića, sud je spreman da učini dva ustupka - da omogući Vojislavu Šešelju da se leči u nekoj od holandskih bolnica van zatvora Sheveningen ili da ga leče lekari koje bi sam izabrao jer u njih ima poverenja.

U sudu međutim kažu da zahtev za puštanje Šešelja u Beograd, što je danas predložio Vuk Drašković, nije realan.

Dobru volju suda Ljajić vidi i u nameri da eventualnu žalbu na odluku da se Šešelju oduzme pravo da se brani sam razmatra po hitnom postupku.

Žalbu će umesto Šešelja moći da uloži holandski advokat Tjarde van der Spul, koji je i u prethodnom pokušaju uspeo da omogući da lider radikala dobije pravo da  sudnici bude i glavni branilac.

Ljajić kaže da je predsedniku suda rekao da bi vraćanje tog prava Šešelju, a ono mu je oduzeto 27. novembra pošto je odbio da se pojavi na početku suđenja, bilo veoma značajno.

Usmena poruka Draškovića

Ambasador Srbije u Holandiji, profesor Radoslav Stojanović, sastao se sa predsednikom Haškog tribunala Faustom Pokarom nezavisno od Rasima Ljajića, koji je takođe bio u Hagu, i preneo mu zahtev ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića da Vojislav Šešelj bude prebačen u Srbiju na lečenje od posledica štrajka glađu.

U Hagu je ta usmena poruka primljena s iznenađenjem. Poruku je preneo Stojanović, koji je u sud došao u pauzi između dva razgovora koja je u Tribunalu vodio Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom.

"S obzirom na to da se radi o životu i smrti Vojislava Šešelja, predlog Tribunalu je da ga prebaci na bolničko lečenje u Beograd kako bi se izbeglo ono najgore", rekao je Stojanović.

Na pitanje o čijoj je inicijativi zapravo reč, ambasador je rekao da je nalog da prenese usmeni apel sudu dobio od Draškovića i da ne može da ulazi u to da li je reč o ličnom gestu ministra ili iza zahteva stoji država, odnosno Vlada Srbije.

Predsednik Tribunala Fausto Pokar odgovorio je Draškoviću podsećanjem da puštanje optuženih iz pritvora nije njegova nadležnost već da takvu odluku može doneti samo sudsko veće.

Stojanović je posetio predsednika suda ubrzo pošto se u Tribunalu završio razgovor Rasima Ljajića i glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

Bario: Šešeljev život jeste ugrožen

Pre Ljajića u kabinetu predsednika suda izveštaj su podnela trojica lekara koji su danas pregledali Šešelja. Oni su preneli medijima da je njegov život ugrožen, da je Šešelj veoma slab, ali da odbija hranu i lekove.

Francuski lekar Patrik Bario rekao je da je Šešelj veoma slab, ali da je odlučan da nastavi štrajk glađu. Bario je potvrdio da Šešelj odbija bilo kakav medicinski tretman.

U lekarskom timu koji je odabrao Vojislav Šešelj, osim Barioa, nalaze se i Momčilo Babić i Andrej Harkin, s moskovskog instituta Bakuljev. Dr Momčilo Babić izajvio je da situacija traži hitno rešenje, sugerišući da je rešenje u rukama suda a ne lekara.

SRS: Pobeda ili post do smrti

Srpska radikalna stranka  navodi da  Vojislav Šešelje ne želi da se leči bilo gde, pa ni u Beogradu, zato što on nije bolestan čovek. Prema rečima radikala Tomislava Nikolića, Šešelj će ili pobediti Tribunal i braniti se sam ili će gladovati od smrti.

"Vojislavu Šešelju ne treba nikakva pomoć u vezi nekakvog lečenja. Vojislav Šešelj nije bolestan čovek, tako da je kampanja, izborna kampanja, ono što rade pojedinci iz vlasti, utrkujući se ko će pre da izmoli Haški tribunal da omogući lečenje Šešelja ovde ili onde. To njemu ne treba niti se sa tim slaže i ovo je njegov post do smrti. Da time odgovorimo i na neke optužbe da nije hrišćanin."

Nikolić kaže  da Šešelj tokom svoje četvorgodišnje borbe nije ima podršku države, pa mu ni sada ne treba.

Ljajić o Akcionom planu

Tema razgovora Rasima Ljajića s Karlom del Ponte bio je Akcioni plan za saradnju Srbije s Tribunalom i njegovo sprovođenje, a Ljajić je tužiteljki preneo da se bez obzira na izbornu kampanju potraga za Ratkom Mladićem nastavlja.

"Predizborna kampanja nije za nas ograničavajući element. Naprotiv, imamo i pozitivnih strana predizborne kampanje jer Ratko Mladić više nije glavna tema, već su to izbori, što daje nadležnim službama veći manevarski prostor za aktivnosti", rekao je on.

"Ne mogu da kažem da je glavna tužiteljka izrazila ni zadovoljstvo ni nezadovoljstvo. Videćemo na kraju kakav će biti ishod, i od toga zavisi i ocena", kazao je Ljajić posle razgovora.

Lončar: Omogućiti Šešelju da se brani sam

Vlada Srbije očekuje da će sudsko veće Haškog tribunala u najkraćem roku doneti odluku da se Vojislavu Šeselju omogući da se sam brani u postupku koji se protiv njega vodi, izjavio je večeras ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar.

"Time bi bio okončan štrajk glađu Vojislava Šešelja i što je najvažnije, ne bi se povredilo njegovo pravo da se brani na način na koji on to želi i ne bi se ugrozilo najvažnije pravo koje ima svaki čovek - pravo na život", rekao je Lončar.

U pismu koje je sinoć uputio premijeru Srbije Vojislavu Koštunici, predsednik suda Fausto Pokar navodi da je Tribunal zabrinut zbog ozbiljno pogoršanog zdravlja Šešelja i da su lekari spremni da intervenišu, ako njegov život bude ugrožen.

Pokar je poručio Koštunici da se sva Šešeljeva ljudska prava u pritvoru poštuju onako kako nalažu najviši međunarodni standardi. Sud je zabrinut zbog činjenice da, sem predstavnika Srbije, Šešelja ne posećuje niko od članova porodice i najbližih saradnika, navedeno je u pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: