Nezadovoljstvo, ali i strpljenje

Kosovski lideri pozvali javnost da se uzdrži od eventualnih reakcija na Ahtisarijevo odlaganje objave rešenja za status Kosova.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 11.11.2006.

11:16

Default images

Nakon vanredne sednice, kosovski pregovarački tim je izrazio duboko žaljenje sa odlukom o pomeranju roka za objavljivanje predloga za novi status Kosova. Prema rečima Fatmira Sejdijua, kosovska strana nastavlja da veruje da je brzo rešenje statusa u interesu svih građana Kosova, regiona i međunarodne zajednice.

"Posebno smo uznemireni što se ovo odlaganje povezuje sa kalendarom izbora u Srbiji", rekao je Sejdiu, kao i da njegov tim ubeđen da je pregovarački proces nezaustavljiv i da on vodi stvaranju nezavisne i suverene države Kosovo u skladu sa političkom voljom naroda.

U svim  reagovanjima su istaknuti i apeli da se građani Kosova sa "ovim izazovom suoče hladnokrvno". Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači je kao prvi naredni politički korak istakao sigurnost i mir na Kosovu. "Kosovo ne sme dozvoliti bilo kakvu devijaciju od opredeljenja za partnerstvo sa SAD i EU. Ne želimo da imamo izolovanu, već integrisanu nezavisnost", reagovao je Tači.

Šef UNMIK-a Joakim Riker je rekao da se nada da će svi učesnici procesa ostati posvećeni pregovorima, i da će izbegavati "jednostrane akcije koje mogu minirati podršku Kosovu u ovom odlučujućem momentu.

Američka kancelarija u Prištini, koja važi za najutiocajniji deo diplomatskog kora, je saopštila da je statusni proces ušao u završnu fatu,  i da su SAD ubeđene da će rešenje za Kosovo koje bude predložio Ahtisari uključivati adekvatne aranžmane za zaštitu kosovskog naroda.

Zeri: Odluka u martu 2007.

Specijalni izaslanika UN Marti Ahtisari svoj predlog rešenja za status Kosova dostaviće Beogradu i Prištini u februaru 2007. i od njih tražiti jasan odgovor, piše danas prištinski Zeri.

List navodi da su za specijalnog izaslanika UN za status Kosova i Kontakt grupu pregovori o statusu su završeni i odluka će biti poznata u martu 2007.

Pozivajući se na zapadne diplomatske izvore, list ističe da su specijalni izaslanik UN za status Kosova i Kontakt grupa teško došli do odluke o odlaganju rešenja o statusu Kosova.

"Oni su se našli pred završenim činom i nisu mogli da ne uzimaju u obzir argument da će Srbija održati parlamentarne izbore. Od sada u Srbiji postoji Vlada u ostavci i zvanični Beograd ne predstavlja pregovaračku stranu", prenosi izjave diplomata "Zeri".

Prema istim izvorima, saopštavanje Ahtisarijevog predloga u vreme predizborne kampanje u Srbiji imalo bi direktan uticaj na rezultat izbora. "Radikalna stranka Tomislava Nikolića bila bi glavni dobitnik u epilogu Ahtisarijeve misije koja će omugućiti Kosovu da postane nezavisna država", piše list.

Kako se navodi, Ahtisari i zapadne zemlje koje žele da se status reši što pre  uspeli su da ograniče odlaganje statusa na veoma kratko vreme, posle izbora u Srbiji, a ne onako kako su hteli Beograd i Moskva, da proces zavisi od vremena formiranja nove vlade u Srbiji.

Hobruk: Nezavisnost Kosova neizbežna

Bivši ambasador SAD i posrednik za sukobe u Bosni i na Kosovu Ričard Holbruk izjavio je da je nezavisnost Kosova "neizbežna sada ili sledeće godine".

"Na duge staze gledano, Kosovo će biti nezavisna država", rekao je Holbruk u objavljenom intervjuu za najnovije izdanje Balkanske mreže istraživačkog novinarstva.

On je rekao da će od Srbije i Rusije kao njenog najvećeg saveznika u Savetu bezbednosti UN, zavisiti koliko će vremena proteći do tada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: