Vizner: Rešenje krajem januara

Izaslanik SAD za status Kosova Frenk Vizner rekao da će Priština i Beograd krajem januara dobiti odluku Ahtisarija o Kosovu.

Izvor: Beta

Subota, 11.11.2006.

20:24

Default images

Više neće biti odlaganja rešenja statusa, i Ahtisari će odmah posle izbora u Srbiji uručiti Prištini i Beogradu svoj predlogm rekao je Vizner u intervju za Radio Televiziju 21 iz Prištine.

"Stigli smo do veoma važne faze pregovora koji se sada bliže kraju. Odluka će se postići veoma brzo", rekao je Vizner.

On je dodao da zna da će odluka o statusu biti u skldu sa očekivanjem većine na Kosovu: "To su legitimne aspiracije koje SAD podržavaju. Mi (SAD) smo na Kosovu već osam godina i verujemo da Kosovo zaslužuje da odluči o svojoj budućnosti", rekao je američki zvaničnik.

Ambasador Vizner je takođe rekao da je za SAD veoma važno da na Kosovu bude mirno i da ljudi gledaju ka cilju.

"Na pragu smo cilja i svi moramo podržavati Ahtisarija", ocenio je on i pozdravio reagovanje pregovaračkog tima Kosova na odluku Ahtisarija o odlaganju objavljivanja rešenja.

"Pregovački tim Kosova je odlučan da sarađuje sa Ahtisarijem i međunarodnom zajednicom, i svi ih moramo podržavati" rekao je Vizner u intervju za RT21.

Pregovarački tim Prištine istakao je u petak da je "duboko uveren da će proces rešavanja statusa Kosova koji vodi Ahtisari i Kontakt-grupa, voditi prema stvaranju nezavisne i suverene države Kosovo, u skladu sa političkom voljom naroda Kosova".

Pregovarački tim je saopštio i da će Priština, u saradnji sa Kontakt-grupom, UNMIK-om, SAD i EU, vreme do donošenja odluke o statusu iskoristi za pripremu tranzicije posle utvrđivanja statusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: