Haški tribunal pisao Koštunici

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar odgovorio je večeras na pismo premijera Koštunice o štrajku glađu Vojislava Šešelja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2006.

07:24

Default images

U diplomatski sročenom odgovoru sudije Pokara ističe se da je u sudu učinjeno sve da ljudska prava Vojislava Šešelja budu zaštićena po najvišim međunarodnim standardima. Sud je, kao i Vlada Srbije, zabrinut zbog njegovog štrajka glađu i činjenice da mu je zdravlje ozbiljno ugroženo.

"Uveravam Vas, predsedniče Vlade, da će Vlada biti u potpunosti informisana o razvoju situacije a da će Tribunal učiniti sve što je u njegovoj moći da Šeselju pruži odgovrajuću medicinsku negu. Sud zabrinjava činjenica da od kada je počeo da odbija hranu, Šešelja nije posetio niko od članova porodice niti saradnika. Tribunal je spreman da omogući takvu posetu, navodi se u pismu."

I pismo predsednika suda potvrđuje da u Tribunalu nameravaju da Šešelju pruže hitnu medicinsku pomoć ukoliko se njegovo zdravlje dalje bude pogoršavalo.

Prema rečima sudije Pokara, u sudu se nadaju da će Šešelj odustati od štrajka glađu i da će se vratiti u sudnicu koja je pravo mesto za razmatranje pitanja prava na samoodbranu.

"Tribunal će učiniti sve da mu pruži odgovarajuću negu, ali odluka je u potpunosti u rukama gospodina Šešelja", navedeno je u pismu Koštunici.

Sudija Pokar podsetio je da Šešelj i dalje odbija da ga pregledaju zatvorski lekari ali da se složio da to učini tim lekara iz Srbije, Rusije i Francuske, što je sud omogućio. Optuženi je takođe odbio da razgovara sa predstavnicima Crvenog krsta koji su pozvani da ga posete, saopštava se u pismu.

U Tribunalu se nadaju da će Vlada Srbije iskoristiti sve mogućnosti da i sama pomogne u rešavanju situacije, navodi se u pismu Koštunici.

Nova žalba u slučaju Šešelj?

Dok Šešelj štrajkuje glađu, 'nezavisni zastupnik' u procesu razmatra mogućnost žalbe na odluku sudija da Šešelju imenuju branioce.

Holandski advokat Tjarda Van der Spul zatražio je od sudskog veća Haškog tribunala dozvolu da uloži žalbu na odluku da Vojislavu Šešelju bude imenovan branilac i da on više ne može da sam vodi svoju odbranu pred Tribunalom.

Reč je, naime, o proceduri koja prethodi ulaganju žalbe na odluke prvostepenog veća, ali ne mora nužno da znači da će se holandski advokat i obratiti višoj sudskoj instanci.

Van der Spul još "analizira predmet kako bi utvrdio da li ima osnova za utemeljenu žalbu na odluku o ukidanju Šešelju prava da se brani sam".

Podsetimo, donoseći tu odluku sudsko veće je, prošlog ponedeljka, ostavilo mogućnost Van der Spulu da je, kao "nezavisni zastupnik", ospori pred žalbenim većem.

U Tribunal je, inače, stiglo više predloga da se kriza sa Šešeljem okonča tako što bi optuženom bilo vraćeno pravo da se sam brani s tim što bi morao da se pomiri sa činjenicom da u procesu ostane i britanski advokat Dejvid Huper, kao stend baj branilac, koji bi preuzeo odbranu samo ukoliko Šešelj ne bude poštovao proceduru ili ukoliko se u sudnici bude nedolično ponašao.

Pitanje je, međutim, da li će takva vrsta kompromisa biti prihvatljiva za Šešelja, koji već 23 dana štrajkuje glađu, jer je to pravo da se sam brani u prisustvu branioca u pripravnosti i uz obavezu poštovanja pravila suda, imao i pre nego što je 10. novembra počeo štrajk glađu.

Pregled Šešelja sutra

Lekarski tim iz Srbije, Rusije i Francuske neće danas pregledati Vojislava Šešelja, kako je ranije bilo najavljeno, već verovatno sutra. Ekipu predvodi Momčilo Babić, kardiohirurg koji je nekada bio lekar optuženog.

Najavljeno je da će u timu biti i Francuz Patrik Bario, nekadašnji svedok odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću i Milanu Martiću, i Rus Leo Bokerija, čiji dolazak nije potvrđen. 

Lider radikala je do sada izjavljivao da ne dozvoljava lekarima da mu na bilo koji način pomažu. Prema nezvaničnim informacijama, umesto tog ruskog kardiologa, koji se svojevremeno angažovao da Miloševića prebaci na lečenje u Rusiju, u Hag bi mogao da dođe neki od zamenika.

Tada će biti razjašnjeno hoće li Šešelj samo pristati na razgovor s lekarima ili će im omogućiti i pregled ili će, što se sada čini manje verovatnim, pristati na neki medicinski tretman.

S druge strane, njegovo zdravstveno stanje u Tribunalu shvataju veoma ozbiljno. U sudu kažu da je Šešelj pod stalnim nadzorom lekara, koji su spremni da reaguju ako njegovo odbijanje da uzima hranu postane opasno po život.

SRS je juče predstavio javnosti politički i lični testament svog lidera.

Ljajićev predlog

U Hag sutra putuje i Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom. Rasim Ljajić će se u Hagu sastati sa glavnom tužiteljkom Karlom del Ponte, predsednikom Suda Faustom Pokarom i registratorom suda, u čijoj je nadležnosti sve ono što se dešava u pritvorskoj jedinici.

Ljajić kaže da ima predloge kako da Šešelj prekine štrajk glađu, navodeći da ima nekoliko varijanti.

"Koje varijante, ja ne mogu da govorim sad o njima. Videćemo šta sud može da učini u smislu ispunjenja njegovih zahteva jer problem je što se toliko dugo čekalo na početak suđenja i dati su argumenti svima onima koji se protive saradnji sa Hagom", kaže Ljajić.

Jedno od  rešenja koje će Ljajić sutra predložiti jeste i da Tribunal dozvoli da se Šešelj brani sam. "Ja lično mislim da je Sud trebalo da omogući Šešelju da se sam brani isto kao i Slobodanu Miloševiću, pa ako ometa proces, vređa sud i tužilaštvo, aktivirati advokata u pripravnosti."

Ljajić kaže da ima nameru i da se u Hagu sastane sa samim Šešeljem, ukoliko on sam nema ništa protiv tog susreta. Međutim, predstavnik radikala Aleksandar Vučić je rekao da lider te stranke Vojislav Šešelj "ni po cenu života" neće primiti Rasima Ljajića jer nema šta da razgovara sa njim.

"Bez epohalnih otkrića"

Osim toga, Ljajić će sutra u Hagu glavnoj tužiteljki Karli del Ponte predstaviti rezultate sprovođenja Akcionog plana za saradnju s Haškim tribunalom. Ipak, on navodi da u potrazi za Ratkom Mladićem i dalje nema epohalnih otkrića.

"Bilo bi neuputno da mi sve ono što radimo, obelodanjujemo i plasiramo u javnost. Tu ima i stvari koje su od daljeg interesa za dalje istrage", kaže ona.

"Ali, u svakom slučaju, sve ovo što se sada radi, biće od koristi za buduću vladu, neće biti nikakvog vakuuma, iako je predizborna kampanja", kaže on.

"Tim za sprovođenje Akcionog plana se redovno sastaje, operativni tim se sastaje tri puta nedeljno, dakle, mi se ponašamo kao da kampanje bukvalno nema. Ali, ne želim da stvaram nikakva velika očekivanja od toga", rekao je Ljajić.

Ljajić očekuje da će izveštaj, koji Karla del Ponte podnosi Savetu bezbednosti za dve nedelje, biti negativan jer nema konačnog rezultata sprovođenja Akcionog plana.

On ipak dodaje da je ostvarena puna saradnja kada je u pitanju pristup dokumentima i arhivama u Srbiji, i očekuje da će u tom delu ocena glavne tužiteljke biti pozitivna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: