Izbori 28. januara?

Posle višednevnih konsultacija, Skupština sutra raspravlja o Vladinom Predlogu zakona o sprovođenju Ustava. Izbori 28. januara?

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2006.

12:29

Default images

Tokom prepodneva Vlada Srbije usvojila je Predlog ustavnog zakona, kojim se razdvajaju rokovi za održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora. Predlog definiše rok od 45 do 120 dana za održavanje parlamentarnih izbora, čime se ostavlja mogućnost da budu održani krajem decembra. Predsednički i lokalni izbori predviđeni su za sledeću godinu.

Međutim, kako B92 saznaje, parlamentarni izbori će najverovatnije biti održani 28. januara.

Ustavni zakon, o kome će se poslanici izjašnjavati na sednici u četvrtak u 14 sati, rezultat je kompromisa parlamentarnih stranaka, slažu se predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

"Ustav bez ustavnog zakona je pravni akt za čiju primenu imamo potpuno prazan prostor. Zbog toga je sutrašnja sednica od izuzetnog značaja. Još jednom apelujem na sve političke stranke da uspostve kompromis i da vlastite interese stave u službu naroda, građana i države", kaže Tadić.

Vojislav Koštunica ističe da su politički faktori na korak do saglasnosti. "Razgovarao sam sa predsednikom Tadićem, razgovaram vrlo često i svakog dana, takav nam je posao. Razgovarali smo o svemu tome i naši saradnici su razgovarali i razgovarali smo i direktno i nadomak smo da veliki čin dovedemo do kraja, dovedemo jednostavno tako što ćemo sutra imati i sve što omogućava da se Ustav sprovodi", kaže on.

"Posledice ozbiljne"

Bivši sudija Ustavnog suda Srbije Zoran Ivošević rekao je u Vestima TV B92 da bi pravne posledice nedonošenja ustavnog zakona bile ozbiljne.

"To bi bila neobična situacija, jer se ustav ne može primenjivati. Treba završiti započeti posao. Nakon svih prepreka – usaglašavanja među strankama, velikog praga na referendumu - ostao je najmanji problem” kaže on.

"I gospodin Dinkić najavljuje da neće biti ni vlade. Dakle, mi nećemo imati ni vladu. Imaćemo velike nevolje, ukoliko ne bude dovoljno razuma", kaže Ivošević.

SPS i SRS za izbore od januara

Ustav i dalje bez ustavnog zakona
SPS insistira da izbori budu posle Nove godine. "Četrdeset pet dana, kako piše u postojećem Izbornom zakonu. I drugo, već sutra mora da se zna kad će biti izbori, a to znači posle Nove godine", kaže poslanik SPS-a Zoran Anđelković.

"Ako je tad, sigurno je da ćemo podržati. Ako nije posle Nove godine, makar i jedan dan - nećemo", kaže on.

Srpska radikalna stranka ima svoj Predlog ustavnog zakona, kaže Tomislav Nikolić, šef poslanika radikala: "4. februar - parlamentarni izbori, poslednji rok za predsedničke izbore - 31. maj. Lokalni bi zavisili od Zakona o lokalnoj samoupravi, a mogu da budu održani istovremeno s predsedničkim".

G17: U decembru

Informaciju o roku od 45 do 120 dana za održavanje parlamentarnih izbora G17 dopunjava amandmanom koji bi sprečio da izbori padnu na katolički Božić, ali da ipak budu održani u decembru, kaže predsednik te stranke Mlađan Dinkić.
"Predložićemo amandman da se minimalni rok skrati na 30 dana. Mi ćemo glasati za ovaj amandman, da rok bude 30 dana. Svesni smo daUustav bez usvajanja Ustavnog zakona ne može imati pravnu snagu".

Dinkić nije precizirao da li će G17 odbiti da glasa za zakon ukoliko njihov amandman ne bude prihvaćen, naglasivši da će o tome odlučiti njihov poslanički klub.

On je, takođe, najavio da će sutrašnja sednica biti poslednja na kojoj će on biti ministar, jer će poslanici na njoj morati da konstatuju ostavke ministara iz G17 plus.

Demokratska stranka je saopštila da bi proglašavanje novog Ustava bez donošenja Ustavnog zakona u najkraćem, po proceduri mogućem vremenu, značilo "dramatično kršenje prava i predstavljalo opasnost po stabilnost države, zbog krize institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: