EU sutra s Ahtisarijem

Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će u Briselu razgovarati s izaslanikom UN za status Kosova Martijem Ahtisarijem.

Izvor: B92

Nedelja, 12.11.2006.

19:07

Default images

EU smatra da status mora biti "jasan i održiv" da bi se obezbedila stabilnost i evropska perspektiva celog regiona i zato namerava da se snažno angažuje na Kosovu posle određivanja statusa.

Kako su saopštili zvaničnici Evropske komisije, evropski komesar Oli Ren smatra da bi "dugo odlaganje" rešavanja kosovskog problema imalo "nepovoljan upliv na razvoj u regionu".

Ren, visoki predstavnik EU Havijer Solana i finsko predsedništvo EU su zato podržali odluku Ahtisarija da predlog statusa srpskoj i albanskoj strani podnese posle izbora u Srbiji 21. januara, jer je zaključeno da bi usred predizborne kampanje u Srbiji bilo kakva odluka o tome bila teško izvodljiva.

Zvaničnici Evropske komisije naveli su da će kosovski status biti smatran "jedinstvenim rešenjem" i da to za EU neće moći da se smatra "uzorom" za rešavanje drugih "žarišta" u svetu.

Diplomatski izvori EU su Beti rekli da je izaslaniku UN predočeno da EU podržava stav Kontakt grupe da Ahtisari, pošto svi napori za postizanje dogovornog rešenja budu iscrpljeni, treba da Savetu bezbednosti UN podnese svoje "celovite ocene i preporuke" za rešenje statusa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: