Slučaj Litvinjenka: Šira istraga

Britanska policija proširiće istragu o smrti bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka van Velike Britanije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2006.

08:07

Default images

Kako je za TV Sky izjavio ministar unutrašnjih poslova Džon Rid, policija će pratiti sve tragove, bez obzira na to kuda vode, bilo u Velikoj Britaniji, bilo van nje.

Ruska agencija Itar-Tas prenela je da, u cilju istrage, devet britanskih policijskih istražilaca, uključujući jednog stručnjaka za borbu protiv terorizma, sutra treba da otputuje u Moskvu.

Agencija navodi, pozivajući se na poverljive izvore, da bi Britanci trebalo da saslušaju državljane Rusije koji su bili u Londonu 1. novembra, u vreme kada se Litvinjenko razboleo.

Aleksandar Litvinjenko, oštar kritičar politike predsednika Rusije Vladimira Putina, preminuo je prošlog četvrtka u jednoj londonskoj bolnici. Britanske vlasti tvrde da je Litvinjenko otrovan polonijumom 210.

Tragovi polonijuma 210, izuzetno radioaktivne supstance, do sada su nađeni na pet lokacija u Londonu na kojima je Litvinjenko bio pre no što mu je pozlilo.

Bajden: Suprotstaviti se Putinu

Uticajni senator SAD iz redova demokrata Džozef Bajden pozvao je na suprotstavljanje Vladimiru Putinu posle smrti Aleksandra Litvinjenka. Bajden, budući predsednik Spoljnopolitičkog odbora Senata, ocenio je da Rusija sve više postaje oligarhija, dok Putin jača svoj položaj.

On je dodao da nije Putinov fan i da smatra da se predsedniku Rusije treba politički direktno suprotstaviti, kako bi, kako je rekao, promenio smer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: