Ahtisari: Status do kraja godine

Marti Ahtisari je odbacio predlog zvaničnika Evropske unije da se pregovori o statusu Kosova nastave i tokom sledeće godine.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 18.10.2006.

08:09

Default images

Iako je bilo najava da je specijalni izaslanik UN-a Marti Ahtisari spreman da odloži donošenje odluke o konačnom statusu Kosova zbog raspisivanja izbora u Srbiji, čini se da do takvog razvoja događaja ipak neće doći. Ahtisari, naime, ostaje pri stavu da je rok kraj 2006, i da nema nameru da se oko toga nagađa. U toku je sastanak srpskog pregovaračkog kluba.

Zvaničnici Kontakt grupe i Ahtisari u subotu bi trebalo da se sastanu u Beču kako bi razmotrili zamisli o predlogu za rešavanje statusa Kosova. Na tom sastanku, Ahtisari ne bi izašao s već uobličenim predlogom za status Kosova.

Iako je pre samo 15 dana tvrdio da izbori u Srbiji mogu da utiču na pomeranje rešenja za status Kosova, Marti Ahtisari danas kaže da je za njega kraj ove godine poslednji rok i da on za bilo kakvo menjanje rokova ne zna.

"Ja nemam nikakve potrebe da se upuštam u nagađanja o rokovima. Bilo je priča da će se izbori održati u martu, julu, oktobru iduće godine. Ja sam jednostavno usredsređen na to da moj deo posla bude okončan. A on još nije spreman. Sve vesti da je plan završen nisu tačne", kaže on. Na večerašnjem sastanku pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju rečeno je da je međunarodni položaj Srbije u pogledu Kosova danas povoljniji jer "u široj međunarodnoj zajednici i u regionu ima sve više razumevanja za stav Srbije".

Na sastaku je zaključeno da treba nastaviti pregovore o decentralizaciji, zaštiti srpskog verskog i kulturnog nasleđa u pokrajini.

Podsetimo, juče su šef diplomatije Finske, predsedavajuće Evropskom unijom, Erki Tuomioja i predstavnik Evropske unije Havijer Solana ukazali na mogućnost da zbog izbora u Srbiji rešavanje statusa Kosova bude odloženo nekoliko nedelja ili meseci.

Havijer Solana je izjavio da je izgledno da posle referenduma o ustavu u Srbiji budu održani i izbori, što će verovatno uticati na to da Ahtisari prilagodi svoje rokove toj činjenici. "Ali, Ahtisari treba da donese konačnu odluku", zaključio je Solana.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je danas da je pozicija SAD nepromenjena kada je reč o rešavanju statusa Kosova, precizirajući da očekuje rešenje tog pitanja do kraja godine: "Odlaganje odluke o Kosovu ne bi išlo nikome u korist, a posebno ne Srbiji."

Đurđević: Ahtisariju ističe mandat

Nenad Đurđević iz Centra za nenasilnu akciju ocenjuje za B92 da je indikativno to što Ahtisariju ističe mandat u novembru, pa zbog toga on do tada želi da pripremi predlog za status Kosova.

"Ono što malo zbunjuje je činjenica da je posle sastanka Saveta bezbednosti i Kontakt grupe u septembru najavljen nastavak tzv. bečkih pregovora oko prava zajednica i decentralizacije, a izgleda da se u nekim bilateralnim razgovorima došlo do toga da ti razgovori ne bi urodili plodom", kaže on.

"Onda se ide direktno na predstavljanje ideje, odnosno nacrta rešenja za status Kosova, koji će imati i komponentu decentralizacije i prava zajednica, da se taj predlog da stranama na razmatranje", kaže Đurđević.

Đurđević kaže da mu se čini da taj redosled poteza u donošenja ustava po ubrzanoj proceduri i sazivanje izbora, nije bio nepoznat određenim članicama Kontakt grupe, međunarodne zajednice: "Mislim da su one na neki način to prećutno odobrile, jer i oni bi hteli da imaju čvrstu vladu koja će da se suoči sa statusom kakav on bude donet od strane Saveta bezbednosti", kaže Đurđević.

"Nije moguća saglasnost"

Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović smatra da nije moguća saglasnost Beograda i Prištine o statusu Kosova i da će o konačnom statusu odlučivati, u prvom koraku, Ahtisari, a da onda ostaje da se vidi i kakav je stav Kontakt grupe.

Svilanović očekuje da će Ahtisari svoj predlog predati do kraja godine. "To ne znači da će istovremeno taj predlog da bude otvoren, možda će da bude zapečaćen", rekao je on u emisiji Poligraf B92.

"To znači da neće biti čitan, a jasno je da se otvara posle izbora u Srbiji. Beograd je u Vašingtonu tražio razumevanje, a plan je sledeći: omogućiti Srbiji da donese ustav, da, šta god Srbija kaže u tom ustavu, to bude dopušteno, da posle toga budu izbori, da bude formirana vlada i da bude razgovarano o Kosovu. Taj plan je prihvaćen", kaže Svilanović.

Nagađanja i zadovoljstvo

Premijer Kosova Agim Čeku rekao je juče da su priče o odlaganju rešavanja statusa Kosova za početak sledeće godine nagađanja. On je rekao da nema ničeg zvaničnog u nagoveštajima odlaganja rešavanja statusa Kosova, dodajući da Ahtisari radi na osnovu preporuka Kontakt grupe sa sastanka u Njujorku 20. septembra.

"Postoji konfuzija zbog različitih izjava, mi smo svedoci da je Ahtisari potvrdio da će svoj posao završiti pre kraja godine. Nema nikakve formalne odluke Kontakt grupe o tome da li će doći do odlaganja rešenja", rekao je Čeku.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić smatra da Srbija može biti zadovoljna stavovima ministara Evropske unije jer su oni saglasni stavovima srpske strane. Ona veruje da će pregovori biti nastavljeni i 2007.

"Odustaje se, čini se, od veštačkog roka, novembra 2006. Ahtisari će dati papir koji neće biti presuda o statusu Kosova; po njihovom mišljenju, to treba da bude odlična polazna osnova za nastavak pregovora, koji će biti direktni. Sve ono za šta se zalagala srpska strana, u ovom stavu ministara Evropske unije je i dobijeno", smatra Sanda Rašković-Ivić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: