Traju pregovori o ustavnom zakonu

Ovlašćeni predstavnici premijera i predsednika još uvek razgovaraju o ustavnom zakonu. Parlamentarne stranke bez dogovora.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 07.11.2006.

09:55

Default images

Danas u 17. sati istekao je rok koji je predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković dao parlamentarnim strankama da se dogovore o sadržaju ustavnog zakona. Radikali su saopštili da više nemaju o čemu da razgovaraju. Iako je iz vlade najavljivano, još nije došlo do susreta Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

Zbog svega je neizvesno da li će sutra, osim proglašenja Ustava, na dnevnom redu biti i ustavni zakon, kojim treba da se definišu rokovi za sprovođenje izbora, ali i da se pobroje zakoni koje treba uskladiti s novim Ustavom.

Odgovornost za to što dogovor nije postignut vlast prebacuje na opoziciju, opozicija na vlast. Lopticu su između sebe danas prebacivali šefovi poslaničkih grupa DSS-a, G17 plus i Srpske radikalne stranke – Miloš Aligrudić, Miloljub Albijanić i Tomislav Nikolić.

Miloš Aligrudić iz DSS-a kaže da dogovor o zakonu o sprovođenju novog ustava danas nije postignut zbog toga što neke političke stranke ustavni zakon vezuju za određivanje datuma izbora.

"Jedino što mislim da se neki među nama zaboravljaju i u tu priču upliću neke konačne dogovore o datumu izbora itd, što mislim da u ovom trenutku nije potrebno. To je priča koja se u svako doba može nastaviti na drugi način, da se ne vezuje za ustavni zakon", kaže on.

"U svakom slučaju, ako znamo da imamo dve trećine narodnih poslanika koji će glasati za ustavni zakon, nema nikakvog problema da on sutra bude na dnevnom redu", navodi Aligrudić.

Miloljuba Albijanića iz G17 plus čudi opozicija: "Ono što takođe mogu da kažem jeste da me čudi opozicija, pre svega SRS, koja traži da se odloži datum izbora. Ima ona Njegoševa: 'Strah životu kalja obraz često'."

Nikolić: Ili kako mi hoćemo ili nikako

Tomislav Nikolić iz SRS-a kaže da će ili biti kompromis kako traži SRS ili neće biti dogovora.

"Ja zaista nemam više o čemu da razgovaram sa bilo kime. Mogu samo da me izveste da li će biti kako smo rekli ili neće biti nikako, jer oni onda nisu spremni ni na kakvu vrstu kompromisa", kaže on.

"Evo, sad se dogovaraju i neka se dogovore da obojica podnesu ostavke. Imaju izbore u decembru i šta je to teško, ali tada krećemo sa istih pozicija. Nema vlast i opozicija", kaže on.

"Ako ne brinu o Srbiji i ako žele izbore u decembru da bi pobedili, eto im izbori u decembru, ali nemoj posle da traže podršku SRS- a ako bude negativno rešenje za Kosovo i Metohiju".

Marković: Moram da peglam...

Pre jutrošnjih konsultacija na tu temu predsednik Skupštine Predrag Marković izneo je interesantno viđenje tog pregovaranja.

"Gospodo vojnici, to samo znači bilo je mnogo prljavog veša, opralo se, pa ja sad moram da ispeglam. Takav je vojnički život: pegla onaj koji ima šta za peglanje, a ne kako smo se dogovorili, je l' tako?", upitao je Marković.

Mora i ustavni zakon

Ustav bez ustavnog zakona
Vladimir Todorić, urednik Srpske pravne revije, kaže za B92 da ne postoji mogućnost da poslanici Skupštine proglase novi Ustav bez usvajanja ustavnog zakona.

"To bi značilo kršenje člana 134 sadašnjeg Ustava, koji govori o promeni, a to bi značilo da je do promene ustava došlo na neustavan način, koliko god to kontradiktorno zvučalo, kaže on.

"U članu 134 se kaže da ustavni zakon stupa na snagu usvajanjem ustava, a ne postoji nikakav način da se zaobiđe ta klauzula, makar se pozivali na Mitrovdan ili ma kog sveca. Pošto je Ustavni sud u blokadi, jer nema predsednika koji može da sazove sednicu, nema ni institucije koja bi reagovala na takvu neregularnost", kaže on.

Todorić navodi da bi, bez usvajanja ustavnog zakona, novi ustav ostao mrtvo slovo na papiru jer se ustavni zakon odnosi na funkcionisanje čitavog niza institucija i funkcija.

"Čak i kada bi ustavni zakon bio usvojen i kada bi bili raspisani izbori, mi bismo na te zakone morali da čekamo oko tri meseca jer treba sačekati da prođe rok za održavanje izbora, a to je najmanje 45 dana, a potom treba sačekati na formiranje Skupštine i Vlade, a tek potom bi ti zakoni mogli biti doneti", navodi Todorić.

"Ako uđemo u taj scenario, još dublje ćemo zagaziti u krizu institucija. Nemamo Ustavni sud, imamo manjinsku vladu u ostavci bez imenovanja dva ministra, a imate i krizu u parlamentu", kaže on.

"Ako se odustane od usvajanja ustavnog zakona i ako ne bude proglašenja ustava bez ustavnog zakona, onda je sledeći korak raspisivanje izbora na svim nivioma, što bi Vlada htela da izbegne. Mislim da je najrealnije odložiti usvajanje ustava do usvajanja ustavnog zakona, ali sve zavisi od kalkulantskih partijskih proračuna", kaže Todorić.

Vučetić: Mora i zakon

I doskorašnji predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže za B92 da bi ustavni zakon kojim se novi ustav Srbije uvodi u život mora biti usvojen na istoj sednici Skupštine na kojoj se potvrđuje novi Ustav.

Ukoliko stranke ne mogu da se dogovore o datumu izbora i nivoima na kojima oni treba da budu održani, onda se u ustavnom zakonu može navesti  širok rok kojim se određuje da će se izbori održati. U tom roku bi stranački predstavnici mogli da se dogovore o terminima izbora, kaže Vučetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: