Buducnost Kosmeta mracna bez postovanja ljudskih prava

Vasington --

Izvor: SENSE, Beta Srbija, Kosovo, Svet
Podeli

Ukoliko tokom ove godine ne bude ostvaren napredak u zastiti ljudskih prava i postovanju zakona na Kosovu i Metohiji, "buducnost Kosmeta ce zaista biti mracna", ocenio je u sredu predsednik Koordicionog centra za tu pokrajinu Nebojsa Covic. Covic, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, rekao je u izlaganju pred Komisijom za evropsku bezbednost i saradnju u americkom Kongresu, da ce ukoliko problemi u Pokrajini ne budu reseni "na najefikasniji nacin, i sto je pre moguce", Kosovo "nastaviti sa bude crna rupa demokratskog sveta kada su u pitanju ljudska prava". On je, kako prenosi Koordinacioni centar SRJ i Srbije za Kosovo i Metohiju, izrazio ocekivanje da ce sporazum potpisan sa tadasnjim visokim predstavnikom UN Hansom Hekerupom iz novembra 2001. godine biti dosledno sproveden.

"Ovo ukljucuje i veliko zalaganje i rezultate u vezi sa povratkom izbeglica i u vezi sa borbom protiv ekstremista na svim stranama, uz insistiranje da se uspostavi istinska sloboda kretanja sirom Kosmeta, da institucije zaista rade i da se pokusa da se problem nestalih resi i na jednoj i na drugoj strani", naglasio je Covic. On je ocenio da je ekstremizam na Kosmetu "izuzetno snazan" i, naglasivsi da su "u nekim slucajevima" u toj pokrajini "ekstremisti na vlasti".

Covic je rekao i da je Kosovo i Metohija "jedini deo" bivse Jugoslavije u kom ne postoji sloboda kretanja i "gde se nesigurnost i strah od nasilja i smrti uporno i namerno odrzavaju". On je podsetio da Srbi na Kosmetu zbog nepostojanja bezbednosnih uslova, putuju autobuskim linijama bez voznog reda, da poslanici Koalicije Povratak u Skupstinu Kosova dolaze blindiranim vozilima i da zvanicnici Srbije i SRJ moraju tri dana unapred najave svoj dolazak u Pokrajinu. "Srbima na Kosmetu nisu pruzene nikakve garancije da ce njihov jezik, kultura, vera i nacin zivota sigurno preziveti i razvijati se u Pokrajini. Upravo suprotno, sve zavisi od hira i dobre volje. U ovom trenutku i UNMIK i KFOR i oni nemaju nikakve garancije sa svojom buducnoscu", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

On je ocenio da je situacija na Kosovu i Metojiji "mnogo gora od onoga kako medjunarodni predstavnici na terenu pokusavaju da predstave". Covic je rekao i da "nisu preduzeti ni simbolicni koraci da se omoguci povratak 280.000 interno raseljenih osoba na Kosmet, naglasivsi da se za tri godine samo 125 lica vratilo u tu pokrajinu. On je ocenio i da je ucinjeno "neoprostivo malo" da se otkrije sudbina 1.300 otetih Srba i nealbanaca koji se jos uvek vode kao nestali.

Predsednik Koordinacionog centra je kazao i da su Srbi i drugi nealbanci na Kosovu prisiljeni da zive u enklavama i getima da bi preziveli. Covic je izrazio zabrinutost zbog uslova u kojima zive Srbi u Pristini i Kosovskoj Mitrovici, ocenivsi da je uslov stabilnosti Kosova i citavog regiona uspostavljanje uspesnog multietnickog drustva. Ako taj cilj ne bude ostvaren, na Kosovu ce se po Covicevim recima, doci do nemira i dodatnih iseljavanja, koja ce imati "dramatican i poguban uticaj na politicku situaciju u Jugoslaviji i celom regionu".

On je ocenio da je Vlada Srbije krizu na jugu Srbije uspela da resi na miran nacin i da u tom podrucju sada postoji "potpuna sloboda kretanja".

Tema Kosova bila je zastupljena i prethodno u razgovorima koje je potpredsednik Vlade Srbije Nebojsa Covic imao sa senatorom Dzordzom Vojnovicem i kongresmenom Denisom Kucinicem, direktorom Saveta za nacionalnu bezbednost za Jugoistocnu Evropu Gregom Sultijem i nacelnicom Uprave za Evropu Stejt departmenta Dzenet Bog, javlja dopisnik agencije Sense. "Razgovaralo se o problemima s kojima se suocavamo na Kosovu, a to su povratak i bezbednost srpskog i ostalog nealbanskog stanovnistva, kao i o nacinima zajednickog pristupa u kreiranju realnog programa za sprovodjenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Saglasni smo u proceni da u ovom trenutku ne dolazi u obzir cak ni razgovor o nekakvoj nezavisnosti Kosova. Preneo sam sagovornicima nasu poziciju, da Srbija nije za podelu Kosova, niti za podelu nekih gradova i da su, prema tome, neosnovani propagadni pokusaji pojedinih organizacija koji nas guraju u tom pravcu", rekao je Covic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.