DELEGACIJA NATO U MAKEDONIJI

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2001.

17:50

Default images
Visoka vojno-politicka delegacija NATO-a pakta doputovala je u sredu u Skoplje sa zadatkom da snime stanje i pripreme izvestaj o situaciji na makedonsko-jugoslovenskoj granici - na delu ka Kosovu, javlja dopisnik Radija B92 iz Skoplja. Diplomatski izvori u Skoplju kazu da bi taj izvestaj mogao biti prvi korak ka izmeni mandata KFOR-a u Makedoniji. Reon sela Tanusevci udaljenog 25 kilometara od Skoplja, gde je pre dva dana doslo do zestokog oruzanog sukoba izmedju makedonskih snaga bezbednosti i albanske grupe koji sebe naziva Oslobodilacka nacionalna armija i koji je trajao nekoliko casova, u toku dana su obisli ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemacke i Austrije. Ministar odbrane Makedonije LJuben Paunovski je potvrdio da je selo Tanusevci pod okupacijom paravojnih snaga i da se preduzimaju koraci za diplomatsko resenje pre nego sto se bude moralo delovati silom. Od pre dva dana u oblast oko Tanusevaca, vlasti su pored, oko sest stotina vojnih i policijskih specijalaca rasporedile i tesko artiljerijsko oruzje i oklopna borbena vozila, a od utorka uvece se tamo nalaze i oklopni transporteri KFOR-a. Premijer LJupco Georgijevski je kategoricno demantovao vest koju je objavio skopski list na albanskom jeziku "Fakti" da je u sukobima od pre dva dana poginulo troje makedonskih vojnika - "rec je o klasicnoj spekulaciji koja ima za cilj podizanje tenzija", rekao je premijer, naglasivsi da makedonske vlasti nece nasesti na takve provokacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: