"Onoliko dugo koliko je potrebno"

Vojislav Koštunica kaže da je Srbiji potrebno održivo rešenje pitanja Kosova i stabilnost u regionu bez prekrajanja granica.

Izvor: B92, Blic

Petak, 20.10.2006.

07:46

Default images

Premijer Srbije je poručio da svaki glas više na referendumu za predlog novog ustava ima veliki značaj kao politički stav i odluka naroda Srbije, kojima će, pozivajući se na međunarodno pravo, čuvati i sačuvati svoju državnu celovitost i integritet. Nezvanični izvori Blica navode da Moskva neće još dugo moći da drži Srbiji stranu u vezi sa Kosovom, ako se zahtevi Srbije ne smanje.

Koštunica je posle sednice Vlade, koja je juče održana u Užicu, rekao da rešenje mora biti dogovoreno, a ne nametnuto: "Kada se radi o tako ozbiljnim stvarima, onda se ne postavljaju nikakvi rokovi. Mora se tragati za održivim rešenjem. Za rešenjem se traga jako dugo, tačno onoliko koliko je potrebno."

Ahtisari sutra u Beču

Marti Ahtisari sutra u Beču predstavlja početne ideje za konačan status Kosova. Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova predstaviće zvaničnicima članica Kontakt-grupe, sutra u Beču, početne ideje predloga rešenja za Kosovo. Tome prethodi boravak izaslanika Evropske unije Štefana Lenea u Beogradu. Lene s beogradskim pregovaračkim timom razmatra tačke neslaganja u ekonomskim pitanjima.

Kako saznaje B92, na poslednjem sastanku pregovaračkog tima razmatrana je i ideja o pokretanju incijative za nastavak tehničkih pregovora.

Detalji preliminarnih ideja u predlogu za status Kosova koje će predstaviti Marti Ahtisari nisu poznati, a portparol UNOSEK-a Remi Durlo kaže da je reč je o uobičajenim sastancima s Kontakt-grupom. "Jedina stvar koju vam mogu reći jeste da ćemo mi s njima podeliti preliminarne ideje o dokumentu koji će predstavljati predlog UNOSEK-a. To nije ništa drugo do preliminarne ideje. Mi smo još na nivou preliminarnih ideja i mi to moramo da podelimo sa zemljama Kontakt-grupe", kaže Durlo.

Jedna od tačaka neslaganja, koja je mogla da bude tema današnjeg sastanka Štefana Lenea i Slobodana Samardžića i Leona Kojena, prema saznanjima B92, jeste stav međunarodnih predstavnika da sva imovina u Pokrajini bude definisana kao kosovska. Kako tvrdi izvor B92, na poslednjem sastanku pregovaračkog tima bilo je reči i o tome da možda treba pokrenuti incijativu Beograda za nastavak pregovora o tehničkim pitanjima. Ta inicijativa ipak zavisi od bilateralnih kontakata, i to već sledeće nedelje, kada Kojen i Samardžić odlaze u Rusiju.

Marti Ahtisari je ranije najavio da će svoj predlog, kada bude završen, najpre uputiti Beogradu i Prištini, kako bi bile razmotrene mogućnosti za dalje dogovore i kompromise, a zatim će ga predstaviti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Cena Mladića može da bude Kosovo"

Bivši ministar spoljnih poslova SCG Goran Svilanović kazao je da cena neizručivanja Ratka Mladića Haškom tribunalu može da bude Kosovo.

On nije iznenađen produženjem mandata specijalnom izaslaniku Ujedinjenih nacija za Kosovo Martiju Ahtisariju i ocenio je da su predstojeći izbori u Srbiji razlog za produženje mandata.

"Postignut je jasan dogovor da prvo budu održani ti izbori, da se formira nova vlada, pa tek onda da se proces suštinski nastavi", rekao je Svilanović za novosadski Dnevnik.

Produženjem mandata Ahtisariju Beograd je dobio malo više prostora, što ne znači da se cela priča može odugovlačiti u nedogled, jer je gotovo izvesno da novog rastezanja mandata neće biti, smatra Svilanović.

Scenariji po Stratforu

Odlaganjem rešenja za status Kosova, Zapad se nada da će povećati šanse da u Srbiji u decembru bude izabrana demokratska vlada, piše američka agencija za strateške analize Stratfor.

"Odluka je doneta u trenutku kada je Srbija suočena sa mogućim političkim haosom - ratifikacijom novog ustava, raspadom vladajuće koalicije i rastućom pretnjom da će biti izabrana radikalna vlast", navodi agencija iz Teksasa.

Beograd, prema analizi, sada ima dve opcije - da krene putem nacionalizma, ili da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u.

"Ukoliko Kosovo postane nezavisno pre opštih izbora, Srbi će, više nego izvesno, glasati za nacionalističku, radikalnu vladu. Odlaganje odluke o Kosovu daje Srbiji šansu da izabere manje nacionalističku vladu, koja bi bila spremnija da sarađuje sa Zapadom", objašnjava Stratfor.

Ukoliko radikali preuzmu kontrolu u Srbiji, Zapad će i dalje moći da odigra na kartu Kosova protiv Srbije, ne bi li držali radikale na uzdi, piše agencija Stratfor.

Moskva Beogradu: Ublažite zahteve

Zvanična Moskva, makar prema pisanju Blica, već je poručila Beogradu da ublaži zahteve o tehničkim pitanjima jer Rusija neće još dugo moći da drži stranu Srbiji u pregovorima. Denisa Kostovicova, sa londonske Škole ekonomije i političkih nauka, za B92 ocenjuje da treba imati u vidu da Moskva nikada nije dala prednost srpskim interesima zarad konfrontacije sa Zapadom.

"Mislim da će to biti okvir u kom će ona zapravo odrediti svoj stav prema pregovorima o Kosovu. Takođe je bitno da su ti pregovori bili pregovori zapravo na dva koloseka. Na jednom koloseku su razgovarale srpska i albanska delegacija, a drugi kolosek su bili pregovori u Kontakt-grupi. Ti pregovori su se, naime, najviše ticali Rusije, da zapravo Rusija na neki način prihvati rešenje Kosova, a sva rešenja koja se za sada pominju jesu rešenja koja se u principu zasnivaju na ideji nezavisnosti, drugo je pitanje da li će to biti uslovna nezavisnost ili nezavisnost pod nadzorom", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: