Različito o sankcijama za Koreju

Savet bezbednosti UN sinoć je jednoglasno usvojio uvođenje ekonomskih sankcija Severnoj Koreji, zbog nedavne nuklearne probe.

Izvor: B92

Nedelja, 15.10.2006.

10:39

Default images

Takođe je svim članicama te organizacije zabranjen i izvoz naoružanja u tu zemlju. Dok zvanični Pjongjang na rezoluciju reaguje s velikom dozom prkosa, reakcije severnokorejskih suseda su podeljene.

Reagujući na njeno usvajanje, Severna Koreja odmah je odbacila rezoluciju a njen ambasador Pak Gil Jon demonstrativno je napustio zasedanje Saveta bezbednosti i optužio Savet da se ponaša kao gangster, usvajajući jednu, kako se izrazio, nametnutu rezoluciju, istovremeno ne obazirući se na nukleranu pretnju koju SAD predstavljaju za Severnu Koreju. On je dodao da će svaki dalji pritisak na Pjongjang biti shvaćen kao objava rata.

Predsednik SAD Džordž Buš ubrzo po usvajanju rezolucije obratio se novinarima: "Ova akcija UN, koja je bila brza i čvrsta, pokazuje da smo ujedinjeni u našoj odlučnosti da vidimo da je Korejsko poluostrvo slobodno od nuklearnog oružja. Današnja poruka, u svakom slučaju, govori vođama u Severnoj Koreji da je svet ujedinjen u protivljenju njihovom programu za razvoj nuklearnog naoružanja".

Susedi Pjongjanga na korejskom poluostrvu, Južna Koreja, najavila je da će poštovati i primenjivati rezoluciju: "Pozivamo Severnu Koreju da se vrati pregovorima i da se oslobodi nuklearnog materijala čime će pokazati dobru volju za miroljubivo, diplomatsko rešenje", kazao je Čo Ku-Ho, portparol Ministarstva spoljnih poslova Južne Koreje.

Japan i Australija već se spremaju za kaznene mere, Južna Koreja pozdravlja rezoluciju, a Kina odbija da učestvuje u svemu tome. Japanski premijer Šinzo Abe pozdravio je rezoluciju koju je Savet bezbednosti UN usvojio u subotu i poručio kako njegova zemlja razmatra i sopstvene mere: "Bili smo spremni da pošaljemo snažnu poruku da međunarodna zajednica neće tolerisati da Severna Koreja ima nuklearno oružje. Japan će, naravno, poštovati rezoluciju, a takođe i kontrolisati teretne brodove koji plove iz Severne Koreje i ka njoj."

Kina, međutim, neće vršiti nikakvu kontrolu, a njen ambasador u UN Vang Guangja pozvao je na opreznost i odgovnosnost, i na uzdržavanje od 'svakog provokativnog koraka koji bi mogao da pojača tenzije'. Inače, rezolucija 1718 UN o Severnoj Koreji ne predviđa vojnu intervenciju protiv te istočnoazijske zemlje, ali zahteva kontrolu svega što se izvozi i uvozi u nju. To je ustupak kineskim i ruskim predstavnicima u UN koji su se, pored vojne intervencije, protivili i potpunoj zabrani prodaje oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: