Kompromis za obe strane ili veto

Izvor: Milan Paviæeviæ

Ponedeljak, 04.12.2006.

14:25

Default images

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je za B92 da će Rusija uložiti veto ako predlog rešenja ne bude prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

On je ocenio i da je naivno da se na osnovu jednog sastanka od dva sata, kakvi su bili pregovori Beograda i Prištine, iznosi zaključak da su pregovori o statusu Kosova neuspešni, time kritikujući ocenu Martija Ahtisarija da kompromis dve strane kroz pregovore nije moguć.

Aleksejev: Moram da kažem da se u potpunosti pridržavamo naših stavova u odnosu na rešavanje kosovskog pitanja. U slučaju da rešenje za status ne bude prihvatljivo za obe strane, i za Beograd i za Prištinu, ruska strana će iskoristiti svoje pravo veta.

Hoću da napomenim da rešavanje kosovskog pitanja mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom, sa principima evropske bezbednosti i sa Rezolucijom 1244. I o tom stavu premijer privremenih kosovskih institucija Agim Čeku bio je obavešten detaljno tokom boravka u Moskvi.

B92: Da li je poseta Čekua imala karakter posete jednog stranog državnika?

Aleksejev: Ni po nivou kontakata ni po nivou sagovornika ni po detaljima protokola ovo putovanje nije bilo zvanična poseta nekog zvaničnika. Vodile su se dosta ozbiljne i otvorene konsultacije, tokom kojih su razmenjena mišljenja, procene, ali i našeg mišljenja o procesu za rešavanje statusa kosovskog pitanja i njegove prespektive.  

Za nas je bilo veoma važno da čujemo iz prve ruke ono što se dešava u procesu rešavanja kosovskog pitanja i da direktno iznesemo stav Rusije. Ubeđen sam da su u tom smislu ove konsultacije bile korisne.

B92: Nedavno je međunarodni posrednik za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari najavio da će predloženo rešenje za Kosovo biti prezentovano Beogradu i Prištini odmah posle izbora u Srbiji. Takođe izjavio je i da je glupost očekivati da se se može postići kompromis između Beograda i Prištine. Da li to znači da rešenje za Kosovo mora biti nametnuto za neku od strana?

Aleksejev: To u potpunosti ne odgovara ruskoj strani. Do sada, koliko je meni poznato, razgovori o statusu Kosova trajali su samo dva sata.  To je bio tzv. sastanak slonova, tokom kojeg strane čak nisu stigle da razmene svoje stavove. U stvari, ljudi su stigli samo da pročitaju one izjave koje su doneli sa sobom.

Na osnovu tog događaja iznositi zaključak da su pokušaj za dogovor neuspešni, u najmanju ruku je naivno. Čini mi se da je izmišljena dosta originalna metoda razgovora, kada se rezultat razgovora iznosi pre njihovog početka. Smatram da mora da se odrekne te tehnologije i treba da se počne ozbiljan posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: