Šešelj traži odmrzavanje računa

Haški tribunal saopštio da je dosadašnjoj listi zahteva za prekid štrajka glađu, Vojislav Šešelj pridodao i deblokiranje računa.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2006.

07:31

Default images

Komentarišući brojna pisanja medija o razlozima Šešeljevog sukoba sa sudom, u Tribunalu su danas objavili da se lista tih preduslova za okončanje štrajka glađu menja. Sada je toj listi pridodat i zahtev da "Tribunal stupi u vezu sa stranom zemljom kako bi bila odmrznuta njegova sredstva na računima u stranim bankama".

Haški tribunal saopštio da je zabrinut za zdravlje Vojislava Šešelja koji od 11. novembra štrajkuje glađu. U saopštenju suda navodi se da Šešelj pije tečnost, ali da njegovo odbijanje da uzima hranu ozbiljno ugrožava njegovo zdravlje.

"Tribunal smatra da, ukoliko Šešelj nastavi sa štrajkom glađu, vrlo brzo može doći trenutak kada će biti neophodno izvršiti medicinsku intervenciju", kaže se u saopštenju.

Sud je objavio da je Šešelj razgovarao sa holandskim lekarom, ali da je odbio da ga pregleda bilo koji doktor koji je Holanđanin. Istovremeno, optuženi je pristao na pregled ukoliko se angažuju doktori iz drugih zemalja, naveo je Francusku i Srbiju.

Ipak, lider radikala potom je odbio i pomoć Francuza, lekara koji je došao u pritvorsku bolnicu da proceni njegovo stanje. Haški tribunal saopštio je i da, do večeras, Šešelj nije saopštio kog bi lekara iz Srbije želeo da vidi.

Suprotno pisanjima nekih medija, Tribunal saopštava da Šeselj ima telefon na raspolaganju 24 sata kao i da službenici suda pokušavaju da sa njim razgovaraju.

O svemu se, kaže se u saopštenju, redovno obavešttavaju vlade Holandije i Srbije, a predstavnici Međunarodnog crvenog krsta pozvani su da ga posete u zatvoru.

Nikolić: Stanje veoma loše

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je zdravstveno stanje Vojislava Šešelja veoma loše:

"On je sinoć, nakon tog prisilnog odvođenja u nekavu posebnu sobu, odbijao da uzima i vodu i prihvatio je da uzme vodu tek kada su mu omogućili da obavi razgovor sa strankom. On  ima velikih problema sa bubrezima i mi smo zaista ozbiljno zabrinuti za njegov život, mi mislimo da su u pitanju dani", kazao je danas Tomislav Nikolić na konferenciji za novinare.

Nikolić je dodao da je, zbog lošeg zdravstvenog stanja, Šešelj odobrio da se javnosti predoče njegov politički i lični testament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: