Albanci ponovo bez dogovora

Predstavnici političkih partija Albanaca iz Bujanovca i Preševa nisu se ni danas dogovorili o zajedničkom nastupu na izborima.

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2006.

12:58

Default images

Sastanak, kome su prisustvovali lideri Partije za demokratsko delovanje, Demokratske partije Albanaca, Pokreta za demokratski progres, Demokratske unije doline i Albanskog nacionalnog pokreta, održan je u prostorijama OEBS-a u Bujanovcu. Sledeći sastanak zakazan je za petak.

Na osnovu broja Albanaca sa pravom glasa na jugu Srbije, zajednička odbornička lista albanskih političkih partija mogla bi da dobije samo jedan do dva poslanička mandata u Skupštini Srbije.

Niko od albanskih političkih lidera nije hteo da objasni razlog zbog čega nije postignut dogovor o zajedničkoj listi."I ako ne bude postignut dogovor sa ostalim albanskim političkim partijama o zajedničkoj listi za odbornike u Narodnoj skupštini, PDD razmatra mogućnost da na izbore izađe samostalno", kaže on.

Lider Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, koji je i predsednik SO Preševo, kazao da njegova stranka još nema stav o izlasku na parlamentarne izbore.

Jedino je lider Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi rekao da njegova stranka želi da učestvuje na izborima.

"Još traju razgovori unutar partije i još nismo doneli odluku da li ćemo učestvovati na parlamentarnim izborima sa zajedničkom odborničkom listom sa ostalim albanskim partijama iz Bujanovca i Preševa", kaže on.

Prema njegovim rečima, smanjenje cenzusa za stranke manjina jeste pozitivan signal, ali još ne postoji jasan stav albanskih političkih partija o zajedničkoj listi za poslanike.

Sastanak je održan nakon proslave Dana zastave - albanskog nacionalnog praznika.

U Bujanovcu i Preševu registrovane su četiri albanske političke partije koje su zastupljene u skupštinama opština. Najmnogobrojnija je Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija, zatim Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe, potom Pokret za demokratski progres, čiji je lider Jonuz Musliju, i Demokratska unija Doline Skendera Destanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: