Koštunica sutra u Luksemburgu

Vojislav Koštunica razgovaraće sutra u Luksemburgu s ministarskom trojkom Evropske unije. Napredak zavisi od izveštaja del Ponteove

Izvor: B92

Nedelja, 15.10.2006.

10:18

Default images

Predsednik Srbije će trojku ministara EU, kako je saopšteno, izvestiti o sprovođenju Akcionog plana srpske vlade za punu saradnju s Haškim tribunalom, a zvaničnici EU su preneli da je teško očekivati da to može da dovede i do obnove pregovora o pridruživanju EU i Srbije. Ministrima Evropske unije sutra će svoj izveštaj podneti i glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte.

EU, rečeno je, želi i ulaže sve napore za poboljšanje sveukupnih odnosa sa Srbijom i jačanje srpskih demokratskih proevropskih snaga, a to će i biti poruka šefova diplomatija koji sutra i u utorak zasedaju u Luksemburgu, ali od izuzetne važnosti će za dalje sagledavanje tih odnosa biti kakve će ocene o saradnji Beograda s Hagom sutra preneti haška tužiteljka Karla del Ponte.

Evropski ministri će, kako se očekuje, ponovo istaći da je puna saradnja sa Haškim sudom ključni uslov za nastavak pregovora koji su tehnički izuzetno dobro tekli.

Koštunica je najavio da će trojki Unije obrazložiti stav Beograda da bi ipak trebalo obnoviti pregovore o pridruživanju, saopštili su izvori u EU. Praktično, istovetnu zamisao o obnovi, ali ne i o zaključenju pregovora ako Hagu ne bude izručen Mladić, u Helsinkiju je zvaničnicima Unije preneo i Boris Tadić. Funkcioneri u Briselu su rekli da izgleda da Tadić nije uspeo da uveri sagovorrnike da su i sazreli uslovi da se to učini.

Ostalo je ipak da se vidi šta će u svom izveštaju reći Karla del Ponte. Prema poslednjim saznanjima teško da se može reći da je ostvarena prva saradnja Srbije sa Haškim sudom. Na pitanje da li je EU dobila prvu informaciju od haške tužiteljke o sprovođenjima Akcionog plana, u Briselu je odgovoreno da su poslednje reči o tome bile kritičke i da situacija nije laka.

U Luksemburgu, Koštunica treba da se sastane s predsedavajućim Saveta ministara Evrospke unije finskim ministrom Erkijem Tuomiojom, nemačkim ministrom Frankom Valterom Štajnmajerom, austrijskom ministarkom Ursulom Plasnik, evropskim komesarom Olijem Renom, kao i sa visokim predstavnikom Unije Havijerom Solanom.

Predsednik Srbije Boris Tadić je danas izneo očekivanja od posete premijera Luksemburgu: "Očekujem da premijer Srbije gospodin Koštunica vodi u Luksemburgu razgovore u tom pravcu sa tzv. Trojkom i nadam se da će u narednim danima stići pozitivna odluka. Dobar korak je olakšica u viznom režimu, ali ni to nije dovoljno. Srbiji i građanima Srbije potrebna je jedna nova nada za članstvo u EU i za bolji život".

Milica Delević Đilas s Fakulteta političkih nauka kaže da ne treba sumnjati u dobru volju Evopske unije da sagleda probleme Srbije i njenu želju da pokaže neke pozitivne signale koji će građanima Srbije pomoći da vide perspektivu u evropskim integracijama: "Bez obzira na tu dobru volju iz Srbije treba da nešto dođe, nekakav jasan i kredibilan signal koji bi omogućio da ta razmena pozitivnih signala između Beograda i Brisela bude lakša. Sada možemo računati na mandat za pregovore o viznim olakšicima, što bismo mogli očekivati za desetak dana, a kada pregovori počnu već za nekih mesec dana možemo imati dogovorene vizne olakšice".

Milica Delević Đilas navodi da bi Evropska unija mogla da počne pregovore o olakšavanju procedura izdavanja viza za pojedine kategorije stanovništva – studente, istraživače, poslovne ljude i porodice građana koje legalno rade u Uniji. Ipak, ona navodi da je za potpuno ukidanje viza, odnosno stavljanje na belu Šengensku listu, neohodno da Srbija ispuni još neke uslove – da potpiše sporazum o readmisiji, uspostavi integrisano upravljanje granicama i uvede pouzdane putne isprave.

"Jači pozitivni signali Beogradu"

(Danas)
Na sastanku iza zatvorenih vrata u Briselu SAD iznele stav da Srbija ne sme ostati na klupi za kažnjene.

Evropska unija i SAD su se na tom sastanku založile za jačanje pozitivnih signala Srbiji u narednom periodu, rekli su Tanjugu evropski diplomatski izvori, prenosi Politika. Ipak, prema tim izvorima, tvorci politike u Briselu i Vašingtonu ne nameravaju da odustanu od politike uslovljavanja kada je reč o nastavku pregovora EU sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju.

Predstavnici SAD su na sastanku ocenili da se Srbija kreće u dobrom pravcu i bi reakcija međunarodne zajednice trebalo da bude pozitivna, ali ne i bezuslovna, preneli su diplomatski izvori stav administracije predsednika SAD Džordža Buša.

Zvaničnici EU su, pak, rekli da Brisel nije spreman da smanji stepen uslovljavanja zbog pregovora o statusu Kosova i da bi puna saradnja s Haškim tribunalom trebalo da ostane uslov za nastavak pregovora o Sporazumu. U EU ocenjuju da politiku uslovljavanja nije moguće ublažavati tim pre što Srbija ima evropsku perspektivu, a da bi principe uslovljavanja trebalo posmatrati i u širem kontekstu politike proširenja EU. U Briselu, pre svega, traže da Beograd pokaže pravu političku volju za ostvarivanje pune saradnje s Hagom i bolju koordinaciju službi bezbednosti u Srbiji.

Zvaničnici SAD su se saglasili sa stavom EU da, kada je reč o hapšenju Ratka Mladića ne bi trebalo popuštati.

S druge strane, međutim, Brisel naglašava da pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju nisu prekinuti, već samo odloženi, i da su nastavljeni i pojačani kontakti u drugim oblastima saradnje s vlastima u Beogradu.

Vlada Srbije radi na primeni Akcionog plana

Vlada Srbije potvrdila je večeras da će, i pored najava iz Brisela da u ovom trenutku nije moguće nastaviti pregovore o pridruživanju Srbije Uniji, intenzivno raditi na primeni Akcionog plana kako bi se što pre okončala saradnja sa Haškim tribunalom i nastavili razgovori o pridruživanju.

"Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica u Luksemburgu će sutra razgovarati sa predstavnicima EU i evropskom trojkom i ta činjenica je veoma važna jer pokazuje da postoji stalni dijalog Vlade Srbije i EU", rekao je šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić.

Prema njegovim rečima, srpski premijer će sutra predstavnicima EU ukazati da je za Kosovo i Metohiju najvažnije doći do "dobrog i trajnog rešenja".

"Koštunica će tokom sutrašnjih razgovora ukazati da je za Kosovo i Metohiju najvažnije da dođemo do dobrog i trajnog rešenja koje će zadovoljiti suštinske interese jedne i druge strane i da bi bilo jako loše da se zbog veštačkih vremenskih rokova naprave greške čije bi posledice bilo nemoguće ispraviti i koje bi dugoročno ugrozile stabilnost u regionu", rekao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: