"ISTRAGA PROTIV MILOSEVICA U BEOGRADU JE OPSTRUKCIJA"

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2001.

21:44

Default images
Rok jugoslovenskim vlastima da pocnu saradnju sa Tribunalom je do kraja marta, rekla je glavni tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte, nakon sastanka sa svedskim zvanicnima u Stokholmu, javlja Manuela Person, dopisnik Radija B92.

Karla del Ponte je izjavila na konferenciji za novinare da zeli da vidi jaci pritisak na Jugoslaviju od zemalja Evropske unije. Ona je predlozila sladeci "recept": "Ako Beograd ne saradjuje sa Tribunalom, nece dobiti ekonomsku pomoc". Na pitanje da li se svedski ministar inostranih poslova Ana Lint slozila sa tim, del Ponte je odgovorila: "Ne direktno, ja sam dobila obecanje da ce se to ozbiljno razmotriti, to isto rekao mi je i Havijer Solana. Mi smo se slozili da cemo cekati do kraja marta pre nego sto postavimo taj uslov. Posle toga mozemo da kazemo da li je predsednik Kostunica spreman da saradjuje ili ne." Na pitanje kako komentarise mogucnost da se Milosevicu sudi u Beogradu, ona je rekla da zeli Milosevica da vidi prvo u Hagu, a potom u Beogradu. "Znam da u Beogradu nisu spremni za sudjenje Milosevicu, mi smo u Hagu spremni za sudjenje sada. Dakle, pocecemo u Hagu. Hocu da kazem da sugestija da se zapocne istraga protiv Milosevica u Beogradu, opstrukcija kako on ne bi bio poslat u Hag. Znaci, Milosevic dolazi prvo u Hag. Glavni tuzilac haskog tribunala rekla je da posle njene posete Beogradu nije imala kontakte sa Vladom Jugoslavije. "Vreme je da dobijemo znak njihove dobre volje da izruce osumnjicene za ratne zlocine. Narod hoce da okrene stranu u svojoj istoriji i da zivi kao sav normalan svet", rekla je Karla del Ponte, prenosi Radio B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: