Rešenje za Kosovo posle izbora

Marti Ahtisari predstaviće predlog rešenja za budući status Kosova posle parlamentarnih izbora u Srbiji.

Izvor: B92, Beta

Petak, 10.11.2006.

08:04

Default images

Odluku da predloži rešenje posle izbora u Srbiji specijalni izaslanik UN za status Kosova doneo je danas, posle sastanka sa predstavnicima zemalja-članica Kontakt grupe u Beču, saopšteno je iz njegove kancelarije. Sastanak je održan na nivou direktora za Balkan pri ministarstvima spoljnih poslova zemalja-članica Kontakt grupe.

"Posle najave predsednika Srbije Borisa Tadića da će parlamentarni izbori u Srbiji biti održani 21. januara i nakon današnjih konsultacija sa članovima Kontakt grupe, odlučio sam da predstavim svoj predlog rešenja statusa Kosova, bez odlaganja, posle parlamentarnih izbora u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Visoki zvaničnici Evropske unije, Havijer Solana i Oli Ren, podržali su odluku Martija Ahtisarija da predlog odluke za rešavanje statusa Kosova podnese Beogradu i Prištini posle parlamentarnih izbora u Srbiji.

Solana smatra da je takav potez “vrlo razložan" jer smatra da je raspisivanje izbora činjenica za koju je "nužno da se ima na umu", rekla je njegova predstavnica Kristina Galjak.

"Odlaganje kao priznanje za neuspeh"

Predsednik Vlade Vojislav Koštunica, reagujući na odluku Ahtisarija, rekao je da je u svakoj slobodnoj i demokratskoj državi pitanje održavanja izbora isključivo unutrašnja stvar te zemlje. "Mandat Ahtisarija nije da razmišlja o izborima u Srbiji, već da omogući prave razgovore o Kosovu, kojih do sada nije bilo, i da pomogne da se pronađe rešenje koje je saglasno Povelji UN", naveo je Koštunica.

Koštunica je kasnije posle sastanka Predsedništva DSS-a rekao da odlaganje proglašenja konačnog statusa Kosova predstavlja direktno ili indirektno priznanje neuspeha specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

"Bilo je mnogo sastanaka u Beču, nijedan nije dao rezultate. Ni oni posvećeni tehničkim pitanjima niti kada je reč o budućem statusu Kosova",kazao je premijer, kao i da je Ahtisari odložio donošenje jedne odluke koju do sad "nije bio u stanju da pripremi".

"Naša ocena dosadašnjeg učinka pregovora i doprinosa Ahtisarija je krajnje nepovoljna", zaključio je premijer.

Tadić: Korisna odluka

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je korisna odluka specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija da predlog rešenja statusa Kosova saopšti posle parlamentarnih izbora u Srbiji.

Tadić je smatra da je na Ahtisarija uticalo ne samo to da će Srbija imati parlamentarne izbore, već i činjenica da u Kontakt grupi postoje različiti stavovi i sporovi u mišljenjima u kojem pravcu bi trebalo da ide budući status Kosova.

On je kazao da se sve vreme zalagao za stav da su "veštački rokovi" nešto što ne doprinosi ni rešenju na Kosovu i Metohiji, ni stabilizaciji situacije u Srbiji i ponovio da će se Srbija boriti protiv nezavisnosti Kosova.

"Kosovo je danas bliže nezavisnosti, nego bilo kojem drugom rešenju, imajući u vidu stav međunarodne zajednice", kazao je Tadić, ali i da smatra da bi nezavisnost Kosova destabilizovala situaciju u Srbiji i regionu i bila bi kontraproduktivna na širem planu.

"Gde kod imamo multikonfesionalne države, države koje su složene u nacionalnoj strukturi, gde kod postoji koncentracija stanovništva ili jedne nacije na jednom delu neke države mogli bi se pojaviti zahtevi za otcepljenje i stvaranje novih država", upozorio je Tadić.

"Razumno i očekivano"

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić kaže da je odluka Ahtisarija dosta dobra i da se Vlada Srbije nadala takvom razvoju događaja.

"Ovo daje veliku šansu da se pregovori nastave, da budu direktni, i da se barem o tehničkim pitanjima u direktnim pregovorima dogovorimo", kaže ona.

"Što se tiče razloga zbog zbog kojih je gospodin Ahtisari odložio ovo pitanje, mogu različito da se posmatraju, ali mogu da kažem da pitanje Kosova i Metohije prevazilazi stranačka nadmetanja, jer je reč o državnom razlogu", rekla je ona.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je očekivana odluka Martija Ahtisarija da svoj predlog za rešenje statusa Kosova predstavi Kontakt grupi odmah posle parlamentarnih izbora u Srbiji.

U saopštenju se navodi da rezultat izbora ne može uticati na Ahtisarijev predlog, ma kakav on da bude, ali može uticati na odnos članica Kontakt grupe i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prema tom predlogu.

Docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Pavlović smatra da će ovakvo rešenje imati povoljan uticaj na rezultate izbora. "Iz poruke se može pročitati da će najverovatnije rešenje za Kosovo biti neprijatno za Srbiju, i zbog toga će ono bit saopšteno posle izbora, jer bi se biračko telo u protivnom radikalizovalo", smatra Pavlović.

Član pregovaračkog tima Srbije Marko Jakšić odluku Martija Ahtisarija vidi kao razumnu. "Tok pregovora nije bio adekvatan, tj. pregovora uopšte nije ni bilo, sve su to bili neki tehnički dogovori, a ne faktički pregovori", smatra on.

"S druge strane, vidi se da rešenje Kosmeta ne može da se donese preko kolena, da za to treba vreme, da je problem dug da bi ad hoc mogao da se reši do kraja ove, čak i tokom sledeće godine", rekao je Jakšić.

Nosilac Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović smatra da je Ahtisarijeva odluka očekivana jer se unapred znalo da u Kontakt grupi ne postoji jedinstvo oko brzine završetka razgovora o statusu.

"Evropske zemlje koje imaju mnogo više senzibliteta za ovaj problem protiv su ubrzanja pregovora o statusu, pokazale su razumevanje za demokratske snage, smatrajući da proglašenje rezultata pregovora pre izbora može da bude opasno", kaže Jakšić.

Priština: Žaljenje zbog odluke

Odmah po objavljivanju informacije da se odlaže objavljivanje predloga Martija Ahtisarija, prištinski pregovarački tim održao je hitnu sednicu posle koje je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu preneo stavove albanske strane.

"Izražavamo duboko žaljenje sa današnjim obaveštenjem iz Ahtisarijeve kancelarije o odluci da se odloži objavljivanje predloga predsednika Ahtisarija za rešenje statusa Kosova", rekao je Fatmir Sejdiju.

"Posebno smo uznemireni što se ovo odlaganje povezuje sa kalendarom najavljenih parlamentarnih izbora u Sbriji", rekao je predsednik Kosova dodajući da ekipa Jedinstva nastavlja da veruje da je brzo rešenje kosovskg statusa u interesu svih građana Kosova, regiona i međunarodne zajednice.

Predsednik najveće opozicione Demokratske partije Kosova Hašim je izjavioda pomeranje rokova za predstavljanje predloga rešenja za status Kosova neće uticati na poštovanje volje većine: "Kosovo smo oslobodili zajedno sa međunarodnom zajednicom i zajedno ćemo proglasiti nezavisnost. Ne želimo izolovanu već integrisanu nezavisnost".

Tači je rekao da izbori u Srbiji mogu da utiču u prelaznom periodu, ali ne i po pitanju rešenja statusa - nezavisnosti Kosova. "Zapad nikada do sada nije prevario Kosovo", rekao je lider DPK.

Riker: Što pre razjasniti status

Šef UNMIK-a Joahim Riker ocenio je da postoji mnogo razloga da se što pre razjasni status Kosova. "Postoji mnogo razloga da se što pre razjasni status Kosova. Željno iščekujem predstavljanje predloga za status", piše u Rikerovom saopštenju. 

Riker je kazao i da će nastaviti da usko sarađuje sa Kontakt grupom, Ahtisarijem i zainteresovanim stranama na pripremanju Kosova za konačni status, kao i da će obezbediti glatku tranziciju za buduće vlasti i za međunarodno prisustvo na Kosovu.

MKG: Ne treba odlagati

Međunarodna krizna grupa ocenila je da bi proces utvrđivanja konačnog statusa Kosova mogao da se raspadne, ukoliko se odluka o statusu odlaže i na 2007. godinu. U toj organizaciji smatraju da je važno da se ta odluka dalje ne pomera.

Umesto da se konačno stavi tačka na pitanje granica na Balkanu mirnim dogovorom za Kosovo, odlaganje može otvoriti novo poglavlje destabilizacije, navodi MKG.

Što kosovski Albanci budu duže morali da čekaju, to će biti veća šansa da će se diskreditovati jednostranim proglašenjem nezavisnosti ili neredima. Klatno međunarodne podrške i simpatija onda bi se pomerilo od njih, kao posle nereda u martu 2004. To bi potpuno ukinulo mogućnost da Srbi sa severa ostanu na multietničkom Kosovu, a mnogi bi napustili jug Kosova, ocenjuje MKG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: