TRAJKOVIC: BEOGRAD - RAVNOPRAVAN PARTNER

Izvor: B92

Subota, 03.03.2001.

21:50

Default images
Predsednik jugoslovenskog Komiteta za saradnju sa UNMIK-om, Momcilo Trajkovic, izjavio je za B92 da je medjunarodna uprava na Kosovu pocela da prihvata zvanicni Beograd kao ravnopravnog partnera. Trajkovic je u subotu predvodio delegaciju Srba sa severa Kosova koji su razgovarali sa zamenikom sefa UNMIK-a, Gerijem Metjuzom i drugim medjunarodnim predstavnicima.

Predstavnici medjunarodne uprave nakon sastanka nisu hteli da daju detaljnije izjave, javlja dopisnik Radija B92 Iz Kosovske Mitrovice, Nikola Tomic. Regionalni administrator Entoni Vels rekao je da je najvaznije da je dijalog sa srpskom stranom otvoren i da u tom dijalogu ucestvuju svi lideri kosovskih Srba, kao i vlasti iz Beograda. Medjutim, kako je izvestacu Radija B92 rekao predstavnik Saveznog komiteta Momcilo Trajkovic, za UNMIK je najvaznija tema odrzavanje opstih izbora na Kosovu i ucesce Srba na tim izborima. Za Jugoslaviju i kosovske Srbe najvazniji ciljevi jesu ravnopravan dijalog sa medjunarodnom zajednicom i, pre svega, dogovor o tome sta se sve moze podvesti pod Rezoluciju 1244 Saveza bezbednosti, smatra Trajkovic. Medjunarodni predstavnici su u zurbi, jer, kako je nedavno u Pristini naveo Hans Hakerup, neophodna je registracija srpskog stanovnistva, kako onih koji su ostali na Kosovu, tako i raseljenih lica. Momcilo Trajkovic kaze, prvi put, da je registracija ipak potrebna. "Mi treba da znamo gde je nase stanovnistva, koliko Srba zivi sada van Kosova i Metohije, koliko je Srba ostalo, koliko je drugih ostalo. Ta cinjenica je tvrdoglava i mi ne mozemo da je izbegnemo", rekao je Trajkovic. On je, medjutim, istakao da je pre bilo kakvih novih izbora na Kosovu neophodno osigurati bezbednost za nealbansko stanovnistvo i omoguciti povratak svim prognanicima koji zele da se vrate, prenosi Radio B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: