O novoj Vladi Crne Gore

U Skupštini Crne Gore danas je raspravljano o novoj Vladi, mandatara Željka Šturanovića.

Izvor: Beta

Sreda, 08.11.2006.

09:04

Default images

Mandatar nove vlade, funkcioner crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista i dosadašnji ministar pravde Željko Šturanović najavio je da će ciljevi nove Vlade biti pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, njeno članstvo u NATO-u i Partnerstvu za mir.

Skupština Crne Gore prekinula je večeras raspravu o programu i sastavu nove Vlade, o čemu je ekspoze podneo mandatar Željko Šturanović, a nastavak je zakazan za sutra.

Predsednik Parlamenta Ranko Krivokapić je rekao da je prekid napravljen jer je isteklo planirano vreme za televizijski prenos sednice.

Šturanović je, obrazlažući program buduće Vlade, rekao da je Crna Gora sticanjem nezavisnosti dobila pravo da upravlja svojom budućnošću, a sada treba da pokaže da je sposobna da kreira i ostvari najbolju viziju svog razvoja. Mandatar je rekao da će njegova vlada biti posvećena tim interesima, a glavni zadaci će biti ubrzavanje procesa evropskih integracija Crne Gore i nastavak dosadašnjih reformi.

Šturanović je najavio pojačane mere za prevenciju i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, ravnomerniji razvoj Crne Gore i nastavak aktivnosti koje je vodila dosadašnja Vlada.

Šturanović se suočio s vrlo oštrom kritikom opozicije. Programski zadaci i predloženi sastav nove Vlade, kako je ocenjeno iz opozicije, ne obećavaju da će će Šturanović napraviti otklon od politike dosadašnje Vlade.

Predstavnik Srpske liste Andrija Mandić je rekao da će već sutra tražiti smenu Šturanovića.

Predstavnik Pokreta za promene Nebojša Medojević rekao je da je u Crnoj Gori zasnovan primitivni, divlji, kapitalizam i da Šturanović nije najavio šta će da učini s posledicama takvog stanja.

Predstavnik Socijalističke narodne partije Dragiša Pešić rekao je da je Šturanovićev program isti kao Đukanovićev i da mandatar nije progovorio o crnogorskim deficitima.

Poslanik Narodne stranke Predrag Popović je Šturanoviću zamerio što se nije izvinio zbog toga što je dosadašnji premijer Milo Đukanović pozvao u posetu premijera Kosova Agima Čcekua.

Poslanik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša je rekao da će ta partija i dalje biti partner Vlade, ali je Šturanoviću prigovorio da je malo konkretnog naveo o tome šta će preduzeti za unapređenje prava etničkih manjina u Crnoj Gori.

Šturanovićev kabinet će imati 13 ministarstava, umesto 15, koliko je bilo do sad jer je došlo do spajanja nekih ministarstava, a broj potpredsedničkih mesta smanjen je sa tri na dva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: