"Sud samo u okviru optužnice"

Pominjanje nekih političara za sud nije važno, jer se politički aspekt atentata ne pominje u optužnici, kaže portoparolka Suda.

Izvor: B92

Subota, 25.11.2006.

10:25

Default images

Svedok-saradnik Dejan Milenković je u prethodna dva dana potvrdio navode optužnice u vezi s atentatom na premijera Zorana Đinđića kod Beogradske arene na Novom Beogradu i u vezi sa samim ubistvom. On je govorio i o političarima koji su navodno znali da se priprema ubistvo premijera Đinđića i, u tom kontekstu, pomenuo lidera radikala Vojislava Šešelja i predsednika SDP-a Nebojšu Čovića.

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević je u Poligrafu B92, na pitanje da li su dvojica imenovanih političara relevantni za proces protiv ubica premijera, rekla da je za sud relevantna samo optužnica i da šire od nje ne može da se ide.

"Može čovek objašnjavajući neki događaj o kom svedoči da spomene ove ili one ljude, ali Sud se bavi samo optužnicom i samo ljudima koji su na optužnici – da li su učestvovali ili nisu učestvovali i kakav je njihov doprinos. Ja vam ne mogu reći za sve te druge ljude koji su pomenuti da li je to tačno ili nije tačno, niti će se Sud mnogo time baviti."

Maja Kovačević objašnjava da je Tužilaštvo organ gonjenja i da ono odlučuje da li će nešto ući u krivični postupak, odnosno procenjuje validnost Milenkovićevih iskaza, i odlučuje da li da podigne novu optužnicu.

Delove Milenkovićevog iskaza mnogi dovode u sumnju, pa se postavlja pitanje šta će se dogoditi sa njegovim stausom svedoka-saradnika, u slučaju da se ispostavi da su delovi svedočenja neistiniti. Maja Kovačević objašnjava da je jedini koji mu može oduzeti status Specijalni tužilac, a da sud taj status dodeljuje, ali ne i oduzima.

"Ukoliko se desi da sud ne veruje u iskaz, to ništa ne znači. Sud mu ne može oduzeti status. Da li će tužilac njega vratiti na optuženičku klupu – to morate da pitate tužioca. Znači, tužilac je taj koji oduzima status", kaže ona.

Portparolka Specijalnog suda se nada se da će suđenje za ubistvo premijera biti završeno sredinom januara, pošto Dejan Milenković Bagzi završi sa svojim svedočenjem, i pošto se ispitaju još neka veštačenja.

Svedok saradnik Dejan Milenković će svedočenje u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića pred Specijalnim sudom nastaviti u ponedeljak.

Insajder uživo o Milenkovićevom svedočenju

U ponedeljak sa početkom u 20 sati na televiziji B92 će biti emitovana emisija Insajder, druga po redu koja se po novom konceptu realizuje - uživo.

Emisija će trajati duže od uobičajenih 60 minuta, sa obzirom na to da će u emisiji biti čak četiri gosta: Nebojša Čović, Aleksandar Vučić, kao i advokati Biljana Kajganić i Rajko Danilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: