"Bez bitnih novina o statusu"

Oliver Ivanović kaže da je Marti Ahtisari juče predstavio svoj koncept rada do kraja godine, a ne konačno rešenje za status.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 22.10.2006.

11:48

Default images

"Mislim da će mu za tako nešto trebati još nekoliko sastanaka i to na najvišen nivou između delegacija Prištine i Beograda. Izvesno je da je za decentralizaciju već formulisao svoj stav, ali će to pokušati da ponudi u paketu zajedno sa statusom, zaštitom kulturne baštine i nekim ekonomskim pitanjima", rekao je nosilac Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović za B92.

Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, rekao je da specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari juče u Beču nije iznosio nikakav nacrt predloga za Kosovo već da se savetovao, razmišljao i premišljao sa članicama Kontakt grupe.

On je kazao da mu je generalni sekretar UN Kofi Anan rekao da će rešenje za Kosovo biti solomonsko kompromisno rešenje, jer i sama Kontakt grupa radi na principu kompromisa.

Podsetimo, juče je specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari predstavio u Beču Kontakt grupi početne ideje svog predloga rešenja za Kosovo, ali javnost i dalje ne zna detalje tog plana. Prema rečima njegove portparolke Hue Đijang, Ahtisari još nije završio predlog rešenja i rad na dokumentu se nastavlja.

Kojen: Trenutno nema izgleda za nametanje rešenja

Za donošenje rezolucije koja bi otvorila put nezavisnosti Kosova trenutno nema nikakvih izgleda, ocenio je koordinator srpskog pregovaračkog tima Leon Kojen.

Kojen je kazao da su mnogi, naročito na Zapadu, verovali da će ministarski sastanak Kontakt grupe u Njujorku 20. septembra i sednica Saveta bezbednosti o Kosovu dva dana kasnije biti "trenutak kada će kosovski čvor početi da se raspliće u pravcu nezavisnosti".

Ta očekivanja se, međutim, nisu ispunila i, "što je još važnije, u sadašnjem 'rasporedu snaga' u ta dva tela, to se neće ni dogoditi", objasnio je Kojen zašto je pregovarački tim na poslednjem sastanku ocenio da se međunarodni položaj Srbije u pogledu pregovora o Kosovu poboljšava.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko Ahtisari predloži neko rešenje koje bi otvorilo put nezavisnosti Kosova, Kojen je odgovorio da će se o njegovom predlogu izjašnjavati Beograd i Priština, zemlje Kontakt grupe i, najzad, Savet bezbednosti.

"U Kontakt grupi se odlučuje konsenzusom, pa ovakav Ahtisarijev predlog neće moći da prođe zbog drukčijeg stava Rusije. U Savetu bezbednosti je slična situacija. Od pet zemalja stalnih članica sa pravom veta, Rusija i Kina izričito podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", kazao je Kojen.

Nema konačnog predloga u dogledno vreme

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio je da specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari juče u Beču nije iznosio nikakav nacrt predloga za Kosovo već da se "savetovao, razmišljao i premišljao sa članicama Kontakt grupe".

Drašković je ocenio da u dogledno vreme neće biti predloga konačnog statusa Kosova. On očekuje da će Ahtisari svoj plan izneti početkom 2007. godine: "Neće taj predlog, koji podnese Ahtisari Kontakt-grupi automatski biti prosleđen Savetu bezbednosti, nego će Kontakt-grupa da raspravlja o tom predlogu i to ne na jednom sastanku, nego malo duže, pa će uputiti primedbe i sugestije i na osnovu tih primedaba Ahtisari će onda s tim predlogom ići nazad na Balkan, a ne u Njujork i da to predoči i Beogradu i Prištini i da u poslednjoj rundi pokuša da dođe do rešenja koje je, kad sam s njim razgovarao, Kofi Anan opisao kao solomonsko rešenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: