Usvojen Ustavni zakon

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Ustavni zakon koji stupa na snagu odmah. Tadić treba da raspiše parlamentarne izbore za 21. 1. 2007.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 09.11.2006.

07:39

Default images

Predlog Ustavnog zakona predviđa da se parlamentarni izbori održe najranije za 60, a najkasnije za 120 dana. Prihvaćen je amandman kojim se prvobitni rok za održavanje parlamentarnih izbora sa 45 pomera na 60 dana. U tekstu zakona ostala je prvobitna odredba da se predsednički, pokrajinski i lokalni izbori održe najkasnije do kraja 2007.

Tadić će raspisati izbore po proglašenju zakona

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisaće parlamentarne izbore odmah po proglašenju Zakona o sprovođenju Ustava u parlamentu, potvrđeno je agenciji Beta u Predsedništvu Srbije.

Tadić će izbore raspisati za 21. januar 2007.

"Iznevereno obećanje o svim izborima u 2006."

Zoran Lutovac
Zoran Lutovac kaže za B92 da aktuelna kriza pokazuje da su stranački interesi i dalje iznad interesa građana.

"Kada se stranački interesi ne uklapaju u postojeće pravne regule, onda se one krše, ignorišu ili prikladno tumače. Koliko do juče, postojao je jednoglasan stav da bi trebalo odmah po Ustavu održati izbore na predsedničkom i parlamentarnom nivou. Međutim, sada je očigledno da nećemo imati izbore pre Nove godine, i teško da će biti istovremeni", kaže on.

On smatra da je ceo paket dogovora trebalo utvrditi pre Ustava, kako se ne bi dogodila pat-situacija: "Ali, sve te stranke koje su promenile stav moraju objasniti građanima zašto su kao glavni razlog za odsustvo debate o Ustavu navodili neophodnost što ranijeg raspisivanja izbora."

Lutovac kaže da izgleda kao da je Demokratska stranka najviše izgubila jer je branila stavove koje su zastupali svi pre donošenja Ustava.

"Međutim, nema jačih argumenata od onih za istovremeno raspisivanje izbora. Prvo, to je logično posle novog ustava, drugo, to je bilo i obećanje, ali izgleda da obećanja ovde ništa ne znače", kaže on.

"Sem toga, dobio bi se pun demokratski kapacitet, predsednik ima drugačiji položaj i nadležnosti po novom ustavu jer je sada predsednik samostalne Srbije. I najzad, imaćemo kampanju više, gubljenje vremena i novca."

Hadžiomerović: Ozbiljni nedostaci

Sekretar Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović ocenio je za Betu da odredbe ustavnog zakona o sudijama imaju ozbiljne nedostatke.

Hadžiomerović je ukazao da je Predlogom ustavnog zakona uređeno osnivanje novih sudova, ali ne i status sadašnjih sudija, posebno u slučaju ukidanja pojedinih sudova zbog donošenja novog ustava.

Kada budu doneti novi zakoni o uređenju sudova, precizirao je, praktično se formiraju novi sudovi i potrebno je izabrati sudije, i to prema članu 7, u roku od 90 dana predsednika i sudije Vrhovnog kasacionog suda, a u roku od godinu dana predsednike i sudije svih ostalih sudova.

Suviše su kratki rokovi u kojima će se birati sudije, naglasio je Hadžiomerović i istakao da bi, sudeći po predloženom rešenju, u roku od godinu dana trebalo izabrati oko 4.000 sudija, i to u trenutku kada još nisu usvojeni novi zakoni kojima se uređuju kriterijumi za izbor i postupak izbora.

Prema njegovim rečima Predlog ustavnog zakona ne pruža dodatne garancije o nezavisnosti sudija, jer je prepušteno da se način izbora članova Visokog saveta sudstva odredi zakonima.

"Mislimo da je bitno da sudije koje će biti članovi Visokog saveta sudstva izabere Narodna skupština, ali isključivo na predlog sudija", rekao je Hadžiomerović.

Inače, i Evropska komisija je pre dva dana kritikovala neke odredbe novog ustava u delu o pravosuđu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: